Οι Φιλλανδοί στηρίζουν τη Γάζα

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_002.png

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι το Σάββατο 9 Αυγούστου η 5η συνεχόμενη διαδήλωση ενάντια στη σφαγή που συντελείται στη Γάζα.

Από τότε που άρχισε η σφαγή και παρά τις καλοκαιρινές διακοπές που κρατάνε πολλούς εκτός πόλης, κάθε Σάββατο, το ραντεβού για τους φίλους της Παλαιστίνης είναι το ίδιο, μπροστά από το Φιλλανδικό κοινοβούλιο (Eduskunta, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία λίγο πριν συγκεντρωθεί το πλήθος).

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_009.png

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=6gQ0Lqxk94w","width":"800","height":"450"}

Μία από δράσεις ήταν η γνωστή πλέον και από άλλες πόλεις αναπαράσταση των νεκρών. Ο κόσμος ξάπλωσε στο γρασίδι, ακίνητος, αποδίδοντας τιμή στους νεκρούς της Ισραηλινής επιθετικότητας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφίες από αυτή τη δράση καθώς η ανταποκρίτρια του Όμνια στο Ελσίνκι βρισκόταν μεταξύ των “πεσόντων”.

Επίσης, έγινε συλλογή χρημάτων μεταξύ των παρισταμένων για τη συμπαράσταση των θυμάτων της Γάζας.

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_003.png

Πέρα από το ανώνυμο πλήθος, μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν και μίλησαν πολιτικοί από δύο κοινοβουλευτικά κόμματα.

Εδώ βλέπουμε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Paavo Arhinmäki (ναι, τον τύπο με τη βερμούδα και τα τατουάζ) ο οποίος παραιτήθηκε πριν μερικούς μήνες διαφωνώντας με τα μέτρα λιτότητας. Στον χαιρετισμό του εγκάλεσε την Φιλλανδική κυβέρνηση για τις αγορές οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ.

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_013.png

Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους της Παλαιστινιακής κοινότητας της Φιλλανδίας καθώς και της οργάνωσης icahd.fi (Israeli Committee Against House Demolitions) ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε.

Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε, δικαίως, ο διάσημο ράπερ Pale Face, ο οποίος τραγούδησε μαζί με τον κόσμο και συγκίνησε τους 600-700 παρεβρισκόμενους στη διαδήλωση.

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_014.png

Κατόπιν όλων αυτών, ακολούθησε πορεία στους κεντρικότερους δρόμους του Ελσίνκι (Mannerheimintie, Rautatientori, Alexanderinkatu, Simonkatu). Μητέρες με τα καροτσάκια τους, νεαροί και νεαρές με τα ποδήλατά τους, άνθρωποι από πολλές εθνικότητες ακολουθούσαν την πορεία. Η πλειοψηφία ήταν Φιλλανδικής καταγωγής, ενώ υπήρχαν και 4 Έλληνες.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα με δυναμικό παλμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ενώ φορούσε Παλαιστινιακές μαντήλες, κρατούσε Παλαιστινιακές σημαίες, αυτοσχέδια πλακάτ και ταμπέλες που ζητούσαν να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_020.png

Μεταξύ των συνθημάτων κυριαρχούσαν τα:

– Vapaa, vapaa Gaza!

– Free, free Gaza!

– Vapaa, vapaa Palestina!

– Free, free Palestine!

– Israel murhaja!  (Israel murderer)

– Israel tappaa lapsia! (Israel kills children)

– Netaniahu oikeuteen! (send Netanyahu to the Justice Court)

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_022.png

Πολλοί από τους εκατοντάδες τουρίστες, θαμώνες εστιατορίων και μπαρ και από τους χιλιάδες άλλους περαστικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κέντρο του Ελσίνκι φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν την πορεία.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και περιοριζόταν στην κυκλοφοριακή ρύθμιση των δρόμων από τους οποίους διερχόταν η πορεία.

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_024.png

Όταν η πορεία έφτασε στην οδό Simonkatu (ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου βρίσκεται η Ισραηλινή πρεσβεία στο Ελσίνκι), σταμάτησε. Ακολούθησαν έντονα και δυναμικά συνθήματα. 

Ο κόσμος εναπόθεσε λουλούδια κάτω από ένα δένδρο, για τους δολοφονημένους Παλαιστινίους της Γάζας, ενώ με τη βοήθεια του Pale Face τραγούδησαν όλοι μαζί έναν ύμνο. Για την ακρίβεια τραγούδησαν ένα παλιό και αγαπημένο Φιλλανδικό τανγκό που μιλά για μία όμορφη και γαλήνια χώρα.

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_026.png

Στο τέλος, δώσανε ραντεβού για το ερχόμενο Σάββατο, στις 15:00, και πάλι μπροστά στη Βουλή.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται χωρίς blurring στα πρόσωπα επειδή η Φιλλανδία είναι κράτος δικαίου και οι διαδηλωτές δεν κινδυνεύουν με στοχοποίηση από τις αρχές, όπως θα γινόταν στην Ελλάδα.

Επειδή τα Φιλλανδικά ΜΜΕ κωφεύουν σε όλες αυτές τις δράσεις, με αποκορύφωμα να μην ακολουθήσουν καν την πορεία, μην περιμένετε αναφορές ή ανταποκρίσεις από τον Τύπο. Οι δημοσιογράφοι έβγαλαν λίγες φωτογραφίες μπροστά από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια αποχώρησαν. Η κάλυψη όλων αυτών των διαδηλώσεων είναι σχεδόν μηδενική. Κανείς δεν δείχνει φωτογραφία από το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ υποβαθμίζουν όσο μπορούν το γεγονός.

Σημείωση προς τυχόν μέσα που σκοπεύουν να αναδημοσιεύσουν την παρούσα ανάρτηση: φροντίστε ώστε να υπάρχει καθαρή αναφορά στο OmniaTV.com.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο