10 χρόνια

Αναγκαστική μετατόπιση των βάσεων των Ζαπατίστας εξαιτίας νέων επιθέσεων.

 

Δελτίο Τύπου Νο 22

Μετατόπιση των βάσεων των Ζαπατίστας εξαιτίας του κινδύνου επίθεσης

Τριάντα δύο άτομα από την αυτόνομη κοινότητα Egipto, που ανήκει στη Caracol της La Garrucha, εκτοπίστηκαν δια της βίας.

Οι κάτοικοι της Ejido Pojcol εισέβαλαν στις ανακτηθείσες περιοχές των Βάσεων Στήριξης του Ζαπατίστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (BAEZLN, τα αρχικά τους στα ισπανικά)

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba) τεκμηριώνει την αναγκαστική εκτόπιση των 32 ατόμων από την κοινότητα Egipto, της Επαναστατημένης Αυτόνομης Περιοχής των Ζαπατίστας (MAREZ) του San Manuel, που ανήκει στην καλή κυβέρνηση  “Path of the Future,” στην Caracol III, La Garrucha, στη ζώνη ζούγκλας Tseltal, στην Τσιάπας, (επίσημα δήμος του Ocosingo).
   Τα γεγονότα,  συνέβησαν την 1η Αυγούστου, στις 23:30, όταν μια ομάδα ενόπλων, που προέρχονται από τον Ejido Pojcol, έναν δήμο του Chilon, εισέβαλαν στην περιοχή, (που χρησιμοποιείται) για την περιφερειακή συλλογική εργασία του Αυτόνομου Δήμου San Manuel, που είχε ανακτηθεί από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Ζαπατιστικό Στρατό (EZLN). Σε αυτό το έδαφος, που συνορεύει με τις Αυτόνομες Κοινότητες της El Rosario και της Egipto, οι ένοπλοι άντρες σκότωσαν ένα βόδι και έριξαν πυροβολισμούς.

Όταν η ένοπλη ομάδα από τον Ejido Pojcol προχώρησε στις πράξεις αυτές και στην ένοπλη παρενόχληση, τα μέλη της Αυτόνομης Κοινότητας της Egipto, αντιλήφθηκαν, ότι διάφορα άτομα με φακούς στα χέρια κατευθύνονταν προς το χωριό τους. Για το λόγο αυτό και για να αποφευχθεί μια πιθανή επίθεση, στις 2 Αυγούστου, στις 12:30πμ, 32 άτομα (γυναίκες, μικρά κορίτσια και αγόρια, και ηλικιωμένοι) εκτοπίστηκαν αναγκαστικά, περπατώντας σε όλη τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, για να φτάσουν σε μια άλλη πόλη των Ζαπατίστας, όπου βρίσκονται πια εγκαταστημένοι και προστατευμένοι.

Αυτές οι νέες ένεργειες παρενόχλησης, εδαφικής εκτόπισης και οι επιθέσεις, διαπράττονται ενώ πραγματοποιείται η πρώτη ανταλλαγή των Ζαπατιστικών Λαών και των Ιθαγενών λαών του Μεξικού, “Companero David Ruiz García,”  και η συνάντησή τους με το Εθνικό γηγενές Κογκρέσο, που ξεκίνησε την Δευτέρα  4 Αυγούστου στην αυτόνομη κοινότητα της La realidad.

  Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο και τη σοβαρότητα των πράξεων, που συμβαίνουν στην MAREZ του San Manuel, που ανήκουν στην καλη κυβέρνηση “Μονοπάτι του μέλλοντος,” στην Caracol III της La Garrucha, ζητάμε από την Εθνική και Διεθνή κοινωνία των πολιτών να παραμείνουν σε εγρήγορση, έτσι ώστε οι πράξεις βίας κατά των βάσεων των Ζαπατίστας να μην κλιμακωθούν.

Ιστορικό:
Την Παρασκευή, 25 Ιουλίου, στις 6:00 π.μ., 19 ένοπλοι εισήλθαν στην γη, που χρησιμοποιείται για την περιφερειακή συλλογική εργασία του Αυτόνομου Δήμου του San Manuel για πρώτη φορά. Κατέστρεψαν, έκαψαν και χρησιμοποίησαν ως καυσόξυλα, τα σήματα που είχε εγκαταστήσει  ο EZLN, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Δασκάλου Γκαλεάνο. Την ίδια στιγμή, οι ένοπλοι έριξαν 3 πυροβολισμούς στον αέρα, κατά τη διάρκεια του πρωινού και του απογεύματος. Έφυγαν από την κοινότητα στις 1:30 π.μ., στις 26 Ιουλίου.  Κατά τη διάρκεια του χρόνου, που βρίσκονταν εκεί, απείλησαν με εκδίωξη από τα εδάφη τους, τις βάσεις των Ζαπατίστας στις αυτόνομες κοινότητες της El Rosario και της Egipto.
Την Τετάρτη 30 Ιουλίου, η ένοπλη ομάδα εισέβαλε πάλι και άρχισε να καθαρίζει ένα μέρος της γης, ψέκασαν 3 στρέμματα βοσκοτόπων, τραυμάτισαν ένα βόδι zebu με μαχαίρι και χάραξαν την φράση “Έδαφος του Pojcol ” πάνω στη έδαφος.

Λόγω των πράξεων αυτών, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε ακριβείς παρεμβάσεις, δίνοντας τα έγγραφα στην πολιτειακή κυβέρνηση της Τσιάπας, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν συνέπειες, που θα  είναι δύσκολο ή αδύνατο να ανατραπούν.

Η Frayba έχει καταγράψει και τεκμηριώσει κι άλλες επιθέσεις εναντίον του BAEZLN, μεταξύ αυτών των πρόσφατων και: τη δολοφονία του σενιόρ José Luis Solís López του “Δάσκαλου Γκαλεάνο” και την καταστροφή της αυτόνομης κλινικής και το σχολείο των Ζαπατίστας, τον περασμένο Μάιο, στην Αυτόνομη Κοινότητα της La realidad, επίσημος δήμος της Las Margaritas. Τα μέλη του κόμματος των Πράσινων Οικολόγων  του Μεξικού (PVEM), του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) και τα μέλη του Ανεξάρτητου Κέντρου των  Γεωργικών Εργατών και των Campesinos (CIOAC-H) διέπραξαν τις πράξεις αυτές, ακριβώς πριν από την εξαγγελθείσα συνάντηση του Εθνικού Συνεδρίου των Αυτοχθόνων και το αφιέρωμα, που ο EZLN επρόκειτο να τελέσει προς τιμή της μνήμης του Don Luis VILLORO.

(πηγή :http://radiozapatista.org/?p=10291&lang=en)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο