Tο NBC News απομακρύνει δημοσιογράφο από τη Γάζα, επειδή ήταν μάρτυρας της δολοφονίας των 4 παιδιών

Ο Ayman Mohyeldin,  ανταποκριτής του NBC News, που υπήρξε ο ίδιος μάρτυρας της δολοφονίας από το Ισραήλ, των τεσσάρων παλαιστινίων αγοριών, που έπαιζαν στην παραλία της Γάζας και ο οποίος είχε δεχτεί πραγματικά πολλά θετικά σχόλια για την γενναία και ξεχωριστή του δημοσιογραφική κάλυψη, της επίθεσης που σκότωσε τα 4 παιδιά, έχει ενημερωθεί από στελέχη της NBC να εγκαταλείψει αμέσως τη Γάζα. Σύμφωνα με πηγή μέσα από το NBC, αναστατώθηκαν από το ρεπορτάζ του, ενώ τα στελέχη ισχυρίστηκαν, ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω  «θεμάτων ασφάλειας», καθώς  το Ισραήλ προετοιμάζει  χερσαία εισβολή, ένας ισχυρισμός που μου επανέλαβε κι ένας  από την διοίκηση του NBC. Αλλά αργά χθες, το NBC έστειλε στη Γάζα, έναν άλλο ανταποκριτή, το Richard Engel, μαζί με έναν Αμερικανό παραγωγό ο οποίος δεν ήταν ποτέ στη Γάζα και δεν μιλάει αραβικά, για να καλύψει την συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση ( ο Mohyeldin και ο Engel μιλούν αραβικά).

Ο Mohyeldin είναι Αιγύπτιος-Αμερικανός με μεγάλη εμπειρία στην κάλυψη και το ρεπορτάζ στην περιοχή. Έχει καλύψει δεκάδες μεγάλα γεγονότα στη Μέση Ανατολή κατά την τελευταία δεκαετία για το CNN, το NBC και το Al Jazeera English, τα ρεπορτάζ και η δημοσιογραφική του κάλυψη της ισραηλινής επίθεσης του 2008 στη Γάζα τον έκαναν πασίγνωστο στο διαδίκτυο. Το NBC τον διεκδίκησε επιθετικά, προτείνοντάς του να φύγει απο το Al Jazeera, καταβάλοντάς του πολύ περισσότερο από το κανονικό μισθό για τις ζωντανές ανταποκρίσεις του.

Στις 16 Ιουλίου, ο  Mohyeldin υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και στη συνέχεια μίλησε για την άγρια ​​δολοφονία από τις ισραηλινές κανονιοφόρους, των τεσσάρων αγοριών που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μια παραλία στην πόλη της Γάζας. Ήταν καθοριστικός ο ρόλος του και η ανταπόκρισή του, τόσο στα social media, όσο και στην ζωντανή σύνδεσή , για την μετάδοση στον κόσμο της φρίκης της επίθεσης.

Ο Mohyeldin εξιστόρησε πώς, στιγμές πριν από το θάνατό τους, κλωτσούσε μια μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας μαζί με τα αγόρια,που ήταν μεταξύ  9 και 11 ετών και όλα από την ίδια οικογένεια. Δημοσίευσε πολλές σκληρές λεπτομέρειες σχετικά στους λογαριασμούς  του στο Twitter και στο Instagram, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των θυμάτων και τις ηλικίες τους, φωτογραφίες που τράβηξε από τους γεμάτους αγωνία και πόνο γονείς τους, καθώς και το βίντεο μίας από τις μητέρες των παιδιών, όταν έμαθα το θάνατο του γιου της.  Πήρε συνέντευξη από ένα από τα αγόρια που τραυματίστηκε , στο νοσοκομείο λίγο πριν χειρουργηθεί. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στο MSNBC στην εκπομπή All In με τον Chris Hayes, όπου δραματικά διηγήθηκε αυτά που είδε.

  ayman1

 
ayman2

ayman3
 
Παρόλο αυτό το ισχυρό και αποκλειστικό ρεπορτάζ – ή ίσως εξαιτίας αυτού – ο Mohyeldin δεν εμφανίστηκε καθόλου στην ενημερωτική εκπομπή του NBC Nightly News με τον Brian Williams. Αντ ‘αυτού, όπως ο Jordan Chariton του Media Bistro επισήμανε, το NBC είχε περιέργως καλεσμένο τον Richard Engel – ο οποίος ήταν στο Τελ Αβίβ, και είχε μόλις φτάσει εκεί μια ώρα νωρίτερα για να δώσει «ρεπορτάζ» σχετικά με την επίθεση. Ο Charlton έγραψε ότι «η απόφαση να δώσει ρεπορτάζ ο Engel για την δολοφονία των 4 αγοριών, αντί ο Mohyeldin εξόργισε κάποια από τα επιτελικά στελέχη του NBC News».

Πράγματι, πολλοί εργαζόμενοι στο NBC, συμπεριλαμβανομένων μερικών με τα πιο διάσημα προφίλ στο διαδίκτυο, αρχικά βρίσκονταν σε σύγχυση,αλλά στη συνέχεια, αγανάκτησαν και εξοργίστηκαν, με την παρουσίαση του Engel, αντί του Mohyeldin για να δώσει το ρεπορτάζ σχετικά με το θάνατο των 4 παιδιών. Αλλά αυτό που δεν γνώριζαν και δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα, είναι ότι ο Mohyeldin απομακρύνθηκε πλήρως από την ανταπόκριση στη Γάζα από κορυφαίο στέλεχος του NBC, τον David Verdi, ο οποίος διέταξε τον Mohyeldin να εγκαταλείψει αμέσως τη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, τα ρεπορτάζ του Mohyeldin υπήρξαν  πολύ πιο ισορροπημένα και δίκαια από την τυπική κάλυψη υπέρ του Ισραήλ που κυριαρχεί στην καθεστωτική αμερικανική δημοσιογραφική κάλυψη.  Τα ρεπορτάζ του, έχουν δώσει πληροφορίες που λείπουν παντελώς από τα περισσότερα αμερικανικά ρεπορτάζ και ο ίδιος αποφεύγει να υιοθετεί ως αλήθεια τα όσα δηλώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, νεοσυντηρητικές και “υπέρ του Ισραήλ” ιστοσελίδες, να του έχουν επανειλημμένα επιτεθεί και να τον έχουν χαρακτρήσει «εκπρόσωπο της Χαμάς» .

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς πέρασε πάνω από τα σύνορα από το Ισραήλ, είπε, ενώ έκανε ρεπορτάζ :  «τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζουν την Γάζα, ως την  μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου» και  πρόσθεσε: «ένα από τα σημαντικότερα παράπονα και τις απογοητεύσεις μεταξύ πολλών ανθρώπων είναι ότι αυτή είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας. Έχετε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό το έδαφος, που βομβαρδίζονται χωρίς να έχουν πραγματικά καμία διέξοδο».

Οι κάτοικοι της Γάζας μπορεί να μην έχουν καμία διέξοδο από τη Γάζα, αλλά σε αυτό το σημείο, ο Mohyeldin φαίνεται να μην έχει κανένα τρόπο, ώστε να γυρίσε πίσω στη Γάζα. Μετά από πολλές αιτήσεις και παράπονα για την απομάκρυνση του, τα στελέχη του NBC δεν είχαν απαντήσει. Υπήρξε πραγματικά μεγάλη πίεση από δημοσιογράφους και πολίτες που αντέδρασαν στην απομάκρυνση του. Όπως φαίνεται στα παρακάτω tweets, μετά από το θέμα που δημιουργήθηκε,  την συμπαράσταση στο πρόσωπό του για την αντικειμενική δημοσιογραφική δουλειά του και την κατακραυγή που ακολούθησε την άδικη και απροκάλυπτη απομάκρυνσή του, τα στελέχη του NBC υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν και να τον στείλουν ξανά πίσω στη Γάζα.

  UPDATE [Παρασκευή 18/7 ]: ρεπόρτερ της τηλεόρασης του New York Times ανέφερε στο Twitter ότι το NBC έχει «άλλαξε την απόφασή του» και θα στείλει τον Mohyeldin πίσω στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν:

ayman4

Η δήλωση του NBC αναφέρει: “Όπως και για κάθε ομάδα ρεπόρτερ σε ζώνες συγκρούσεων και πολέμων, έτσι και εδώ έγινε επαναξιολόγηση. Έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις αποφάσεις  μας και θα στείλουμε  τον Mohyeldin πίσω στη Γάζα το Σαββατοκύριακο»  

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος Mohyeldin έγραψε τα εξής:
ayman5

(πηγή : https://firstlook.org/theintercept/2014/07/17/nbc-removes-ayman-mohyeldin-gaza-coverage-witnesses-israeli-beach-killing-four-boys/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο