Πάνω από 1.000 οι νεκροί στη Γάζα – Προσπάθειες για παράταση της κατάπαυσης του πυρός

 

beit2.jpg

 26 Ιουλ 2014  
 

Πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Καθώς η 12ωρη κατάπαυση του πυρός πλησιάζει στο τέλος της,  οι ηγέτες του κόσμου ζητούν παράταση της εκεχειρίας.

 Παρά την 12ωρη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε το Σάββατο, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ,  οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής, προειδοποίησαν  τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, να “μην επιστρέψουν”.”Ο Ισραηλινός Στρατός θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν την κατάπαυση του πυρός και να επιτεθούν στο  προσωπικό του ισραηλινού στρατού ή ανοίξουν πυρ  κατά ισραηλινών αμάχων,”  είπε ο εκπρόσωπος του στρατού  σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις “επιχειρησιακές δραστηριότητες για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας” κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του IDF και επέστρεψαν στα σπίτια τους στη Γάζα για να ανιτκρύσουν δεκάδες σπίτια κατεδαφισμένα και συντρίμμια που έκλειναν τους δρόμους.Οι κάτοικοι  αντιμετωπίζουν εκτεταμένες καταστροφές στη βόρεια πόλη της Μπέιτ Χανούν. “Τίποτα δεν έχει μείνει. Ό, τι είχα χάθηκε” είπε μια Παλαιστίνια γυναίκα στο AP.

Τουλάχιστον 100 πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στη Γάζα το Σάββατο,  πολλά από αυτά σε μερική αποσύνθεση, όπως δήλωσε ο Ασράφ αλ-Κίντρα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.Ο Αλ-Κίντρα μίλησε για 20 μέλη μιας μεγάλης οικογένειας, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 10 ήταν παιδιά, που σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού τανκ που έπληξετο σπίτι τους στην άκρη της πόλης Χαν Γιουνίς.

Ο αριθμός των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών  έχει φθάσει τους 40. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Συνάντηση ηγετών στο Παρίσι για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός

Δυτικοί υπουργοί Εξωτερικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Κατάρ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ ζήτησαν  παράταση της 12ωρης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Παρίσι. “Όλοι μας θέλουμε να επιτύχουμε, το συντομότερο δυνατό, μια σταθερή διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός που να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες του Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά και στις Παλαιστινιακές ανάγκες όσον αφορά την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη [της Γάζας] και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας”, τόνισε ο Λοράν Φάμπιους, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Φίλιπ Χάμοντ, πρόσθεσε ότι «η ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η απώλεια της ζωής» στη Γάζα. “Και θα σταματήσουμε την απώλεια της ζωής αν  συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός για  24 ώρες ή 48 ώρες – και ακόμα περισσότερο,  μέχρι να έχουμε επιτύχει το επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στα δυο μέρη να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να μιλήσουν για τα ουσιαστικά θέματα”,  εξήγησε ο Χάμοντ.

 

beit3.jpg

Το Ισραήλ απάντησε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησε να επεκτείνει την  ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα κατά τέσσερις ώρες – μέχρι τα μεσάνυχτα (21:00 GMT), όπως δήλωσε πρόσωπο της κυβέρνησης της χώρας  στο Reuters. “Όσον αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποτρέψει τους ανθρώπους της Γάζας από την αποθήκευση προμηθειών, εφ ‘όσον ο στρατός μπορεί να συνεχίσει το έργο του κατά των σηράγγων. Ο πολέμός μας δεν είναι εναντίον του πληθυσμού”,  δήλωσε στο πρακτορείο.

 

beit4.jpgb2ap3_thumbnail_beit6.jpgbeit6.jpg

 

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη  μεγάλη αεροπορική εκστρατεία στη Γάζα, στις 8 Ιουλίου και αργότερα έστειλε χερσαία στρατεύματα. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση Protective Edge έχει ως στόχο την ανάσχεση της Παλαιστινιακής εκτόξευσης ρουκετών και την καταστροφή των διασυνοριακών σηράγγων της Χαμάς.

http://rt.com/news/175852-gaza-ceasefire-deathtoll-thousand/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο