Η Έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2013 για την Ελλάδα

b2ap3_thumbnail_kratisi-600x330_20140917-120008_1.png 

 

Γράφει η Ειρήνη Κωστάκη

Την Ελλάδα που δεν αλλάζει, ψηφίζει νόμους και υπογράφει συνθήκες αλλά δεν τις εφαρμόζει, δείχνουν τα ευρήματα από την Έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT). Η CPT επισκέπτεται τη χώρα μας προς αξιολόγηση περιοδικά, κάθε ένα ή δύο έτη. Αν και η τελευταία της επίσκεψη έλαβε χώρα στις 4 – 16 Απριλίου 2013, η Έκθεση συνεχίζει να θεωρείται απόρρητη. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ καταπιάνεται με ζητήματα κακοποίησης κρατουμένων, ρατσισμού στην Ελληνική Αστυνομία, κακών συνθηκών στα Τμήματα Ασφαλείας και τα Τμήματα Φύλαξης Συνοριακών Σταθμών, ενώ ζητά συγκεκριμένες δράσεις εδώ και 20 χρόνια.

Η Έκθεση ζητήθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τη βουλευτή Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Μαρία Γιαννακάκη. Η κ. Γιαννακάκη στην από 17 Ιουλίου ερώτησή της σε συνδυασμό με ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων), ζήτησε την έκθεση την οποία έχει στην κατοχή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά δεν δημοσιεύει, καθώς σύμφωνα με το συνοδευτικό της έγγραφο στην απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, αναφέρεται πως η CPT «δημοσιεύει την αναφορά της μαζί με τυχόν σχόλια της χώρας την οποία αφορά, εαν και εφόσον ζητηθεί τούτο από την εν λόγω χώρα. Ως εκ τούτου, η δημοσίευση των αναφορών της CPT δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα τόσο για την ίδια την Επιτροπή όσο και για την ελεγχόμενη χώρα.» Επισημαίνεται ότι από την Έκθεση που κατατέθηκε από το Υπουργείο είναι 91 σελίδων αντί για 95, ενώ λείπουν οι σελίδες 21, 28, 46 και 63.

Έλλειψη δράσης και συμμόρφωσης από την επίσκεψη του 2011

Στην Έκθεση του 2011, η CPT εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την έλλειψη αποτελεσματικής δράσης προς εξάλειψη των συστημικών ανεπαρκειών σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των παρατύπως εισελθόντων στη χώρα μεταναστών και την κατάσταση στις φυλακές. Είχε επίσης επισημάνει το πρόβλημα της κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις επιβολής τάξης και την εμφανή απουσία αποτελεσματικών δράσεων όταν η κακομεταχείριση γινόταν γνωστή στις αρχές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος ατιμωρησίας εντός των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Γενικό συμπέρασμα από την επίσκεψη του 2013 της Επιτροπής, είναι ότι η κατάσταση όσον αφορά όσα είχαν επισημανθεί το 2011, παρέμενε φρικτή, όπως την χαρακτηρίζει η ίδια η Επιτροπή στην σχετική έκθεση για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τα ευρήματα της επίσκεψης της Επιτροπής δείχνουν ότι οι παρατύπως εισελθόντες μετανάστες συνέχιζαν να κρατούνται σε αστυνομικές εγκαταστάσεις για μεγάλες περιόδους σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες.

Η CPT πάντως αναφέρει ότι υπήρχε καλή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και η επίσκεψή τους στους χώρους που ζητήθηκαν καθώς και η δυνατότητα κατ’ ιδίαν συνέντευξης με τα πρόσωπα που ζήτησαν τα μέλη του κλιμακίου της Επιτροπής. Μετά την αναχώρηση της Επιτροπής, ζητήθηκε η άμεση λήψη μέτρων για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στα Τμήματα Ασφαλείας Κυψέλης, Ομονοίας και Μοναστηρίου Θεσσαλονίκης, κατά τη μεταγωγή και ανάκριση. Ζητήθηκε επιβεβαίωση ότι τα δύο κελιά στο Α.Τ. Περάματος θα πάψουν να χρησιμοποιούνται για τη διανυκτέρευση μεταχθέντων, επίσης ότι η αστυνομία και το λιμενικό θα λαμβάνει μέριμνα ώστε οι ανήλικοι να μετάγονται και να κρατούνται σε κατάλληλες, χωριστές εγκαταστάσεις, ότι οι χώροι υγιεινής στον ενδιάμεσο σταθμό Κομοτηνής θα επισκευαστούν και ότι οι ανήλικοι κρατούμενοι στο ΕΚΚΝ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων) Αυλώνα θα λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη. Μετά από επικοινωνία στις 17 Ιουνίου 2013, οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν ότι δόθηκαν στοιχεία και διατάχθηκε ΕΔΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα παραπάνω ζητήματα.

Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης – πρόσφατη ψήφιση

Στις 3 Μαρτίου 2011, η Ελλάδα υπέγραψε Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά πρόσφατα, στις 17 Δεκεμβρίου 2013 http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=9f7135b1-0c5d-4aa4-a8e1-c38e74d38b8f (Ν.4228/2014).
Χρονικό διάστημα κράτησης

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον χρόνο κράτησης ο οποίος είναι συχνά πολύ μεγαλύτερος των 6 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία σε κάποιες εξαιρέσεις. Αναφέρεται ότιι ήρθαν 756 περιστατικά σε γνώση της CPT κατά την επίσκεψή της. Κάποια από αυτά κρατούνται ακόμη και για μήνες σε Αστυνομικά Τμήματα.

Κακοποίηση κρατουμένων

Από το 1993 μέχρι σήμερα, η CPT αναφέρει στις Εκθέσεις της τα θέματα συμπεριφοράς των Σωμάτων Ασφαλείας προς τους κρατουμένους, με σωρεία περιστατικών σε κάθε επίσκεψη. Παρά τις συνεχείς κρούσεις, «οι αρχές της χώρας αρνούνται να δεχτούν ότι η κακομεταχείριση είναι σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα και αρνούνται πράξουν αυτά που απαιτούνται». Η απουσία δράσης από τις αρχές σημαίνει πως σε πολλά Τμήματα υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι δρουν έχοντας γνώση ότι δεν θα υποστούν συνέπειες εάν κακοποιήσουν ή κακομεταχειριστούν κρατούμενο.

Κατά την επίσκεψη του 2013, ήρθαν σε γνώση της CPT σειρά από επαναλαμβανόμενα περιστατικά κακοποίησης ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση σε ΑΤ και συνοριακούς σταθμούς, από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι μαρτυρίες αναφέρουν κλωτσιές, χαστούκια, γροθιές, χρήση γκλομπ και άλλων αντικειμένων, υποχρέωση των κρατουμένων να καταθέτουν στην ανάκριση γυμνοί και δεμένοι με χειροπέδες σε καθίσματα ή παγκάκια, αφού προηγουμένως έχουν βασανιστεί με παγωμένο νερό, σωματική βία στα γεννητικά όργανα, ενώ δέχονται και λεκτική βία, με ιδιαίτερη προτίμηση σε ρατσιστικά σχόλια. Η CPT καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μάλλον παγιωμένες και συνήθεις ανακριτικές τακτικές.
Απροθυμία για καταγγελίες – αίτια και μέτρα

Σχεδόν κανείς από όσους αναφέρονται στην Έκθεση και έγιναν ερωτήσεις δεν προέβη σε έγγραφη καταγγελία εναντίον της Αστυνομίας για την κακοποίησή τους. Αρκετοί αγνοούσαν ότι είχαν αυτό το δικαίωμα, ή δεν ήξεραν σε ποιον θα έπρεπε να απευθυνθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, η διαδικασία είναι περίπλοκη και είναι δύσκολο να έρθει εις πέρας χωρίς νομική και μεταφραστική συμβολή. Επιπλέον οι περισσότεροι μετανάστες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα που απαιτεί η χρήση δικηγόρου. Η CPT προτείνει στις Ελληνικές Αρχές να ρίξουν φως στην απροθυμία των δικηγόρων να καταθέσουν έγγραφη καταγγελία εναντίον των οργάνων επιβολής τάξης για κακοποίηση, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έπρεπε να ενημερώνει επαρκώς στις γλώσσες που απαιτείται και να έχει φόρμες παραπόνων για ανάλογη χρήση.

Σε προηγούμενες Εκθέσεις η CPT έδωσε βάση στις παραλείψεις του ισχύοντος συστήματος και τη δυστοκία των εσωτερικών υπηρεσιών στο να φέρνουν εις πέρας έρευνες κακομεταχείρισης, λόγω πλημμελών ιατρικών εξετάσεων στους παθόντες και τον παθητικό ρόλο των ενδιάμεσων δικαστικών Αρχών, όπως έχουν επισημάνει τόσο ο Επίτροπος Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και το ΕΔΑΔ. Η κατάσταση κατά την Έκθεση της CPT, δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί, καθώς ακόμα και σήμερα τόσο σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης καταγγελιών, όσο και σε επίπεδο δικαστών, είτε δεν γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες, είτε υπάρχει συστηματική απόρριψη καταγγελιών από πλευράς των δικαστών.

Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας μόνο στα χαρτιά

Στην αναφορά στο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, του οποίου η σύσταση ψηφίστηκε σε Νόμο τον Μάρτιο του 2011 (Ν.3938/2011) ενώ η Τριμελής Επιτροπή αξιολόγησης καταγγελιών και περιστατικών που εμπίπτουν στο γραφείο, τροποποιήθηκε ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2012 και συγκροτείται από έναν επίτιμο δικαστικό λειτουργό ή συνταξιούχο του Συμβουλίου της Επικρατείας-Νομικού Συμβουλίου του Κράτους-Ελεγκτικού Συνεδρίου ή διατελέσαντα στη θέση του Συνηγόρου ή βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη ή Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή Πρέσβη επί τιμή, ως πρόεδρο, ένα μέλος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έναν επίτιμο εισαγγελικό λειτουργο (Ν.4058/2012), επισημαίνει πως κατά την επίσκεψη, 2 χρόνια μετά τη σύσταση του Γραφείου με Νόμο, δεν ήταν λειτουργικό, καθώς δεν είχε προσωπικό και η Τριμελής Επιτροπή δεν είχε συγκροτηθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Το γραφείο υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η CPT εφόσον είναι μη λειτουργικό ακόμη, προτείνει την επανεξέταση του καθεστώτος λειτουργίας και την πλήρη ανεξαρτησία του από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και να έχει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης έρευνας σε περιστατικά. Επίσης ζητεί τη στελέχωση του σε επίπεδο δράσης και από μη Έλληνες πολίτες.

Επίσης ζητεί το Ελληνικό Κράτος τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο να κάνει σαφή τη μηδενική ανοχή κακομεταχείρισης πολιτών από τα σώματα ασφαλείας. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, συμβουλεύει η επιλογή και η εκπαίδευση και η επιλογή προσωπικού να γίνεται με κριτήρια που να διασφαλίζουν κάτι τέτοιο. Επίσης ενθαρρύνει τη στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας από υποψηφίους προερχόμενους από μειονότητες.

Αποστέρηση νομίμων δικαιωμάτων

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι κρατούμενοι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν με κανέναν για 24 ή περισσότερες ώρες από την σύλληψή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό συνέβαινε γιατί οι κρατούμενοι δεν είχαν λεφτά να αγοράσουν μια τηλεκάρτα. Παρά το γεγονός ότι η CPT έχει επανειλημμένως στις Εκθέσεις της θίξει το θέμα και κάνει συστάσεις για ποινικοποίηση του της αποστέρησης του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατουμένων ή τρίτο κατά την κράτησή τους, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον επισημαίνεται ότι τις περισσότερες φορές, ο ex officio δικηγόρος που ορίζεται στους κρατουμένους αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να επιλέξουν οι ίδιοι, λειτουργεί σαν απλός παρατηρητής της κατάστασης. Προτείνει την κατάρτιση συστήματος άμεσης νομικής βοήθειας και ζητά από τους δικηγόρους να έχουν τη δυνατότητα να είναι παρόντες κατά την ανάκριση. Στο κομμάτι της ενημέρωσης των κρατουμένων, προτείνεται η έκδοση φυλλαδίου στις γλώσσες που θα εξυπηρετούν, τα οποία θα περιέχουν τα δικαιώματά τους σε νομική βοήθεια και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται και προφορικά.

Κώδικας Δεοντολογίας για ανακρίσεις

Στο επίπεδο της ανάκρισης, προτείνεται ήδη από το 2005 η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των καταγγελιών που ήρθαν σε γνώση της CPT κατά την επίσκεψή της, έλαβαν χώρα κατά την ανάκριση. Ο Κώδικας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη λεπτομερή καταγραφή προσώπων που είναι παρόντα κατά την ανάκριση, καθώς και το χρόνο ανάκρισης, τυχόν παύσεις, καθώς και τον ακριβή χώρο που έγινε.

Συνθήκες κράτησης

Κατά την επίσκεψή της, η CPT κατέγραψε της συνθήκες κράτησης σε μια σειρά από Τμήματα Ασφαλείας, Τμήματα Μεταγωγών και ΑΤ. Κύρια ευρήματα στην Κεντρική Αστυνομική Διεύθυνση Μοναστηρίου Θεσσαλονίκης, τα κακά, μικρά κελιά, με υπεράριθμους κρατουμένους, χωρίς φυσικό φως, κακές συνθήκες υγιεινής και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, για κρατουμένους που έμεναν εκεί μέχρι και 4 μήνες. Παρόμοιες συνθήκες είχε διαπιστώσει και το ΕΔΑΔ στην υπόθεση του Δημητρίου Δημόπουλου εναντίον της Ελλάδας, στην απόφασή του στις 9 Οκτωβρίου 2012, στον ίδιο χώρο. Παρόμοιες οι συνθήκες στο ΑΤ Δημοκρατίας στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, στο ΑΤ Ιωαννίνων, στο ΑΤ Λάρισας και στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων. Έλλειψη προαυλισμού αλλά κάπως καλύτερες οι συνθήκες υγιεινής στο ΑΤ Ηγουμενίτσας, ενώ βελτιωμένες σε σχέση με το 2011 ήταν οι συνθήκες στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, καθώς και στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού. Καλύτερες οι συνθήκες και ο εξοπλισμός στο Προ-αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, καθώς και στο Ειδικό Κέντρο Κράτησης και στο Προ-αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Ξάνθη. Όσον αφορά το Προ-αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Κομοτηνή, ζητήθηκε επισκευή των υγειονομικών εγκαταστάσεων οι οποίες ήταν σε κάκιστη κατάσταση. Το Προ-αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στο Παρανέστι λειτουργεί από το 2012 και ήδη χρειάζεται επισκευές, ενώ η κακή ποιότητα της κατασκευής είναι ορατή. Σύμφωνα με την έκθεση, το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών – Προσφύγων στο Φυλάκιο παρουσιάζει εντελώς ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, όπως και το Κέντρο Κράτησης στην Πέτρου Ράλλη, όπου αρκετοί κρατούνται πάνω από 12 μήνες χωρίς να γνωρίζουν τη φάση νομικής επεξεργασίας της υπόθεσής τους.

Προτάσεις για βελτίωση συνθηκών σε κέντρα κράτησης

Η CPT σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης, καλεί τις Ελληνικές Αρχές να λάβουν βήματα προς την κατεύθυνση διασφάλισης: Ελάχιστου χώρου κράτησης 4 τ.μ. ανά άτομο σε χώρους κράτησης με πολλούς κρατουμένους, χωριστής κράτησης ανδρών – γυναικών, πρόσβασης κρατουμένων σε κατάλληλη τουαλέτα ημέρα και νύχτα, καθαρού στρώματος, κουβέρτας και κλινοσκεπασμάτων για κάθε κρατούμενο, κατάλληλης σίτισης όπως ένα ζεστό γεύμα για όσους κρατούνται πάνω από λίγες ημέρες, δωρεάν βασικού κιτ υγιεινής με (οδοντόπαστα, οδοντόβουρτσα, σαπούνι, χαρτί υγείας, σκόνη καθαρισμού και ξυριστικά) για κάθε έναν που κρατείται πέρα από 24 ώρες, επαρκών καθαριστικών ώστε να κρατούν τους χώρους κράτησης καθαρούς, χώρων κράτησης σε καλή κατάσταση, πρόσβασης σε ζεστό νερό για όλους όσους κρατούνται πάνω από 24 ώρες, πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και άσκηση, επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χώρους επίσκεψης σε κάθε κέντρο.

Υπερπληθυσμός φυλακών

Όσον αφορά τις φυλακές, γίνεται μνεία στον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, την απαράδεκτη αναλογία κρατουμένων/προσωπικού φύλαξης, δίνοντας σαν παράδειγμα την αναλογία 400/1 στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού. Επίσης η φυλακή κρατεί 2.300 φυλακισμένους με χωρητικότητα κοντά στο 1/3, στους 840. Το ίδιο και οι φυλακές Κομοτηνής. Οι αναλογίες τετραγωνικών/κλινών είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικές. Τέτοιες αναλογίες δεν εξασφαλίζουν ούτε την ασφάλεια των κρατουμένων, ούτε του προσωπικού.

Βία εντός φυλακών

Σοβαρό θέμα που είχε απασχολήσει την CPT στις Εκθέσεις του 2009 και 2011 η βία εντός φυλακών, μεταξύ κρατουμένων. Ανησυχητική η κατάσταση και στο ΕΚΚΝ Αυλώνα, όπου κρατούμενοι ηλικίας 15-17 εκφοβίζονταν συστηματικά από ενήλικες κρατουμένους. Η CPT ζήτησε τη μεταγωγή τους στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου.

Υποδομή και αγαθά

Βασικά αγαθά επίσης απουσιάζουν γενικώς από το σωφρονιστικό σύστημα. Οι φυλακές Ιωαννίνων έχουν ζεστό νερό μόνο 20 λεπτά τη μέρα, ενώ στις φυλακές Κορυδαλλού, η θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες απουσιάζει παντελώς. Επίσης παρατηρήθηκε σχετική έλλειψη εργασιακών ευκαιριών στις φυλακές, πράγμα που καθιστά την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία δυσκολότερη. Όσοαν αφορά την εκπαίδευση, το ΕΚΚΝ Αυλώνα έχει σχολείο, οι φυλακές της Λάρισας έχουν επίσης, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση των κρατουμένων για εκπαίδευσης. Το σχολείο στις φυλακές Κομοτηνής παραμένει κλειστό ελλείψει προσωπικού.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Καταστήματα Κράτησης

Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από αρκετές φυλακές απουσιάζει μόνιμος γενικός γιατρός. Η CPT ζητά επίσης να μειωθεί ο χρόνος μεταγωγής σε νοσοκομείο όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, ώστε ο χρόνος να πέσει κάτω από τις 24 ώρες, τόσο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του καταστήματος κράτησης, όσο και εκτός. Επίσης προτείνει την εφαρμογή συστήματος καταγραφής ιατρικού ιστορικού ανά κρατούμενο, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη παρακολούθηση, αλλά και η διαπίστωση κακομεταχείρισης του κρατουμένου. Για τους HIV+κρατουμένους, ζητά αν επιλέγεται η χωριστή κράτησή τους, αυτή να γίνεται σε καταστήματα κράτησης τα οποία να μπορούν να τους προσφέρουν την αναγκαία περίθαλψη. Όσον αφορά τους ναρκομανείς, ζητά να εξεταστεί η εισαγωγή προγραμμάτων απεξάρτησης στις φυλακές.

Τα αρχεία της Έκθεσης μπορείτε να βρείτε και εδώ:

Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η έκθεση έχει αναρτηθεί όπως κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στις 5 Αυγούστου 2014, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτίνας Μαρίας Γιαννακάκη: από το αντίγραφο που κατατέθηκε έλειπαν οι σελίδες 21, 28, 46 και 64…

/2014_files/cpt_report_2013_pages_1-20.pdf cpt_report_2013_pages_1-20.pdf  1.22 MB  09.08.2014 13:05 
/2014_files/cpt_report_2013_pages_22-27.pdf cpt_report_2013_pages_22-27.pdf  514.74 KB  09.08.2014 13:06 
/2014_files/cpt_report_2013_pages_29-45.pdf cpt_report_2013_pages_29-45.pdf  1.30 MB  09.08.2014 13:06 
/2014_files/cpt_report_2013_pages_47-62.pdf cpt_report_2013_pages_47-62.pdf  1.17 MB  09.08.2014 13:07 
/2014_files/cpt_report_2013_pages_64-95.pdf cpt_report_2013_pages_64-95.pdf  1.96 MB  09.08.2014 13:08 
/2014_files/erotisi_yannakaki_gia_ekthesi_cpt_2013_17-7-2014.pdf erotisi_yannakaki_gia_ekthesi_cpt_2013_17-7-2014.pdf  426.95 KB  09.08.2014 13:08 
/2014_files/apantisi_athanasiou_se_erotisi_yannakaki_gia_ekthesi_cpt_2013_5-8-2014.pdf apantisi_athanasiou_se_erotisi_yannakaki_gia_ekthesi_cpt_2013_5-8-2014.pdf  395.33 KB  09.08.2014 13:08  

αναδημοσίευση από Hit&Run , greekhelsinki

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο