10 χρόνια

H G4S πάει Γκουαντάναμο

της Κλέαρ Σάμπροοκ

Η εταιρία ασφαλείας G4S έχει κερδίσει συμβόλαιο αξίας 118 εκατομμυρίων δολλαρίων για τη λειτουργία του Γκουαντάναμο Μπέι, την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα όπου η Αμερικανική κυβέρνηση κρατά παράνομα 149 άτομα, ισχυριζόμενη πως είναι τρομοκράτες.

Τα νέα για την ανάληψη του συμβολαίου αναρτήθηκαν στο τεύχος της Δευτέρας του καθημερινού δελτίου πληροφόρησης του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

b2ap3_thumbnail_g4s11.jpg

Η G4S Government Solutions θα κερδίσει 24.4 εκατομμύρια για προμηθεύσει τη ναυτική βάση Γκουαντάναμο με υπηρεσίες κράτησης όπως και σπίτια για οικογένειες, συντήρηση εδάφους, διαχείριση σκυβάλων, και ύδρευση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργειου δικαιοσύνης και την αναφορά και τα λογιστικά της εταιρίας, η G4S Government Solutions εφοδιάζει την Αμερικανική βάση Ντιέγο Γκαρσία, ένα σημείο που ανήκει στη Βρετανία στον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως και το Γκουαντάναμο, η βάση Ντιέγο Γκαρσία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον ‘Πόλεμο πάταξης της τρομοκρατίας’, που εξυπηρετεί ως ενδιάμεσος σταθμός παράδοσης για πτήσεις τις CIA – κι ενώ μετά από χρόνια άρνησης της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, τελικά αποδεικτηκε ο ρόλος της σε επίσημη δήλωση στο Βρετανικό κοινοβούλιο το 2008.

Η G4S Government Solutions, παρακλάδι της μυστηριώδους Wackenhut Corporation, έχει ως κέντρο τη Φλώριντα των ΗΠΑ από όπου διοικείται από μια θυγατρική της εταιρία, την G4S plc, που είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο και έχει τη βάση της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπηρεσιες στο Γκουαντάναμο αποκαλύπτουν πως το ήδη βρώμικο προσωπείο της εταιρίας, ρισκάρει θα λερωθεί κι άλλο.

b2ap3_thumbnail_g4s2.jpg

 

Ο ρόλος της εταιρίας για τον ισραηλινό στρατό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και καμπάνιες ενάντια στην εταιρία, που συντονίζονται από το Κίνημα BDS και το War on Want, που κάλεσαν πελάτες και επενδυτές της εταιρίας να σταματήσουν καθε συνεργασία μαζί της.

Τον Ιούνιο που πέρασε, το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, που είχε 3% των μετοχών της G4S, ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν ήταν πλέον μέτοχος στην εταιρία.

Άλλα συμβόλαια της G4S, που δεν έχουν λάβει δημοσιότητα, παραμένουν ανεμπόδιστα από τη δράση ακτιβιστών. Οι εκτελεστικοί διευθυντές στο Ηνωμένο Βασίλειο άφησαν να εννοηθεί σε μια εκδήλωση για οικονομικούς αναλυτές στο Λονδίνο το Μάιο του 2011, ότι οι πολιτικές αναταραχές της Αραβικής Άνοιξης προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, η εταιρία γνωστοποίησε την παρουσία της σε στελέχη κυβερνήσεων που ασχολούνται με την ασφάλεια των χωρών αυτών, με σκοπό να χτίσουν ένα δυνατό ‘brand’. Στην Σαουδική Αραβία, το καθεστώς, λόγω της αμέριστης στήριξης του από την εταιρία κατά τη διάρκεια πολιτικών αναταραχών, προσέφερε στο προσωπικό, με βασιλικό διάταγμα, δύο επιπλέον μήνες μισθό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η G4S έχει αναλάβει συμβόλαια αξιας 700 εκατομμυρίων από το δημόσιο και συνεχίζει να παίρνει δουλειές από την κυβέρνηση, παρά τις τριβές της με το νόμο (ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι το… Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Το Τμήμα Διερεύνησης Απάτης έβαλε την εταιρία στο μικροσκόπιο, όσον αφορά τα συμβόλαιά της με το δημόσιο: ανάμεσα σε άλλες παρατυπίες η G4S και η ανταγωνίστρια της Serco είχαν χρεώσει τους φορολογούμενους για βραχιολάκια κρατουμένων που είχαν πεθάνει. Η εταιρία, παραδέχεται ότι έκανε ‘μια έξτρα χρέωση’ – ο εταιρικός όρος για την κοινή κλοπή.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Άσλι Αλμάνζα, εξηγώντας το θέμα στην Δημόσια Επιτροπή Εξόδων πέρσι τον Νοέμβριο, είπε: ‘ Δεν νομίζω ότι έχουμε πει σωστά τη διαφορά ανάμεσα στο σωστό και το λάθος’ .

Όχι για πρώτη φορά.

Στο Λονδίνο, πέρσι, μια ανακριτική επιτροπή βρήκε ότι ο Jimmy Mubenga, που πέθανε σε μια πτήση των Βρετανικών Αερογραμμών το 2010, αφού είχε δεθεί υπερβολικά σφιχτά στο κάθισμά του, ειχε δολοφονηθεί.
Πριν από τρία χρόνια η εταιρία πλήρωσε προστιμο 285 αυστραλιανών δολλαρίων για το ρόλο της στο θάνατο ενός ιθαγενούς άνδρα με το όνομα Mr Ward, μέσα σε αστυνομική κλούβα στην Δυτική Αυστραλία, το 2008.

b2ap3_thumbnail_gitmo3.jpg

Οι δικαστές κατά τη διάρκεια δικαστικής έφεσης στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2010, είπαν πως οι φρουροί της G4S φέρθηκαν παράνομα, όταν ακινητοποιώντας ένα αγόρι προκάλεσαν το θάνατό του, στο Rainsbrook Secure Training Centre.

Ο Λόρδος Δικαστής Σέντλι, περιέγραψε το αγόρι, του οποίου το όνομα ήταν Γκαρεθ Μάιατ, ως ένα μικροκαμωμένο παιδί, με ύψος και βάρος κάτω από το κανονικό, που δεν είχε κάνει τίποτα άλλο από το να δείξει τη γροθιά του σε ένα υπάλληλο της εταιρίας με διπλάσιες διαστάσεις. Αυτός ο υπάλληλος λοιπόν, με ύψος δύο μέτρα και βαρος 100 κιλά, με το όνομα Ντέιβ Μπίντνολλ, έχει από τότε πάρει προαγωγή και είναι υπεύθυνος Υγείας και Ασφάλειας σε σπίτια ανηλίκων (το ανάλογο των παιδικών χωριών sos στη Βρετανία), που είναι υπό τη διαχείρηση της G4S.

b2ap3_thumbnail_gitmo4.jpg

Ο Γκάρεθ Μάιατ

 

Νομίζετε λοιπόν, πως το Γκουαντάναμο βρίσκεται πολύ μακριά μας;

 

Πηγή http://thejusticegap.com/2014/08/nice-work-g4s-wins-118-million-guantanamo-contract/?utm_content=buffer2ca5a&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο