Σχετικά με τα barcode: Το Ισραήλ δεν “άλλαξε barcode εξαιτίας του μποϊκοτάζ”

 

a1sx2_Thumbnail1_barcodetesco-150x150.jpg 

 

Κείμενα και εικόνες έχουν κάνει το γύρο των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τις τελευταίες μέρες,  υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει το barcode 729 σε 871 (ή άλλους αριθμούς όπως το 500), προκειμένου να ξεγελάσει τους ανθρώπους που ψάχνουν για το barcode 729.

Αυτή η λανθασμένη πληροφορία πηγάζει από μια παρεξήγηση για το πώς λειτουργούν τα barcodes. Ένα barcode σας λέει μόνο από ποια χώρα είναι η εταιρεία και όχι από που προέρχονται τα προϊόντα.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι το 871 είναι το ολλανδικό barcode (και το 500 είναι αυτό του  Ηνωμένου Βασιλείου) και ότι ισραηλινά προϊόντα πωλούνται από εταιρείες που είναι ολλανδικές ή από το Ηνωμένο Βασίλειο ( ακόμη και ιρλανδικές).

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του προϊόντος της Tesco «κρέας χωρίς κιμά» –  η Tesco είναι μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε το barcode είναι 500, ακόμη και αν το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται στο Ισραήλ. Αυτό που είναι σημαντικό για τους σκοπούς του barcode είναι το πού έχει καταχωρηθεί η εταιρεία που πωλεί τα προϊόντα ΚΑΙ ΟΧΙ από πού αυτά παράγονται, παρασκευάζονται ή συσκευάζονται.

Μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει το barcode επειδή έτσι επιθυμεί. Η διαδικασία της καταχώρησης του barcode είναι μια περίπλοκη και οργανωμένη διεθνή διαδικασία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να εξετάζουμε πάντα   τη χώρα προέλευσης του προϊόντος και να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά σε barcode. Αναλόγως,  κάποια προϊόντα που κατσκευάζονται σε μια τρίτη χώρα και πωλούνται από ισραηλινές εταιρείες καταχωρισμένα με το barcode 729, ακόμα κι αν γράφουν (π.χ.) «Made in Taiwan» στη συσκευασία, θα πρέπει επίσης να τα μποϋκοτάρουμε.

 ipsc

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο