Το Ισραήλ καταστρέφει το νοσοκομείο El Wafa, καθώς το προσωπικό αγωνίζεται να απομακρύνει τους ασθενείς.

 

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το νοσοκομείο el-Wafa  στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την πρώτη στοχοποίηση της νοσοκομειακής εγκατάστασης με πέντε πυραύλους στις 11 Ιούλη του 2014. Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει το κτίριο περίπου στις 8 το απόγευμα χθες 17/7 και μέσα σε δύο ώρες όλο το προσωπικό του νοσοκομείου και οι ασθενείς είχαν απομακρυνθεί από το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν αποχώρησαν ό,τι απέμεινε στο νοσοκομείο έχει καεί ολοσχερώς.

«Έχει ήδη καταστραφεί», δήλωσε ο Basman Alashi, διευθυντής του el-Wafa, συνεχίζοντας, «δεν ξέρω τι έχει απομείνει από το νοσοκομείο, αλλά έχουμε απομακρύνει το σύνολο των ασθενών μας. Κόπηκε η ηλεκτροδότηση και υπήρξε μια πυρκαγιά στο κτίριο».

Ο Alashi μου μίλησε τηλεφωνικά από το σπίτι του στη Γάζα, ανίκανος να περάσει μέσα από τους συνεχόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για να φτάσει στο νοσοκομείο. «Έφυγα από το νοσοκομείο στις 7 και μέσα σε δύο ώρες είχαν βομβαρδίσει το νοσοκομείο» . Χτυπούσαν κάθε όροφο του κτιρίου με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί φωτιά σε ολόκληρο το νοσοκομείο.
Όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει το νοσοκομείο, ο Alashi και οι 25
νοσηλευτές του, έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες, για να μετεγκατασταθούν και οι  τελευταίοι 17 ασθενείς. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς του el-Wafa, είναι παράλυτοι και υποστηρίζονται με  οξυγόνου. Μερικές από τις νοσοκόμες εγκατέλειψαν το κτίριο για να ζητήσουν βοήθεια, υπομένοντας τα ισραηλινά πυρά στους δρόμους, προκειμένου να εντοπίσουν ένα ασθενοφόρο με μια δεξαμενή οξυγόνου.

“Οι νοσοκόμες μου δεν ήταν σε θέση να σταθούν στα πόδια τους εξαιτίας του καπνού και της θερμότητας”, δήλωσε ο Alashi. Το ιατρικό προσωπικό του El-Wafa κατάφερε να μεταφέρει όλους τους ασθενείς σε μία κοντινή ιατρική κλινική στο εσωτερικό ενός ξενοδοχείου. «Αυτοί που μπορούσαν να μείνουν, έμειναν, αλλά αυτούς που έχασαν τις αισθήσεις τους και έχασαν τον έλεγχο, του μεταφέραμε », συνέχισε.

Μόνο αφού το νοσοκομείο είχε πάρει φωτιά και ενώ μεταφέρονταν οι ασθενείς, ο  Alashi έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) που μετέφερε ένα μήνυμα από τον ισραηλινό στρατό. Μία γυναίκα που η ίδια ανέφερε πως είναι η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ είπε, «οι Ισραηλινοί ρώτησαν, πόσο χρόνο χρειάζεστε για να εκκενώσετε το νοσοκομεί» ο Alashi της απάντησε ” δύο ώρες”. Ωστόσο, μέσα σε μια ώρα,  η γυναίκα τηλεφώνησε ξανά και είπε ο ισραηλινός στρατός «θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς, και δεν θα βομβαρδίσει πλέον το νοσοκομείο», το νοσοκομείο βέβαια είχε ήδη καταστραφεί. Ο Alashi της απάντησε, “Αστειεύεστε, μας εμπαίζετε;» Της είπε, ότι είναι πολύ αργά για το έχουν ήδη καταστρέψει.
“Της είπα ότι ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς κατέστρεψαν  το νοσοκομείο”, συνέχισε ο Alashi, περιγράφοντας την συνομιλία που είχε νωρίτερα  με την εκπρόσωπο της ΔΕΕΣ. “Θα πάω εσάς, τον Ερυθρό Σταυρό και τους Ισραηλινούς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο,” της ανακοίνωσε πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Όταν μίλησα με τον Alashi φωνή του ήταν στεγνή και βαριά σε σύγκριση με όταν μιλήσαμε πριν από λίγες ημέρες, όταν το νοσοκομείο χτυπήθηκε για πρώτη φορά  από ισραηλινά πυρά στις 11 Ιουλίου. Πέντε πύραυλοι είχαν χτυπήσει το νοσοκομείο ρίχνοντας τους εξωτερικούς τοίχους και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον τέταρτο όροφο. Μετά την επίθεση, οι ασθενείς οι οποίοι θα μπορούσαν να τους φροντίσουν στο σπίτι πήραν εξιτήριο και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στον πρώτο όροφο.

Ο Alashi έπρεπε να κλείσει γρήγορα το τηλέφωνο, καθώς πήγαινε να ελέγξει τους ασθενείς του, που βρίσκονται τώρα στην ασφαλέστερη κλινική Sahaba . Συντετριμένος ο Alashi είπε:  «Οι Ισραηλινοί και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν καταστρέψει το μοναδικό νοσοκομείο στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Δεν επιλύουν τίποτα έτσι, δημιουργούν απλώς περισσότερους βομβιστές αυτοκτονίας. Είναι αυτοί που δημιουργούν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όχι εμείς ».

(πηγή http://mondoweiss.net/2014/07/hospital-evacuate-patients.html)

(μετάφραση Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο