Νόαμ Τσόμσκι: Το μαρτύριο της Γάζας, τα εγκλήματα του Ισραήλ, και οι ευθύνες μας

 

tsom.jpg

 

του Νόαμ Τσόμσκι (μετάφραση filistina)

 Στις 3 το πρωί ώρα της Γάζας, στις 9 Ιουλίου, εν μέσω της τελευταίας άσκησης  αγριότητας του Ισραήλ, έλαβα ένα τηλεφώνημα από εναν νεαρό Παλαιστίνιο δημοσιογράφο  στη Γάζα. Στο βάθος, μπορούσα να ακούσω το παιδί του να κλαίει ανάμεσα σε ήχους από εκρήξεις και  αεροπλάνα,  που στόχευαν κάθε πολίτη που κινείται, και σπίτια επίσης.Μόλις είχε δει ένα φίλο του σε ένα αυτοκίνητο με σαφή ένδειξη “PRESS” (ΤΥΠΟΣ) να ανατινάζεται. Και άκουσε κραυγές στη διπλανή  πόρτα μετά από μια έκρηξη, αλλά δεν μπορούσε να βγει έξω αλλιώς μπορεί να γινόταν ένας πιθανός στόχος και ο ίδιος.

Πρόκειται για μια ήσυχη γειτονιά, χωρίς στρατιωτικούς στόχους – εκτός από τους Παλαιστίνιους που είναι ο εύκολος στόχος   για την υψηλής τεχνολογίας στρατιωτική μηχανή που παρέχεται στο Ισραήλ  από τις ΗΠΑ. Είπε ότι το 70% των ασθενοφόρων έχουν καταστραφεί και ότι  πάνω από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί* και   300 περίπου έχουν τραυματιστεί, από τους οποίους τα 2/3 περίπου είναι γυναίκες και παιδιά. Ελάχιστοι ακτιβιστές της Χαμάς   ή τοποθεσίες εκτοξεύσεις πυραύλων έχουν πληγεί. Ακριβώς τα συνήθη θύματα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς είναι η ζωή στη Γάζα το διάστημα που η συμπεριφορά του Ισραήλ είναι «συγκρατημένη»,  μεταξύ δηλαδή των συχνών κατασκευασμένων κρίσεων όπως αυτή.   Μια καλή εικόνα δίνεται στην έκθεση της UNRWA από τον Μαντς Γκιλμπερτ, τον θαρραλέο και έμπειρο Νορβηγό γιατρό  που έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη Γάζα, όπως κατά τη διάρκεια της δολοφονικής ισραηλινής Cast Lead το 2008. Από κάθε άποψη, η κατάσταση είναι καταστροφική.

Αναφερόμενος στα παιδιά, Ο Γκίλμπερτ λέει:  “Τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Γάζα υποφέρουν πάρα πολύ. Ένα μεγάλο ποσοστό επηρεάζεται από το  τεχνητό καθεστώς υποσιτισμού που προκαλείται από τον  αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Η ανεμία που επικρατεί  σε παιδιά <2 ετών στη Γάζα είναι στο 72,8%, ενώ η επικράτηση της αδυναμίας, του νανισμού, και της έλλειψης βάρους έχουν τεκμηριωθεί σε 34,3%, 31,4%, 31,45%, αντίστοιχα”. Και η κατάσταση όλο και χειροτερεύει σύμφωνα με την έκθεση.

Όταν το Ισραήλ έχει «καλή συμπεριφορά», περισσότερα από δύο παιδιά Παλαιστινίων σκοτώνονται κάθε εβδομάδα, ένα σχέδιο που συμβαίνει πάνω από 14 χρόνια. Η βασική αιτία είναι η εγκληματική κατοχή και το πρόγραμμα για την υποβάθμιση της  ζωής των Παλαιστινίων σε απλή επιβίωση  στη Γάζα, ενώ οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης θα περιορίζονται σε μη βιώσιμα καντόνια. Και βέβαια το Ισραήλ θα αρπάζει ό, τι θέλει, όλα σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας – και καλύτερα να μη μιλήσουμε για έστω την ελάχιστη αξιπρέπεια.   Και αυτό θα συνεχίζεται για όσο διάστημα το Ισραήλ υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και γίνεται ανεκτό από την Ευρώπη – σε αιώνια ντροπή μας.

(σ.τ.μ. σήμερα 11 Ιουλίου 2014 οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 165 και οι τραυματίες τους 1000)

zcomm.org

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο