Πώς τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκμηδενίζουν την ανθρωπιά των Παλαιστινίων

 

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιμένουν στο να απεικονίζουν την Δυτική Όχθη, σαν την Άγρια Δύση και τους Παλαιστίνιους κατοίκους ως άγριους που πετάνε πέτρες. Ταυτόχρονα όμως συγκαλύπτουν την πραγματικότητα των ενόπλων εποίκων και τους πολεμοχαρείς στρατιωτικούς.

Του Talal Jabari (μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Αν έπρεπε να περιγράψω με μια ταινία ισοδύναμη με την Δυτική Όχθη σε λόγια, θα ήταν κάτι ανάμεσα σε μια σκηνή από το Escape from LA, του John Carpenter, που θα  αναμιγνυόταν  λίγο με το αγαπημένο σας Spaghetti Western και με ισχυρές δόσεις από το  Heart of Darkness – το βιβλίο , όχι την ταινία.

Αυτή είναι τουλάχιστον η εντύπωση που έχω πάρει από μέρος του ισραηλινού Τύπου, η οποία στη συνέχεια φιλτράρει στην ψυχή των ανθρώπων, μια εικόνα του άγριου εδάφους, με φωτισμένους θύλακες που χτίστηκαν από τους εποίκους.
   Δεν θα αναφέρω ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους εποίκους έχουν επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση, ως μέρος της υποχρεωτικής στράτευσης τους, ούτε ότι είναι συχνά βαριά οπλισμένοι. Όχι, αυτό δεν θα ήταν σωστό. Δεν θα αναφέρω το γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από εποικισμοί γύρω από τη Δυτική Όχθη από όπου οι έποικοι κάνουν συχνά επιδρομές στα κοντινά παλαιστινιακά χωριά, καταστρέφοντας τα δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Δεν θα αναφερθώ στο ότι όλα αυτά τα χρόνια “πολίτες” έποικοι έχουν σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους. Δεν πρόκειται να αναφέρω κανένα από αυτά τα σημεία, γιατί αυτό θα διαστρεβλώσει την εικόνα.

A Jewish settler from the illegal settlement of Mitzpe Yair chases the flock and threatens the shepherds of Gwawis. He is holding an M16 rifle, issued to him by the Israeli army, as part of his paid job as a security coordinator. The law states that he is not allowed to take any action outside the settlements' borders, September 18, 2012. (photo: Shiraz Grinbaum/Activestills.org)
Ένας Εβραίος έποικος από τον παράνομο εποικισμό των Mitzpe Yair κυνηγά το κοπάδι και να απειλεί τους βοσκούς της Gwawis. Κρατά ένα τουφέκι M16, που του είχε χορηγηθεί από τον ισραηλινό στρατό, ως μέρος της αμειβόμενης εργασίας του ως συντονιστή ασφαλείας. Ο νόμος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εκτός των συνόρων των εποικισμών », 18 Σεπτεμβρίου 2012 (φωτογραφία: Shiraz Grinbaum / Activestills.org)

Όχι, η εικόνα που παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί πολιτικοί και, κατ ‘επέκταση, ο τύπος είναι ένας από τους έποικους που προσπαθεί να συνυπάρξουν με τους αιμοδιψεί άγριους Παλαιστίνιους. Καθώς ο ισραηλινός πολιτικός και έποικος David Rotem μου είπε κάποτε, και θα παραφράσω εδώ: “Έχουμε αφήσει τους Παλαιστινίους να κάνουν ακόμη και συγκομιδή σταφυλιών που προέρχονται από τη γη τους, που εμπεριέχεται τώρα στο φράκτη ασφαλείας του εποικισμού.”
Βλέπετε, προσπαθούν!

Τι θέλω να πω με όλα αυτά;

Λοιπόν, στις 25 Αυγούστου υπήρξε ένα περιστατικό, που αναφέρθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά μ’ένα ζευγάρι εποίκων με ένα βρέφος, που λιθοβολήθηκε στο δρόμο για το σπίτι τους. Το αποτέλεσμα του λιθοβολισμού ήταν ότι ένας βράχος χτύπησε το σύζυγό , ο οποίος οδηγούσε και έτσι το αυτόκινητό τους ανατράπηκε.  
Αλλά υπήρξε ένα στοιχείο έκπληξη: Σύμφωνα με τη σύζυγό του, η οικογένεια βοηθήθηκε άμεσα από Παλαιστίνιους που ήταν κοντά και από ένα παλαιστινιακό ασεθενοφόρο (θα μπορούσε να πει ότι δεν ήταν τρομοκράτες τα λόγια είναι δικά της όχι δικά μου). Διαβάζοντας κάποιος τα διάφορα άρθρα για το γεγονός και το πώς ήταν γραμμένα, του δινόταν η εντύπωση, πως αυτή η ανθρωπιστική χειρονομία ήταν κάπως περίεργη.

Σε μια σημείωση ,η  Arutz Sheva, η εφημερίδα των εποίκων, είχε τίτλο στην κάλυψη του περιστατικού που έλεγε :”Οι πέτρες είναι εξίσου επικίνδυνες με τις ρουκέτες.” Είμαι αρκετά σίγουρος ότι αν το Ισραήλ βομβάρδιζε την Γάζα με πέτρες αντί με πυραύλους τους τελευταίους δύο μήνες η έκβαση θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Αλλά βγαίνω εκτός θέματος….

Στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αρέσει πάντα να τονίζει ένα συγκεκριμένο κομμάτι και άμεσα να δείχνει με το δάχτυλο και να λέει : “Εκείνοι το άρχισαν.” Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν αγγίζει σαφώς την αιτία των πραγμάτων: Γιατί οι Παλαιστίνιοι ρίχνουν πέτρες;

Φυσικά, πολλοί Ισραηλινοί έχουν κατηχηθεί με την άποψη, ότι οι Παλαιστίνιοι ρίχνουν πέτρες για να σκοτώσουν Ισραηλινούς, και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Μπορούν οι πέτρες που ρίχνονται σε αυτοκίνητα να σκοτώσουν; Ναι, και έχει συμβεί στο παρελθόν. Αλλά οι περισσότεροι νέοι και τα παιδιά ρίχνουν πέτρες επειδή είναι απογοητευμένοι, είναι σε μια επαναστατική ηλικία ή, πολύ απλά, επειδή είναι βαριεστημένοι, και ζου υπό κατοχή γεγονός περιορίζει τις επιλογές τις επιλογές τους.

A Palestinian youth throws stones at an Israeli army bulldozer in Kufr Qaddum, December 28, 2012 (Yotam Ronen/Activestills.org)
Ένας παλαιστίνιος νέος ρίχνει πέτρες σε μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στην Kufr Qaddum, 28 Δεκεμβρίου 2012 (Yotam Ronen / Activestills.org)

Όταν ρίχνουν πέτρες δεν σκέφτονται τη θανάτωση ή ακόμα και τους ακρωτηριασμούς. Πολλοί από αυτούς ίσως απλά να απολαμβάνουν τον ήχο του σπασίματος του γυαλιού (και για την καταγραφή, πολλά Αραβικά αυτοκίνητα έχουν λιθοβοληθεί κατά λάθος). Αλλά είναι απογοητευμένοι, και η βασική αιτία της απογοήτευσης τους είναι η κατοχή, και ένα σύμβολο της κατοχής τυχαίνει εκείνη την χρονική στιγμή να περνάει με το αυτοκίνητο.

Όσο για την έκπληξη στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους Παλαιστινίους που πήγαν να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια, έχω ένα προσωπικό παράδειγμα από πρώτο χέρι. Ένα απόγευμα, όχι πολύ καιρό πριν, κατά οδηγούσα προς το σπίτι μου από τη Χεβρώνα, είδαμε ένα αυτοκίνητο εποίκων να ανατρέπεται μπροστά μας (όχι εξαιτίας λιθοβολισμού, απλά λόγω κακής οδήγησης). Εγώ, μαζί με σχεδόν δύο δωδεκάδες άλλους Παλαιστίνιους που έτυχε να είναι στο δρόμο εκείνη τη στιγμή, σταματήσαμε να σώσουμε την κυρία και την κόρη της. Ήταν έποικοι, αλλά ήταν πρώτα ανθρώπινα όντα. Τους δώσαμε τις πρώτες βοήθειες. Καλέσαμε ασθενοφόρο. Τους δώσαμε νερό. Ήταν προφανώς σε κατάσταση σοκ και έτσι σταμάτησαμε το ταξίδι μας για να μείνουμε μαζί τους.

Στην πραγματικότητα μείναμε μέχρι που ένας άλλος έποικος κάλεσε το στρατό. Οι ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν με τα δάχτυλα στη σκανδάλη και μας διέταξαν να απομακρυνθούμε από την περιοχή, σα να ήμασταν όλοι ένα μάτσο αλήτες που επρόκειτο να λυντσάρουμε τη μητέρα και την κόρη της με επιδέσμους και οινόπνευμα.

Το συμπέρασμα; Οι ισραηλινοί έποικοι έχουν αποτελέσει ένα ορχηστρικό στοιχείο στη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Όχθη. Η παρουσία τους σε εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη. Οι επιθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων “Price Tag”, εναντίον των παλαιστινίων πολιτών είναι αδιάκριτες, αλλά κάτω από ποιο μέρος αυτής της εξίσωσης θα πρέπει η ανθρωπιά μας να τίθεται υπό αμφισβήτηση;

(http://972mag.com/how-israeli-media-obscures-palestinian-humanity/96173/)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο