Οι καμήλες μπορούν να βρουν νερό όσο μακριά και αν χρειαστεί να παν…δεν ανιχνεύουν όμως τις νάρκες



Ο νεαρός Αμπνταλαχί Αχμέντ Αλ-Καρσί, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα, όταν εξερράγη εγκαταλελειμμένη νάρκη κατά προσωπικού, είχε την ατυχία να προστεθεί στους χιλιάδες των Σαχραουί θυμάτων ναρκών σε περίοδο ειρήνης – και όχι με απλό ακρωτηριασμό. Έζησε όλη τη σύντομη ζωή του υπό την κατοχή του αυταρχικού Μαροκινού καθεστώτος που επιδίδεται σε βασανιστήρια και παραβιάζει και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Στερήθηκε και την ίδια την αναγνώριση της εθνικής του ταυτότητας και έμελλε να σκοτωθεί πριν γευτεί την ελευθερία, από νάρκη που τοποθετήθηκε κοντά στην πόλη του το 1982, με την κατασκευή του πρώτου από τα έξι τείχη που κατακερματίζουν την έρημο Σαχάρα και το λαό των Σαχραουί.



Tο Μαροκινό τείχος κατοχής χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου (1975-1991) ανάμεσα στο Μαρόκο και το Μέτωπο Πολισάριο, τον εκπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργό στρατιωτικό φράγμα, διάσπαρτο με πάνω από 7.000.000 νάρκες, πυρομαχικά διασποράς και εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου. Έχει συνολικό μήκος 2.720 χιλιόμετρα, το προασπίζονται πάνω από 160.000 Μαροκινοί στρατιώτες, κοστίζει περισσότερο από 2.000.000 δολάρια ημερησίως, αλλά δεν έχει προειδοποιητικές πινακίδες ναρκοπεδίου.



Το Μαροκινό καθεστώς δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Οττάβα για την απαγόρευση των ναρκών, ούτε τη συνθήκη του 2008 για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς. Μολονότι από το 1991 ισχύει κατάπαυση πυρός, αρνείται να προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση της περιοχής ή στην παροχή πρόσβασης για χαρτογράφηση και  εκκαθάριση των ναρκοπεδίων σε διεθνείς οργανισμούς.



Το Πολισάριο, από τη μεριά του, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις δράσης κατά των ναρκών και έχει καθαρίσει μέχρι σήμερα 15.000.000τμ σε 57 σημεία κοντά στην απελευθερωμένη πόλη Τιφαρίτι και 79 κοντά στην όαση Μεϊρίζ. Έχει εξουδετερώσει 10.000 πυρομαχικά διασποράς και 2.000 βλήματα. Σταγόνα στον ωκεανό. Η Δυτική Σαχάρα παραμένει μια από τις πιο βαριά ναρκοθετημένες περιοχές του πλανήτη.

Πηγή:
Διεθνής Εκστρατεία ενάντια στο Τείχος της Μαροκινής Κατοχής στη Δυτική Σαχάρα

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο