Η “φιλοπαλαιστινιακή” ρητορική του Ερντογάν και η πραγματικότητα

 

erd1.jpg

 

Μια αναφορά στις άριστες σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα, του Ερντογάν με την κυβέρνηση του Ισραήλ, παρά τις φαινομενικές “τριβές” ανάμεσα στα δύο κράτη.  Αφορμή το τελευταίο σκίτσο του Garlos Latuff – στο οποίο ο εξαιρετικός φιλοπαλαιστίνιος σκιτσογράφος σχολιάζει τη διπροσωπία του Ερντογάν σε σχέση με το παλαιστινιακό.

 

γράφει η filistina

 

Ήταν Κυριακή 20 Ιουλίου 2014, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκαζε με έντονα λόγια το Ισραήλ για την επιχείρηση “Protective Edge” στη Γάζα, συγκρίνοντας τη  νοοτροπία “ορισμένων στο Ισραήλ” με αυτή του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον μοναδικό Mουσουλμάνο ηγέτη που μιλά και νοιάζεται για τα παλαιστινιακά δικαιώματα, είχε εντείνει τη ρητορική του εναντίον της κυβέρνησης Ισραήλ,  σχετικά με την επίθεση στη Γάζα, εν όψη των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, στις 10 Αυγούστου 2014 [1].

Όμως, ενώ η Τουρκία – και κυρίως ο πρωθυπουργός Ερντογάν –  καταδικάζει τις ενέργειeς του Ισραήλ,   οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ  βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Υπουργός Οιικονομικών του Ισραήλ Ναφταλί Μπένετ, στην Today’s Zaman, “το 2014 θα είναι ένα “έτος ρεκόρ” για τις εμπορικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας [2].

Τα στοιχεία από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TurkStat) αποκαλύπτουν ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αυξήθηκε σε 5  δισεκατομμύρια δολάρια από 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, και το μέγεθος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος.

 

 erd3.jpg

 

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2013, το Ισραήλ ήταν ο 24ος μεγαλύτερος εταίρος εξαγωγών της Τουρκίας, ενώ κατά την ίδια περίοδο φέτος (2014), ανέβηκε στην 17η θέση. Οι συνολικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 23 τοις εκατό σε ετήσια βάση σε έτος. Οι εισαγωγές από το Ισραήλ έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά από το περασμένο έτος, επιταχύνοντας 27 τοις εκατό κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2014.

Εβδομήντα τοις εκατό των εξαγωγών του Ισραήλ στην Τουρκία είναι χημικά προϊόντα, ενώ προϊόντα από ελαστικό και ηλεκτρικός εξοπλισμός αποτέλεσαν το άλλο 15,5 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Ehud Cohen, επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικού Εμπορίου του Υπουργείο Οικονομίας στο Ισραήλ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι κύριες εισαγωγές του Ισραήλ από την Τουρκία ήταν πλαστικό, καουτσούκ, μέταλλα, υφάσματα, σκυρόδεμα, κεραμικά και γυάλινα μηχανήματα [3].

Το πινακάκι που ακολουθεί αποδεικνύει την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία  όλα αυτά τα χρόνια που ο Ερντογάν “καταδίκαζε” το Ισραήλ για τις ενέργειές του.

Βλέπουμε καθαρά ότι ακόμα και η σφαγή των Τούρκων ακτιβιστών στο Μαβί Μαρμαρά δεν προκάλεσε την παραμικρή μείωση στις εμπορικές συναλλαγές.

a1sx2_Thumbnail1_20140823-120110.jpg

 

Ο Ερντογάν πουλάει πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν στο Ισραήλ

 

a1sx2_Thumbnail1_erd2.jpg

 

Το βυτιοφόρο SCF Αλτάι (R) στην αποβάθρα κοντά στο λιμάνι του Ισραήλ, Ασκελόν, στις 20 Ιουνίου. Το Ηνωμένο Έμβλημα ήταν το δεύτερο δεξαμενόπλοιο με φορτίο αργού πετρελαίου  στο Τσεϊχάν, από τον αγωγό της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης. Στη συνέχεια έκανε μια μεταφορά, πλοίο με πλοίο κοντά Μάλτα, στο SCF Αλτάι, στις 14-16 Ιουνίου REUTERS

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Taner Yıldız, δήλωσε ότι το τρίτο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο από την ημι-αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν έχει αναχωρήσει από το μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας, και ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές από τις πωλήσεις πετρελαίου έχουν μεταφερθεί στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας, Halk Bank.

Σύμφωνα με το Reuters και τη Hurriyet, pρος το τέλος του Ιουνίου, φορτίο με αργό πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, παρά τις απειλές από τη Βαγδάτη ότι θα αναλάβει νομική δράση κατά οποιουδήποτε αγοραστή.

Το δεξαμενόπλοιο SCF Αλτάι έφτασε στο λιμάνι Ασκελόν του Ισραήλ νωρίς στις 20 Ιουνίου το πρωί. Μέχρι το βράδυ, το δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε την εκφόρτωση του κουρδικού πετρελαίου [4],[5].

 

Τα ραντάρ της Μαλάτια

Κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η βάση των ΝΑΤΟικών ραντάρ στην ανατολική επαρχία Μαλάτια   αποσκοπεί στην προστασία του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, αντί της Τουρκίας. Η κυβέρνηση, όμως, διαψεύδει τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ  υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερη προστασία, δεδομένου ότι έχει ήδη σύστημα αεράμυνας του «Iron Dome».

 erd4.jpg

 

Σύμφωνα με αναλυτές η προστασία του Ισραήλ μέσω του Iron Dome είναι μια ασπίδα ενάντια στις απειλές πυραύλων από τη Γάζα. “Τα ραντάρ του Kürecik όμως θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την προστασία του Ισραήλ από οποιαδήποτε πυραυλική απειλή από το Ιράν. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές απειλές”, είπαν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική των Patriot και του Kürecik αναπτύχθηκε αποκλειστικά για την προστασία του Ισραήλ, είπε ένας άλλος αναλυτής, αλλά ότι “τέτοια έργα μπορεί να είναι πολλαπλών χρήσεων.” [6]

Θεωρώ λοπόν πως αν  πραγματικά κάποιος θα ήθελε να πιέσει τον Ερντογάν προς μια φιλοπαλαιστινιακή πολιτική θα έπρεπε σαφώς να τον πιέσει να σταματήσει τις εμπορικές συνεργασίες καταρχήν και στη συνέχεια οποιαδήποτε άλλη σχέση μπορεί να έχει με το Ισραήλ. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια είναι απλώς στάχτη στα μάτια του κόσμου εις βάρος για άλλη μια φορά, του παλαιστινιακού λαού.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1. http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2014/07/20/Erdogan-launches-new-attack-on-Israel-with-Hitler-comparison.html

 

2.http://www.i24news.tv/en/news/international/middle-east/37649-140719-turkish-israeli-trade-ties-break-records

 

3. http://www.todayszaman.com/business_turkish

 

4. http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0EV0X620140620?irpc=932

 

5. http://www.hurriyetdailynews.com/first-tranche-of-kurdish-iraqi-oil-revenue-deposited-in-turkeys-halkbank-minister.aspx?pageID=449&nID=68145&NewsCatID=348

 

6.http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-based-nato-radars-israel-protection-in-question.aspx?pageID=238&nID=69424&NewsCatID=483

 

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο