15 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες νεκροί μετά από ανατροπή σκάφους στα ανοιχτά της Αιγύπτου

a1sx2_Thumbnail1_1_20140915-073758_1.jpg

Δεκαπέντε πρόσφυγες από τη Γάζα πέθαναν το Σάββατο όταν ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανετράπη στη Μεσόγειο στα ανοιχτά του Αλ Ατζάμι, κοντά στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, δήλωσαν αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές.

Οι στρατιωτικές πηγές είπαν στο πρακτορείο Μαάν ότι 15 πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και 72 άνθρωποι διασώθηκαν όταν το ναυτικό και συνοροφύλακες έλαβαν κλήση για βοήθεια από ένα σκάφος ονόματι «Αμπού Όθμαν».

Ναυτικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο στάλθηκαν στην περιοχή απ’ όπου είχε έρθει το σήμα και βρήκαν το σκάφος να έχει καταστραφεί μετά από πρόσκρουση σε βράχο, λίγο μετά την αναχώρησή του από την ακτή.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι που επέβαιναν είχαν φύγει από τη Γάζα μέσω τούνελ προς την Αίγυπτο και προσπαθούσαν να πάνε στην Ιταλία, μαζί με Αιγύπτιους και Σύρους.

Σύμφωνα με το PIC, πηγές ανέφεραν πως στο σκάφος επέβαιναν 160 Παλαιστίνιοι κυρίως από το Χαν Γιούνις και τη Ράφα, στο νότο της Λωρίδας της Γάζας

 

a1sx2_Thumbnail1_2_20140915-073802_1.jpg

 

Οι διασωθέντες Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Αλεξάνδρεια, και αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας είπαν ότι θα απελαθούν από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πίσω στη Λωρίδα της Γάζας όταν συνέλθουν.

Καθώς ο ισραηλινο-αιγυπτιακός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν προσπαθήσει να φύγουν προς την Αίγυπτο κι από εκεί να επιβιβαστούν σε πλοία προς την Ευρώπη αναζητώντας καλύτερη ζωή.

Λόγω του αποκλεισμού έχουν κλείσει όλα τα σύνορα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας και το ταξίδι ή η μετανάστευση με νόμιμα μέσα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολα για την πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας, ωθώντας πολλούς να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να φύγουν λαθραία μέσω τούνελ προς την Αίγυπτο.

Τον τελευταίο χρόνο, παρόλα αυτά, περισσότερο από το 95% των τούνελ προς την Αίγυπτο έχει καταστραφεί από το στρατό.

Ο τερματισμός της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα που διήρκησε περισσότερες από 50 ημέρες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, φέρεται να έχει οδηγήσει σε μια ανοδική τάση τη φυγή προσφύγων και μεταναστών, καθώς η μαζική καταστροφή που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχει καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνες τις οικονομικές προοπτικές στη Γάζα για το εγγύς μέλλον.

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κάνει το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, από την έναρξη του 2014, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

Αυτό είναι αποτέλεσμα [των πολέμων,] της πολιτικής αστάθειας και της έλλειψης οικονομικών προοπτικών στη νότια Μεσόγειο και την Αφρική, και ο αριθμός περιλαμβάνει πολλούς Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από τη Συρία όπως και από τη Γάζα, μέσω Αιγύπτου.

Κυριότερη πηγή: Maan Δευτερεύουσα πηγή: PIC

[ΣτΜ. Για το άρθρο επιλέχτηκε ο όρος πρόσφυγας που θεωρήθηκε ορθότερος όσον αφορά ανθρώπους που φεύγουν από την εμπόλεμη, βομβαρδισμένη και υπό παράνομο πολυετή αποκλεισμό Λωρίδα της Γάζας. Άλλωστε η πλειονότητα των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας είναι έτσι κι αλλιώς πρόσφυγες (του 1948) αναγνωρισμένοι από τον ΟΗΕ]

αναδημοσίευση από  intifadagr.wordpress

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο