«Να επανεξεταστεί η έξωση του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Δράμας»

 

b2ap3_thumbnail_kifa-dramas.PNGΜε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας, ζητά συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας προκειμένου να επανεξεταστεί η έξωσή του από το κτίριο του εργατικού κέντρου.

Παράλληλα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας μέσω του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε κάνει λόγο για «επιθέσεις “νομιμότητας” εναντίον των [πραγματικά ανεξάρτητων] δομών που προσφέρουν απλόχερα – και χωρίς ιδιοτέλεια – αλληλεγγύη», ενώ καλεί την διοίκηση του ΕΚΔ να επανεξετάσει την απόφαση για έξωση του κοινωνικού ιατρείου από το κτίριό του.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας, αποφάσισε και ζήτησε την αποχώρηση του ΚΙΦΑ Δράμας από τις εγκαταστάσεις του, όπου φιλοξενείται τα τελευταία 2,5 χρόνια.

 

 

 

 

Η ανοιχτή επιστολή του ΚΙΦΑ Δράμας:

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας (ΚΙΦΑ) ξεκίνησε να λειτουργεί το Φεβρουάριο 2012 στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Στα 2.5 χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πάνω από 600 ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους ασθενείς, έχει πιέσει την πολιτεία και έχει εξασφαλίσει την αναγκαία κατά περίπτωση δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση, έχει διαθέσει πάνω από 7000 φάρμακα σε πολίτες της Δράμας, έχει διαθέσει 3 αναπηρικά καροτσάκια, βρεφικά γάλατα, και άλλα αναλώσιμα υλικά σε ασθενείς, έχει συγκεντρώσει ρούχα για το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Παρανέστι, έχει διαθέσει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού σε Κοινωνικά Ιατρεία στην Ελλάδα, στους Γιατρούς του Κόσμου μέχρι και στην Γάζα.Παράλληλα, στόχος του ΚΙΦΑ είναι να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες, να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να θέσουν τις βάσεις για το μέλλον της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν οργανωθεί από το ΚΙΦΑ διάφορες εκδηλώσεις (συναυλίες, παζάρι οικονομικής ενίσχυσης, ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ , συλλογική κουζίνα, κτλ.), έχουν γίνει παρεμβάσεις με κείμενα για διάφορα θέματα όπως για τους κρατούμενους στο Παρανέστι, για τη ρατσιστική αιμοδοσία της ΧΑ, για τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, για το σχολείο Ελληνικής γλώσσας «Οδυσσέας». Το ΚΙΦΑ συμμετείχε επίσης στην πρώτη και δεύτερη πανελλαδική διαμαρτυρία των Κοινωνικών Ιατρείων στα Νοσοκομεία με συμβολικό κλείσιμο ταμείων στο Νοσοκομείο Δράμας.

Οι δράσεις και η λειτουργία του ΚΙΦΑ καθορίζονται από τη Γενική Συνέλευση των συμμετεχόντων στο ΚΙΦΑ (ιατροί, φαρμακοποιοί, γραμματεία) που πραγματοποιείται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα. Στις 17/6 λάβαμε την απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Δράμας, όπου μας ζητάτε να προβούμε σε μεταστέγαση του ΚΙΦΑ σε άλλο χώρο. Στις 23/6 συγκλήθηκε έκτακτη συνέλευση και εξέδωσε κείμενο-απάντηση σχετικά με τους λόγους τους οποίους επικαλείστε για την έξωση του ΚΙΦΑ από το Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα, έχουμε λάβει μηνύματα υποστήριξης από όλη την Ελλάδα μέχρι και από εργατικές ενώσεις και Εργατικά Κέντρα. Στη χτεσινή (2/7) συνέλευση αποφασίστηκε να ζητήσουμε συνάντηση με όλα τα μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου με σκοπό να ανακληθεί η απόφαση έξωσης του ΚΙΦΑ.

– Το ΚΙΦΑ συμπαραστέκεται στους ανασφάλιστους εργαζομένους παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας

– Το ΚΙΦΑ συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για τη δραστηριοποίηση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

– Οι ενώσεις εργατών, που σήμερα εκφράζονται θεσμικά από τα εργατικά κέντρα, αποτελούν μετεξελίξεις κοινοτήτων αλληλεγγύης και αντίστασης και οι σκοποί τους βρίσκονται σε απόλυτη συμπόρευση με τους σκοπούς του ΚΙΦΑ. Συνεπώς θεωρούμε ότι ο φυσικός χώρος λειτουργίας του ΚΙΦΑ είναι το Εργατικό Κέντρο.

– Το ΚΙΦΑ λειτουργεί χωρίς προβλήματα εδώ και 2,5 χρόνια και έχει κατακτήσει την κοινωνική νομιμοποίηση στη δραμινή κοινωνία. Σκοπός του ΚΙΦΑ δεν είναι να αποτελέσει μια ενσωματωμένη δομή υγείας όπου θα προσφέρονται στοιχειώδεις παροχές υγείας και θα κατευνάζονται οι κοινωνικές αντιδράσεις αλλά να αρθούν οι συνθήκες εκείνες που το καθιστούν αναγκαίο.

Ζητάμε συνάντηση με όλα τα μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου για να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες και να ζητήσουμε να επανεξετάσουν το θέμα της έξωσης του ΚΙΦΑ από το Εργατικό Κέντρο.

Συνέλευση Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Δράμας

 

 

 

 

Το δελτίο τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας:

 

Οι επιθέσεις «νομιμότητας» εναντίον των δομών που προσφέρουν απλόχερα – και χωρίς ιδιοτέλεια – αλληλεγγύη, αλλά και που είναι πραγματικά ανεξάρτητες συνεχίζονται.

Το νεότερο – υποψήφιο – θύμα στη μακρά λίστα είναι το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Δράμας με την ενέργεια  του Εργατικού Κέντρου Δράμας να ζητήσει με επιστολή του την αποχώρηση του Κοινωνικού Ιατρείου, από το χώρο που τους παρείχε στέγαση, με το σκεπτικό ότι δεν είναι «νόμιμο» απέναντι στις αρχές.

Σε μια εποχή κοινωνικής καταστροφής δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές από εκπροσώπους των εργαζομένων . Το Εργατικό Κέντρο Δράμας πιστεύει μήπως  πως οι ασθενείς του Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου Δράμας είναι βιομήχανοι κι έχοντες και ως αποτέλεσμα το Εργατικό Κέντρο Δράμας έκρινε ότι δεν πρέπει να τους στηρίζει?

Καλούμε την διοίκηση του ΕΚΔ  να επανεξετάσει την απόφαση της για έξωση του κοινωνικού ιατρείου από το κτήριό του. Τα συνδικάτα αυτήν την εποχή πρέπει να οργανώνουν δράσεις απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και να αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι δίπλα σε αυτούς που υποφέρουν .Να στοιχίζονται με κάθε μορφή εργατικής αλληλεγγύης .Να δημιουργούν τα ίδια δομές αλληλεγγύης.

Το Δ.Σ.

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο