ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανοίγουν την Ουκρανία στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

 Eντέλει έστω ελάχιστα η κρίση στην Ουκρανία έχει άρχισει λαμβάνει κάποια διεθνή προσοχή.Στις 28 Ιουλίου, το Ινσιτούτο του Όκλαντ με έδρα την Καλιφόρνια, δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τους όρους των δανείων προς την Ουκρανία, αξίας $ 17 δισεκατομμυρίων, θα ανοίξουν την χώρα στις γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στη γεωργία. Η έκθεση έχει τίτλο «Περπατώντας στη Δυτική Πλευρά: Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ στην σύγκρουση της Ουκρανίας».

Στα τέλη του 2013, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απέρριψε μια συνεταιριστική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέεται με το δάνειο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, οι όροι του οποίου μόλις τώρα αποκαλύπτονται. Αντ ‘αυτού, ο Γιανουκόβιτς επέλεξε ένα ρωσικό πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολάρια συν μια έκπτωση για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η απόφασή του αυτή, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, που οδήγησε στις επακόλουθες θανατηφόρες διαδηλώσεις, που οδήγησαν και στην αποπομπή του από το αξίωμά του το Φεβρουάριο του 2014 και τη συνεχιζόμενη κρίση.

Σύμφωνα με την Ινστιτούτο Oakland

     «Εκτιμώντας ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπει τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στη γεωργία, το άρθρο 404 της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αφορά τη γεωργία, περιλαμβάνει μια ρήτρα που έχει γενικά περάσει απαρατήρητη: υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο μέρη θα συνεργάζονται για να επεκτείνουν τη χρήση των βιοτεχνολογιών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάταξη αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Όπως παρατηρείται από τον Michael Cox, διευθυντή έρευνας στο επενδυτική τράπεζα Piper Jaffray, «η Ουκρανία και, σε ευρύτερη έκταση, η Ανατολική Ευρώπη, είναι από τις πλέον υποσχόμενες αγορές ανάπτυξης των εξοπλισμών αγροκτημάτων του γίγαντα Deere, καθώς και από τους πλέον υποσχόμενους παραγωγούς σπόρων της Monsanto και του DuPont» .

Η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τους αγρότες από την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών. Εδώ και καιρό θεωρείται από τα προσοδοφόρα εδάφη της  Ευρώπης, το πλούσιο μαύρο χώμα της Ουκρανίας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των σπόρων, και το 2012 οι Ουκρανοί αγρότες έκαναν συγκομιδή πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού.

Οι επενδύσεις της Monsanto

Τον Μάιο του 2013, η Monsanto ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 140 εκατομμύρια δολάρια σε ένα σπόρο καλαμποκιού μη μεταλλαγμένο στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο της  Monsanto στην Ουκρανία Vitally Fechuk Fechuk, να επιβεβαιώνει ότι «θα εργαστούμε  μόνο με συμβατικούς σπόρους» γιατί «στην Ουκρανία μόνο συμβατικοί σπόροι, επιτρέπονται για την παραγωγή και την εισαγωγή».

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2013, έξι μεγάλες ενώσεις της ουκρανικής γεωργίας, είχαν ετοιμάσει σχέδιο τροποποιήσεων του νόμου, πιέζοντας για «δημιουργία, δοκιμή, μεταφορά και  χρήση των γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, σχετικά με τη νομιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.» [4] Ο πρόεδρος της ουκρανικής Grain Association, Volodymyr Klymenko, είπε σε μια συνέντευξή του την 5η Νοεμβρίου στο Κίεβο, ότι «θα μπορούσαμε να συζητάμε πάνω σ’αυτό το θέμα για πολύ καιρό, αλλά εμείς, από κοινού με τις [γεωργικές] ενώσεις, υπογράψαμε δύο επιστολές για να αλλάξει ο νόμος σχετικά με τη βιοασφάλεια, στις οποίες προτείνουμε τη νομιμοποίηση της χρήσης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, που έχουν δοκιμαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για τους παραγωγούς μας.» (στην πραγματικότητα, οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα ΓΤΟ δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε ανεξάρτητη, μακροχρόνια δοκιμή στις ΗΠΑ).

Το σχέδιο τροποποιήσεων των γεωργικών ενώσεων, συνέπεσε με τους όρους της συνεταιριστικής συμφωνίας της ΕΕ και του δανείου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ιστοσελίδα sustainablepulse.com – η οποία παρακολουθεί τις ειδήσεις για τους ΓΤΟ σε όλο τον κόσμο – αντέκρουσε αμέσως την πρόταση των γεωργικών ενώσεων, με την δήλωση του σκηνοθέτη Henry Rowlands:” Η γεωργία της Ουκρανίας θα υποστεί σοβαρές ζημιές, εάν η ουκρανική κυβέρνηση επιτρέψει νόμιμα τους Γενετικά Τροποποιημένους σπόρους στη χώρα.  Οι αγρότες θα δουν τις εξαγωγικές αγορές τους να μειώνονται λόγω της αντίδρασης των καταναλωτών ενάντια στα Γενετικά Τροποποιημένα.τόσο στη Ρωσία όσο και στην ΕΕ ». Ο Rowlands, δήλωσε ότι η επένδυση της Monsanto στην Ουκρανία, “θα μπορούσε να αυξηθεί στα $ 300 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα χρόνια. Θέλει η ουκρανική γεωργία να βασίζεται απόλυτα στην επιτυχία ή την αποτυχία μιας εταιρίας  με έδρα τις ΗΠΑ ; “

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2013, ο Jesus Madrazo της Monsanto, Αντιπρόεδρος Εταιρικής Δέσμευσης, δήλωσε στη Διάσκεψη ΗΠΑ-Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, ότι η εταιρεία βλέπει «τη σημασία της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος [στην Ουκρανία] που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα στηρίζει τη συνεχή ανάπτυξη της γεωργίας. Η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες των συμβατικών καλλιεργειών, κάτι στο οποίο σήμερα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας. Ελπίζουμε επίσης ότι κάποια στιγμή η βιοτεχνολογία είναι ένα εργαλείο που θα βρίσκεται στη διάθεση των αγροτών της Ουκρανίας στο μέλλον ».

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις παρατηρήσεις του Madrazo στην Ουάσιγκτον, η ουκρανική Monsanto είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «κοινωνικής ανάπτυξης» για τη χώρα, που ονομάζεται «Το καλάθι με τους σπόρους του μέλλοντος», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε χωρικούς αγρότες, έτσι ώστε να μπορούν (σύμφωνα με τα λόγια της Monsanto) “να αρχίσουν να αισθάνονται, ότι μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους, μόνοι τους και όχι να περιμένουν ελεημοσύνη.”

Στην πραγματικότητα, η πραγματική “ελεημοσύνη” είναι η αυτή που πηγαίνει στην μεγάλη αγροτική επιχείρηση των ΗΠΑ, μέσω των όρων του δανείου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εκτός από το άνοιγμα της χώρας προς τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, θα άρει περαιτέρω και την απαγόρευση της πώλησης της πλούσιας γεωργικής γης της Ουκρανίας στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ο Morgan Williams, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ-Ουκρανίας, δήλωσε στην International Business Times το Μάρτιο, «η γεωργία της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλές πτυχές της [Ουκρανίας] στο επιχειρηματικό κλίμα που πρέπει να αλλάξει. Το σημαντικότερο στοιχείο θα ήταν να επικεντρωθούμε να βγάλουμε την κυβέρνηση έξω από την επιχείρηση …»

Τα τηλεγραφήματα των WikiLeaks

Τον Αύγουστο του 2011, το WikiLeaks κυκλοφόρησε διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που δείχνουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις σε όλο τον κόσμο για την Monsanto και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η DuPont, η Syngenta, η Bayer και η Dow. Η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Food & Water Watch, μετά την εξέταση για πέντε χρόνια αυτών των τηλεγραφημάτων (2005-2009), δημοσίευσε την έκθεσή της με τίτλο «Πρέσβεις βιοτεχνολογίας: Πώς το State Department των ΗΠΑ προωθεί τη διεθνή ατζέντα της βιομηχανίας σπόρων» στις 14 Μάη του 2013.  Η έκθεση έδειξε ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει “πιέσει ξένες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν γεωργικές πολιτικές και νόμους υπέρ της βιοτεχνολογίας, διευθετώντας μια αυστηρή εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να βελτιώσει την εικόνα της βιοτεχνολογίας, – ακόμη και με το να τίθενται ενάντια σε νόμους που απαιτούν την επισήμανση με ετικέτες των γενετικά-μεταλλαγμένων τροφίμων “.

Σύμφωνα με το consortiumnews.com (16 Μαρ 2014), ο Morgan Williams είναι στο πλέγμα της συμμαχίας Big Ag με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Πέραν του ότι είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ-Ουκρανίας, ο Williams είναι διευθυντής των Κυβερνητικών Σχέσεων, στην εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου SigmaBleyzer, η οποία διατυμπανίζει την σχέση του Williams με «διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου, επιτροπές του Κογκρέσου, την Πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες οργανώσεις στις ΗΠΑ-Ουκρανίας επιχειρήσεις, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη θεμάτων».

Η εκτελεστική επιτροπή του 16-μελούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ-Ουκρανίας, είναι γεμάτη με εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την Monsanto, την John Deere, την DuPont Pioneer, την Eli Lilly, και την Cargill. Το “Συμβούλιο των Είκοσι” συμπεριλαμβάνει τον James Greene (πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία), τον Ariel Cohen (ανώτερο ερευνητή  για το Heritage Foundation), τον  Leonid Kozachenko (Πρόεδρο της ουκρανικής Αγροτικής Συνομοσπονδίας), έξι πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ουκρανία, και τον πρώην πρέσβη της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Oleh Shamshur.

Ο Shamshur είναι τώρα ένας ανώτερος σύμβουλος στην PBN Hill + Knowlton Strategies – μια μονάδα του PR γιγαντιαίου Ηill + Knowlton Strategies (H + K). H H + K είναι μια θυγατρική τoυ γιγαντιαίου συνεταιρισμού με βάση το Λονδίνο, WPP Group, η οποία κατέχει μερικές δεκάδες μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Burson-Marsteller (που εδώ και πολύ είναι σύμβουλος της Monsantο).

Hill + Knowlton Strategies

Στις 15, Απριλίου του 2014 η εφημερίδα The Globe & Mail του Τορόντο δημοσίευσε ένα κομμάτι δήλωσης από την βοηθό σύμβουλο της H + K, Οlga Radchenko. Στο κομμάτι αυτό καταφέρθηκε εναντίον του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και της “μηχανής δημοσίων σχέσεων του Πούτιν” και δήλωσε ότι,”τον περασμένο μήνα [τον Μάρτιο του 2014 – ένα μήνα μετά το πραξικόπημα], μια ομάδα από επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων με βάση το Κίεβο, εκμεταλεύτηκαν την κρίση στην Ουκρανία, για να προβάλουν τις θέσεις τους στην παγκόσμια σκηνή.
Η ιστοσελίδα της PBN Hill + Knowlton Strategies αναφέρει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μyron Wasylyk είναι « μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τoυ Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ-Ουκρανίας» και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στην Ουκρανία, Oksana Monastyrska, “οδηγεί το έργο της επιχείρησης για την Monsanto”. Ο Monastyrska επίσης στο παρελθόν είχε εργαστεί για την International Finance Corporation της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Oakland, οι όροι του δανείου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουκρανία έχουν ήδη οδηγήσει σε “μια αύξηση των ξένων επενδύσεων, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση των εξαγορών μεγάλης κλίμακας της γεωργικής γης από ξένες εταιρείες και την περαιτέρω εκμετάλευση της γεωργίας στη χώρα. “

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε τον Απρίλιο: «Δεν έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων εδώ ή να τα εισάγουμε. Μπορούμε να τραφούμε με κανονικά, κοινά, μη γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να τρώνε τα εν λόγω προϊόντα, ας τους αφήσουμε να τα φάνε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το ίδιο, έχουμε αρκετό χώρο και ευκαιρίες για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων ».

 H Hill+ Knowlton, με τα ψέματα για τις «θηριωδίες με τα μωρα» στο Κουβέιτ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κάνει το αμερικανικό κοινό να υποστηρίξει τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τώρα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην υποδαύλιση ενός Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου, για λογαριασμό της Monsanto – η οποία ψηφίστηκε η χειρότερη εταιρεία στον πλανήτη. Αυτό είναι κάτι για να το θυμόμαστε στην εκτεταμένη δαιμονοποίηση του Πούτιν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης .

(πηγή :http://www.popularresistance.org/world-bank-and-imf-deals-open-ukraine-to-gmos/)(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο