Γάζα: Παραπλανητικά πρωτοσέλιδα και μια ψεύτικη προσφορά «κατάπαυσης του πυρός»

a1sx2_Thumbnail1_20140716-065603.jpg

του Ben Becker (απόδοση filistina)

15 Ιούλη 2014 

Όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν συγχρονισμένα χθες το πρωί για να ανακοινώσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα:

«Η Χαμάς απορρίπτει, το Ισραήλ δέχεται πρόταση εκεχειρίας” (CBS)

«Το Ισραήλ δέχεται το σχέδιο εκεχειρίας, η Χαμάς το μπλοκάρει. ” (Washington Post)

“Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ δέχεται την πρόταση για κατάπαυση του πυρός” (NY Times)

Και ούτω καθεξής…

Εκατομμύρια άνθρωποι θα ρίξουν μια ματιά σε αυτά τα πρωτοσέλιδα και θα σχηματίσουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα: “Το Ισραήλ θέλει ειρήνη, η Χαμάς θέλει τον πόλεμο”, μια απάτη στην πραγματικότητα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Το πρόβλημα είναι ότι η Χαμάς, η εκλεγμένη ηγεσία και πολιτική εξουσία στη Γάζα, δεν είχε καν γνώμη σχετικά με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός. Είναι σαφές για ποιο λόγο. Η προτεινόμενη “κατάπαυση του πυρός” διατηρεί τον ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό της Γάζας, μια σκόπιμη προσπάθεια να εξοντωθούν οι Παλαιστίνιοι μέχρι “η κατάσταση ασφαλείας να σταθεροποιηθεί”.

Με άλλα λόγια, αυτή η “κατάπαυση του πυρός”, λέει στη Χαμάς, “Σταματήστε να αντιστέκεστε και θα επιβάλουμε επ ‘αόριστον έναν καταστροφικό οικονομικό πόλεμο στους ανθρώπους σας Εάν συνεχίσετε να αντιστέκεστε, θα αυξήσουμε τις αεροπορικές επιδρομές και θα φταίτε εσείς γι ‘αυτό. “

Αυτό δεν είναι μια «κατάπαυση του πυρός». Είναι μια απαίτηση για παραίτηση, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι του Ισραήλ. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανταποκρίθηκε γρήγορα στην εικονική πρόταση δηλώνοντας ότι “δεν αξίζει ούτε το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτεί”

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος γνώριζε ότι Χαμάς θα απορρίψει μια τέτοια «κατάπαυση του πυρός». Ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο από την αρχή, με σκοπό να δημιουργηθούν αυτά τα πρωτοσέλιδα που είδαμε.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Αιγύπτου, η οποίοι αυτή την εβδομάδα διέλυσαν φιλο-Παλαιστινιακές διαδηλώσεις και πρόσφατα απαγόρευσαν τη δραστηριότητα της Χαμάς, στο πλαίσιο της προσπάθειας για καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  που συντονίζεται με σαφήνεια από την ισραηλινή ηγεσία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Αίγυπτος δεν είναι το ουδέτερο τρίτο μέρος που ισχυρίζεται ότι είναι.

Καθώς οι φρικτές εικόνες συνεχίζουν να έρχονται από τις σφαγές των Παλαιστινίων – τουλάχιστον 185 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 38 παιδιών, και πάνω από 1.390 τραυματίες – τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατευθύνουν πλέον τον κόσμο να καταδικάσει για αυτές τις φρικαλεότητες όχι αυτούς αυτούς που τις διέπραξαν, αλλά τη Χαμάς για υποτιθέμενη αποχή από την ειρήνη.

Οι κάτοικοι της Γάζας υπόκεινται έναν μονόπλευρο πόλεμο κατά τον οποίο βομβαρδιζονται συνεχώς, στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον πλανήτη. Η απαίτηση για ειρήνη δεν μπορεί να απευθύνεται σε όσους είναι υπό βομβαρδισμό  αλλά στους εγκληματίες πολέμου στο Τελ Αβίβ και στους υποστηρικτές τους στην Ουάσιγκτον.

Οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει ενάντια στην ισραηλινή επίθεση σε δεκάδες πόλεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος  βλέπει πέρα από την προπαγάνδα και τάσσεται με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην αποικιοκρατία και το ρατσισμό.

*Ο Μπεν Μπέκερ είναι ιδρυτικό μέλος του PSL και εκδότης της έντυπης έκδοσης της Liberation. Ζει στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει ιστορία.

liberationnews.org

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο