Καλιφόρνια: βέτο κατά του νομοσχεδίου για μεταρρυθμίσεις στις φυλακές

Την ώρα που οι ακτιβιστές διοργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν λήξη της περσινής απεργίας πείνας που συμμετείχαν τριάντα χιλιάδες κρατούμενοι, ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν, άσκησε  βέτο ενάντια στο νομοσχέδιο AB 1652, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή.

Με τη δικαιολογία πως οι τροποποιήσεις στο νόμο θα αποδυναμώσουν το σκοπό που εξυπηρετεί η απομόνωση, χωρίς φυσικά να αναφέρει ποιός είναι αυτός ο σκοπός και αν υπάρχουν επιστημονικά αποδεκτές αποδείξεις πως ο σκοπός αυτός εκπληρώνεται μέσα από τη χρήση της απομόνωσης, ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν εξήγησε την απόφασή του να σταματήσει εκεί το νομοσχέδιο.

Φυσικά η μνεία στον Μπράουν από ΜΜΕ όπως το Reuters, με αναφορές πως o ίδιος έχει προσπαθήσει να βγάλει ανθρώπους από την απομόνωση με την εισαγωγή ενός ειδικού συστήματοςαξιολόγησης της καλής συμπεριφοράς, ενώ συγκαλύπτουν, πως σε τέτοιες συνθήκες συχνα ο κρατούμενος εκδηλώνει ψυχώσεις, παραλλήρημα, ή παράλογες συμπεριφορές λόγω του εγκλεισμού, κάτι που καθιστά αδύνατη την ‘καλή συμπεριφορά’ όπως την εννοούμε γενικότερα. Επίσης ολοκληρώνουν την παραπλήροφόρησή τους αποφεύγοντας να δηλώσουν το πραγματικά ουσιαστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αφού επικεντρώνονται στο ότι απλά θα επιτρεπόταν η κατοχή φωτογραφικού υλικού και η χρήση του τηλεφώνου ανα τρεις μήνες.

Το νομοσχέδιο θα απαγόρευε την επ’ αόριστον κράτηση στην απομόνωση όπως και την ταυτοποίηση κρατουμένων ως μέλη συμμοριών χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κάτι που μπορεί να γίνει λόγω επικοινωνίας ενός κρατουμένου με μέλος συμμορίας, ακόμα και αν η επικοινωνία αυτή είναι ένα ‘καλημέρα’. Ο κρατούμενος τότε φακελώνεται ως μέλος συμμορίας και καταλήγει στην απομόνωση χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο, ενώ η επαναεισαγωγή του στο γενικό πληθυσμό μπορεί να παρατεθεί ακόμα και για ολόκληρες δεκαετίες.

Λόγω των άμεσων αλλά και των μακροχρόνιων επιπτώσεων στους κρατουμένους από τη μακροχρόνια απομόνωση, αρκετές ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει δημόσια τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις φυλακές στην Καλιφόρνια. Οι κρατούμενοι και οι ακτιβιστές έχουν αγωνιστεί ακατάπαυστα για πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και συγκριμένα για την εφαρμογή χρονικών περιθωρίων και ελεγχόμενη χρήση της απομόνωσης, παρ’ όλα αυτά η άσκηση του βέτο δείχνει πως η πολιτική ελίτ δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο.

Ο κρατούμενος Αντόνιο Γκιγιέν (βλ. Γράμμα ενός κρατουμένου) είχε αναφέρει στην βράβευσή του απο τον Δικηγορικο Σύλλογο του Bay Area στο Σαν Φρανσίσκο: ‘Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι ακόμα πολλή σ’ αυτό το μεγάλο αγώνα, και πολλοί από εμάς, μέσα και έξω από τις φυλακές, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας. Δεν θα είναι εύκολο και πολλά από αυτά που απαιτούμε μπορεί να μην ευοδώσουν όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί, αλλά αγωνιζόμενοι μαζί θα κάνουμε τη διαφορά.’

Κουράγιο και δύναμη για νέους αγώνες σε όλους τους κρατουμένους όπου κι αν βρίσκονται.

Οι πληροφορίες πάρθηκαν από
http://www.reuters.com/article/2014/08/30/us-usa-california-prisons-idUSKBN0GU01D20140830

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο