Νέα επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ

 

Gaza-airstrike.jpg

 

Νέα στρατιωτική επιχείρηση ξεκινάει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από το IDF στο τουίτερ, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Η νέα στρατιωτική επιχείρηση  ονομάστηκε Επιχείρηση “αιχμή προστασίας”  (Operation Protective Edge)

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν με 65 αεροπορικές επιδρομές και τρεις  βομβαρδισμούς από τη θάλασσα εναντίον 50 στόχων στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας πέντε σπίτια αμάχων και  τραυματίζοντας 16 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά.Την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί, τρεις ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν εννέα Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό στην αλ-Μπουρέιζ και στη Ράφα.  Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες απάντησαν εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Σε δήλωσή τους νωρίς το πρωί οι αλ-Κασάμ, προειδοποίησαν ότι  “θα απαντήσουμε με τη διεύρυνση του φάσματος των στόχων μας  αν το Ισραήλ συνεχίσει να χτυπάει σπίτια με αεροπορικές επιδρομές. Ο βομβαρδισμός των σπιτιών των αμάχων είναι για εμάς κόκκινη γραμμή”.Η  κλιμάκωση της έντασης άρχισε με τις ισραηλινές επιδρομές, τις συλλήψεις και τους πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη και τους βομβαρδισμούς στη  Λωρίδα της Γάζας μετά την εξαφάνιση τριών νεαρών εποίκων, που αργότερα βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Χεβρώνα στις 12 Ιουνίου.”Είναι ένα διαφορετικό είδος της κλιμάκωσης,” δήλωσε η Noor Harazeen,  δημοσιογράφος της Γάζας.  

Gaza-air.jpg
 

Στις προηγούμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις κατά την περίοδο 2008-2009 και το 2012  εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έμειναν παγιδευμένοι στα σπίτια τους για μέρες. Όμως, πολλές από τις μεγαλύτερες μαζικές απώλειες, όπως οι 49 Παλαιστίνιοι στο  σπίτι της οικογένειας Σμούνι, το 2009 και 12 Παλαιστίνιοι της οικογένειας Νταλού,  το 2012, έγιναν σε ιδιωτικές κατοικίες.Όταν  το Ισραήλ  στοχεύει σε σπίτια αμάχων, όπως σε αυτές τις προηγούμενες ομαδικές εκτελέσεις, τα σπίτια των Παλαιστινίων δεν μπορούν να προσφέρουν προστασία από αεροπορικές επιδρομές.”Ως συνήθως, θα σκοτώσουν πολλούς αμάχους και θα   καταστρέψουν πολλά σπίτια στη Γάζα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη κλίμακα”, δήλωσε ο Μαχέρ Αζάμ, ένας φοιτητής στη Γάζα.

 Μετά το κλείσιμο της διάβασης Kerem Shalom, τη μόνη οδό  της Λωρίδας της Γάζας για την εισαγωγή εμπορευμάτων,   στις 15 Ιουνίου, το Ισραήλ έχει εντείνει τις πιέσεις του στη Λωρίδα.Οι επισκέψεις των συγγενών σε 377 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, έχουν επίσης απαγορευτεί από το Ισραήλ εδώ και 4 συνεχόμενες εβδομάδες.  Την Κυριακή, το Ισραήλ μείωσε την περιοχή ψαρεματος στα 3 μίλια, από τα έξι ναυτικά μίλια από την ακτή, το όριο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων του 2012 με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. 

Οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, γίνονται παράλληλα  με συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη. Από τις 12 Ιουνίου, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους –   και έχει φυλακίσει πάνω από 830.Κατά την ίδια περίοδο, 17 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 50 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

“Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνο μια κλιμάκωση στη Γάζα”, δήλωσε η Νουρ Χαραζήν. “Γίνεται παράλληλα με τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Θα μπορούσαμε  να το ονομάσουμε ως επίθεση εναντίον ολόκληρης της Παλαιστίνης. Ό,τι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γάζα, και ό, τι συμβαίνει στη Γάζα πλήττει τη Δυτική Όχθη. “

Η Χαμάς έχει δηλώσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην εκεχειρία που περιλαμβάνει τους όρους των προηγούμενων συμφωνιών με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας του 2012 και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν στην ανταλλαγή κρατουμένων το 2011 τους οποίους το Ισραήλ συνέλαβε Ισραήλ  εκ νέου.

“Αυτή η κλιμάκωση θα προχωρήσei περαιτέρω”, δήλωσε η Χαραζήν. “Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είτε στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη θα παραμείνουν ήρεμοι και σιωπηλοί σε αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις”.

ΠΗΓΗ: middleeasteye

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο