Καλλιτέχνες χιπ-χοπ: Διεθνιστική έκκληση για μποϋκοτάζ στο Ισραήλ

 

 αναδημοσίευση από  guernicastreet

 
 

Η νέα σφαγή στην Παλαιστίνη και τη Γάζα, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις και την καταδίκη του Ισραήλ εκ μέρους πολλών καλλιτεχνών παγκοσμίως. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, κάθε φορά που το Ισραήλ εξαπολύει μία πολεμική επιχείρηση εναντίον των Παλαιστινίων, καλλιτέχνες και διανοούμενοι σπεύδουν να καταδικάσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και το καθεστώς του απαρτχάιντ που έχει επιβάλλει.

Στήριξη και αλληλεγγύη. Προσφέρονται αφειδώς και φυσικά είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο υπάρχει διαφορά μεταξύ της έκφρασης της οργής και της καταδίκης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει συστηματικά το Ισραήλ και της έμπρακτης στήριξης με τη θετική απάντηση στο μποϋκοτάζ που καλούν Παλαιστινιακές οργανώσεις που έχει στόχο τον τερματισμό των συνεχιζόμενων εγκλημάτων.

Αυτό συνιστά η συνεύρεση πολλών καλλιτεχνών της διεθνής σκηνής του χιπ χοπ και το τραγούδι «Boycott Israel». Πρόκειται για στρατευμένους καλλιτέχνες της χιπ χοπ. Βασικός συντελεστής ο Don Martin, ένας εκ των τριών της νορβηγικής μπάντας Gatas Parlament, που για ένα τέταρτο του αιώνα θεωρούνται η σκανδιναβιή εκδοχή των Public Enemy. (‘Ενα ακόμη μέλος της μπάντας, ο Elling Borgersrud, ήταν υποψήφιος στις εκλογές με την Εκλογική Συμμαχία, ένα συνασπισμό δυνάμεων της άκρας αριστεράς). Συμμετέχουν επίσης ο διάσημος περουβιανός ράπερ Immortal Technique, ο El Tipo Este του κουβανικού διδύμου Obsesion, ο Παριζιάνος ράπερ TontoNoiza,andο Νοτιοαφρκανός Tumi Molekane.

Ένα τραγούδι που μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ορισμένο επίπεδο και το κυριότερο είναι ο διεθνισμός που ενσωματώνει. Είναι εντυπωσιακό, ότι ο βασικός στόχος ήταν η πληροφόρηση, σε πολλές γλώσσες, της έκκλησης των Παλαιστινίων για «μποϋκοτάζ, αποεπενδύσεις, κυρώσεις» . Μία πληροφόρηση, σαν γροθιά στο στομάχι και όχι ως γενικόλογη και άνευρη προκήρυξη διακηρυγμένων πολιτικών στόχων. «Πως στο διάολο μπορεί να έχεις ειρήνη; Όταν οι άνθρωποι θέλουν ένα κομμάτι της γης σου για να χτίσουν εποικισμούς;» όπως αναφέρει ο Tech ενώ ο Molekane μεταφέρει την εμπειρία και κάνει τον παραλληλισμό του Νοτιοαφρικανικού απερτχάιντ που βίωσε για δεκαετίες η χώρα του,  με αυτό που βιώνουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι.

Το κομμάτι ολοκληρώνεται με τμήμα της διάσημης ομιλίας της Αρουντάτι Ρόι, Come September. Μία ομιλία που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2002, για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η παγκοσμιοποίηση των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, τη δικαιοσύνη και την συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή

 {"video":"https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dgr9lO3Amu8","width":"800","height":"450"}

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο