Εξαγωγή από το Ισραήλ του μοντέλου «ασφαλείας της Γάζας» στις φαβέλες.

 

Οι Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κερδίζουν περιουσίες από την πώληση του “μοντέλου ασφαλείας της Γάζας.”
7 Ιουλίου, 2014 του Dave Zirin *

Όταν βρέθηκα στη Βραζιλία εκείνες τις πρώτες ημέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δέχτηκα- μαζί με πολλούς άλλους δημοσιογράφους – δακρυγόνα από τη στρατιωτική αστυνομία. Είδα κομψά, αστικά εξοπλισμένα τανκ στους δρόμους, και ένιωσα τις υποηχητικές οβίδες να συντρίβουν τα τύμπανα μου. Δεν είδα βέβαια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από το κεφάλι μου, αλλά και πάλι, κανείς χωρίς τηλεσκόπιο Hubble υποτίθεται δεν μπορεί να δει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Είδα, επίσης, στρατεύματα, με τους κλασικούς στρατιώτες να χουν γεμίσει τους δρόμους. Αρκετές από τις φαβέλες – τις επισφαλείς κοινότητες των φτωχών, που κάποτε ήταν ιερές για τους παράνομους και τους επαναστάτες – είναι υπό κατοχή πλήρους κλίμακας. Αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους κατοίκους των φαβέλων, για την βία που αντιμετωπίζουν από την συνεχή αστυνομική και στρατιωτική παρουσία.  

Το επίπεδο της υψηλής τεχνολογίας είναι πανομοιότυπο με αυτό που έχουμε δει σε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα ελικόπτερα και οι εκτοξευτές πυραύλων έχουν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, γίνει ένα μέρος του σκηνικού τoυ FAN PARK της FIFA και του Ολυμπιακού Χωριού.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι πραγματικά πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αδιαφορήσει για αυτό το μέγεθος των μετα την 11η Σεπτεμβρίου επιταγών ασφαλείας (αν και αυτό είναι ένα πρόβλημα). Το πρόβλημα είναι, ότι σε πάρα πολλές χώρες που διοργανώνουν τέτοιες εκδήλωσεις, η στρατιωτικοποίηση δεν φεύγει, όταν τελειώνουν αυτές οι εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Αντ ‘αυτού, γίνεται η νέα πραγματικότητα. Εάν αγοράσετε ένα drone, όπως ένας υπάλληλος ασφαλείας στο Λονδίνο, μου είπε το 2012, δεν είναι ότι «πρόκειται να το βάλετε πίσω στο κουτί μετά.» Η κουλτούρα της επιτήρησης κανονικοποιείται, και μέσα από το δούρειο ίππο του αθλητισμού, μια νέα οργουελιανή πραγματικότητα γεννιέται.

Οι ηγέτες της Βραζιλίας δεν αισθάνονται καμία ντροπή γι’αυτή την  συντριπτική επίδειξη δύναμης. Το κράτος έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, για τους διαδηλωτές, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Τραγικά, αν όχι προβλέψιμα, έχουν επίσης επιλέξει, να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες, ως μια εγκληματική πράξη, ακόμη και ως τρομοκρατική πράξη. Υπήρξα μάρτυρας σε αυτό επανειλημμένως, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως μου είπε ένας ακτιβιστής, «σε μια τηλεομοιοτυπία της παλιάς δικτατορίας.”

Η ανησυχία για τους διαδηλωτές, το έγκλημα και την τρομοκρατία έχει παίξει αναμφίβολα  ρόλο στην συσσώρευση μέτρων ασφαλείας, αλλά η Βραζιλία έχει επίσης αυξήσει και ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δραματικά τα τελευταία χρόνια, ως έναν τρόπος για να δείξει στον κόσμο, ότι η νέα παγκόσμια οικονομική δύναμη της θα πρέπει να ταιριάζει και με στρατιωτική δύναμη. Ωστόσο, η παρουσία τέτοιων ακατανίκητων – για να μην αναφέρουμε υψηλής τεχνολογίας – όπλων εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιος εξοπλίζει τη Βραζιλία; Ποιος προμηθεύει – και ποιος κερδίζει – από τη νέα της αυτή κατάσταση;

—————-
Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στη Χάιφα, στο Ισραήλ, σε δύο διαφορετικούς κατασκευαστές όπλων και ηλεκτρονικών ειδών δισεκατομμυρίων δολαρίων : Τα Προηγμένα Συστήματα Άμυνας Rafael Προηγμένα και τα Elbit Systems. Η Rafael είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία που ανήκει στο κράτος του Ισραήλ, ενώ η Elbit είναι μια ιδιωτική εταιρεία. Τα κέρδη της Elbit έχουν αυξηθεί δραματικά, με την παροχή των αεροοπλάνων drone για την επιτήρηση του πλήθους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Bezhalel Machlis σε συνέντευξή του στο Bloomberg, “Οι ηλεκτρονικές και οπτικές τεχνολογίες συλλογής πληροφοριών της Elbit και των Βραζιλιάνων συνεργατών μας,  είναι ιδανικές για τις προκλήσεις και για την ασφάλεια που χρίζουν οι χώρες σε τέτοια γεγονότα.” Η παροχή της μιλιταριστικής υψηλής τεχνολογίας, είχε ως αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Elbit να «αυξηθούν 30 τοις εκατό στα 50 εκατομμύρια δολάρια”, αναφέρει το Bloomberg.

Η Bloomberg έγραψε, ότι στην επιθυμία της Βραζιλίας να αυξήσει τις αγορές όπλων από την Elbit «δόθηκε μια νέα ώθηση μετά το τουρνουά ποδοσφαίρου του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών τον Ιούνιο [του 2013], που οδήγησε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων να βγει στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών από το κράτος για την κατασκευή σταδίων.»

Η Rafael από την άλλη, ιδρύθηκε το 1948 από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ να οπλίσει τη χώρα ενάντια σε εκείνους που κάποτε κατοικούσαν στο έδαφός του. Η Rafael έχει ακόμη ισχυρότερη θέση στην Βραζιλία από ό,τι η  Elbit. Όπως έγραψε ο Flavie Halais, κάνοντας ρεπορτάζ για το Open Democracy πέρυσι:
   Τα Προηγμένα Συστήματα Άμυνας Rafael, έχουν αγοράσει ένα 40 τοις εκατό των μετοχών της Βραζιλιάνικης Αεροναυτικής GESPI . Πίσω στο 2010, η Βραζιλία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια, με την ειδησεογραφία ν’αναφέρει, ότι η συμφωνία αφορούσε ειδικά το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τότε, οι υπάλληλοι και από τις δύο χώρες συναντήθηκαν αρκετές φορές, για να αναπτυχθούν εταιρικές σχέσεις σχετικά με τις μεγάλες εκδηλώσεις και ισραηλινοί εμπειρογνώμονες ασφαλείας έχουν παρουσιάσει πολλά συνέδρια και ημερίδες για τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους και τα μέλη της Δημοτικής Φρουράς.

Αυτή η ροή όπλων από το Ισραήλ στη Βραζιλία έχει προκαλέσει ένα κίνημα στη Βραζιλία υπό την ηγεσία του Frente em Defesa do Povo Palestino-SP (Μέτωπο για την Υπεράσπιση του Λαού της Παλαιστίνης-São Paulo), το οποίο αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Βραζιλίας και τα συνδικάτα , και συμμετέχει στο κίνημα Μποϊκοτάζ BDS.

Πέρυσι, η ομάδα αυτή οργάνωσε διαμαρτυρία στο συνέδριο Αεροδιαστημική και Άμυνα Λατινικής Αμερικής στο Ρίο, που παρακολούθησαν κατασκευαστές όπλων από όλο τον κόσμο,  όπου ανταγωνίζονταν όλοι – με τη βοήθεια του μισόγυμνων μοντέλων – για να υπογράψουν συμβάσεις που όπλιζαν την Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες . Το γεγονός θεωρήθηκε ως ένας θρίαμβος για τους 30 κατασκευαστές ισραηλινών όπλων στους οποίους δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορία εκ των έσω, ιδιαίτερη πρόσβαση στον Βραζιλιάνο Αντιπρόεδρο Michel Temer και τον υπουργό Άμυνας Celso Amorim.

«Αυτό που κάνουν οι Rafael, Elbit και Global Shield είναι να εξάγουν τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας», μου είπε ένας ακτιβιστής στο Ρίο. «Παίρνουν φτωχικές γειτονιές που είναι εξαγριωμένες και δημιουργούν μια Γάζα στις φαβέλες της Βραζιλίας. Ο στόχος του καθένα που βλέπει τον εαυτό του ως μέρος της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να είναι όχι άλλες συνθήκες Γάζας»

Ακόμη και από την πιο βασική ανθρωπιστική άποψη, αυτό είναι ακαταμάχητο, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων στην Παλαιστίνη, με την συλλογική τιμωρία, τις βομβιστικές επιθέσεις και τις κατεδαφίσεις που κλιμακώθηκαν, ύστερα από την ανακάλυψη των τριών νεκρών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. Εμείς θα πρέπει να παλεύουμε για το πώς θα αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα, ώστε οι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, που καλούν αυτή τη λωρίδα γης σπίτι τους, να έχουν ελευθερία κινήσεων  χωρίς τη συνεχή απειλή της στρατιωτικής εισβολής.

Η εξαγωγή του “μοντέλου ασφάλειας στη Γάζα” για τις πόλεις του μέλλοντος είναι μια συνταγή για δυστοπία. Χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο – και τη συλλογική μας αγάπη πιθανό για το ποδόσφαιρο – για να δημιουργήσουν τις νέες αυτές συνθήκες διαβίωσης, είναι τόσο τρομακτικό όσο και εξοργιστικό. Το άθλημα αυτό, που δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από τους φτωχούς όλου του κόσμου, τώρα παίζεται σε ζώνες αποκλεισμού υπό το άγρυπνο βλέμμα των drones στον ουρανό και τις μπότες στο έδαφος. Εμείς μπορεί να χαιρόμαστε το όμορφο αυτό παιχνίδι τώρα, αλλά θα πρέπει επίσης να αγωνιστούμε για να το ξανακερδίσουμε.

*Αρθρογράφος: Dave Zirin
Ο Dave Zirin είναι ο συγγραφέας, μαζί με τον John Carlos, του The John Carlos
Story, και συγγραφέας του Bad Sports: Πώς oι ιδιοκτήτες καταστρέφουν τα παιχνίδια που αγαπάμε και η Λαϊκή Ιστορία του Αθλητισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αθλητισμός και Αντίσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αρθρογράφος για το TheNation.com και  συγγράμματά του δημοσιεύονται επίσης στο Edge of Sports Web site.

(πηγή http://socialistworker.org/2014/07/07/exporting-gaza-to-the-favelas)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο