10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας για την Ευρώπη μέσω τούνελ, διακινητών και σκαφών

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας για την Ευρώπη μέσω  τούνελ, διακινητών και σκαφών. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Γάζα από τη στιγμή της έναρξης της ισραηλινής Επιχείρησης “Protective Edge”, αλλά η διαφυγή τους μεταδόθηκε ελάχιστα από τα μέσα ενημέρωσης δεδομένου ότι έφυγαν κρυφά, με τη βοήθεια διακινητών.

 

1_20140918-161401_1.jpg

 

Το ναυάγιο των δύο πλοίων που μετέφεραν Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας – το ένα στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας την περασμένη εβδομάδα, και το άλλο στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου – και ο πνιγμός των εκατοντάδων επιβατών έχουν εστιάσει την προσοχή στο γεγονός.

Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Ελλάδα, ανέφερε χθες ότι το πλοίο που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας μεταφέρε περισσότερους από 450 επιβάτες, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τη Γάζα, Adamir, έχει συγκεντρώσει τα ονόματα περισσότερων από 400 ανθρώπων που λείπουν. “Κανείς δεν ξέρει πού είναι, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας μιλάει γι ‘αυτό, είναι πολύ οδυνηρή ιστορία. Είναι άλλο ένα χτύπημα, σαν να μην είναι αρκετό αυτό που συνέβη στον τελευταίο πόλεμο”, δήλωσε ο διευθυντής του Adamir, Χαλίλ Αμπού Σαμάλα, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν νέοι άνθρωποι, αλλά ότι υπήρχαν και ολόκληρες οικογένειες.

Ο Abu Ahmed, ο οποίος έχασε τον γιο του στο εν λόγω πλοίο, εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα. “Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της a1sx2_Thumbnail1_2_20140918-164218_1.jpg [συνοριακής] διέλευσης της Ράφα, κυρίως περιπτώσεις που είχαν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά οι περισσότεροι από τους ανθρώπους έφυγαν μέσα από τα τούνελ, έφτασαν στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα και από εκεί συνέχισαν”, είπε.

Ένας γνωστός διακινητής που ονομάζεται Abu Hamada Asuri, επιβλέπει ένα δίκτυο που φέρνει ανθρώπους έξω από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Ευρώπη, μέσω θάλασσας. Ζει στην Αίγυπτο, αλλά έχει αντιπροσώπους στη Λωρίδα της Γάζας, μερικοί από τους οποίους είναι γνωστοί εκεί.

Ένας από αυτούς, ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του, είπε στη Haaretz: “Αυτό το ταξίδι κοστίζει μεταξύ $ 3500 έως $ 4000 δολάρια το άτομο. Οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν προετοιμάζονται για πολύ καιρό έτσι ώστε να περάσουν μέσω ενός τούνελ στην παλαιστινιακή Ράφα. Είναι ένα σχετικά μικρό τούνελ, τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα τούνελ έχουν αποκλειστεί από τους Αιγυπτίους. Οι άνθρωποι σέρνονται για δεκάδες μέτρα και στο τέλος του τούνελ, στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα, τους περιμένει ένα μικρό λεωφορείο ή κάποιο άλλο όχημα τους περιμένει και τους οδηγεί στο Port Said. “

Ο άνδρας είπε ότι μόλις φτάσουν στο Πορτ Σάιντ περιμένουν σε ένα διαμέρισμα ή άλλο κτίριο που έχει ετοιμαστεί γι αυτούς από καιρό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας δωροδοκούνται για να σφραγίζουν τα διαβατήρια με πλαστές σφραγίδες.

Μαρτυρία αναφέρει ότι οι πρόσφυγες περιμένουν μέχρι να τους επιτρέψουν οι διακινητές να προχωρήσουν στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επιβιβαστούν σε μικρά σκάφη, μερικές δεκάδες ανά σκάφος. Μόλις φύγουν από τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα μεταφέρονται σε άλλο σκάφος που στις περισσότερες περιπτώσεις κατευθύνεται στην Ιταλία. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως περίπου μια εβδομάδα.

Ένας πρόσφυγας ο οποίος προσπαθούσε να φτάσει στην ιταλική ακτή είπε ότι όταν το πλοίο πλησιάζει την ακτή εκδίδει μια κλήση κινδύνου, και το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και τα πλοία του Ερυθρού Σταυρού τους παραλαμβάνουν. Σε άλλες περιπτώσεις, το πλοίο προσεγγίζει την ακτή, οι άνθρωποι πηδούν στο νερό με τα σωσίβια και τους διασώζουν η ακτοφυλακή ή ο Ερυθρός Σταυρός.

a1sx2_Thumbnail1_3_20140918-161405_1.jpgΟι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι Σύριοι και Παλαιστίνιοι που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο από τον πόλεμο στη χώρα αυτή. Οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου περιμένουν για λίγες ημέρες. Λένε ότι το μακρύ χέρι των λαθρεμπόρων φτάνει μέχρι αυτές τις εγκαταστάσεις όπου εκπρόσωποι των διακινητών υπογράφουν χαρτιά απελευθέρωσής τους από τις εγκαταστάσεις, και στη συνέχεια,τους οδηγούν στους προορισμούς τους. Κάποιοι θέλουν να φύγουν από την Ιταλία για μια άλλη χώρα, όπου έχουν συγγενείς.

Ένας κάτοικος της Γάζας, που είχε προγραμματίσει να φύγει από την Λωρίδα της Γάζας στις επόμενες ημέρες, είπε ότι άλλαξε γνώμη, αφού έμαθε για τους πνιγμούς. Οι άνθρωποι στη Γάζα μαθαίνουν τον τρόπο που μπορούν να φύγουν, από στόμα σε στόμα, είπε. “Μερικοί άνθρωποι ήρθαν και είπαν για την καλή ζωή και τις κανονικές συνθήκες και φυσικά … οπουδήποτε στην Ευρώπη είναι καλύτερα από ό, τι εδώ. Είναι όμως θέμα τύχης αν θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις το ταξίδι”.

Ο κάτοικος της Γάζας, είπε ότι μια γυναίκα που επέζησε από το πλοίο που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας, δήλωσε ότι οι αιγύπτιοι διακινητές έβλεπαν ανθρώπους να πνίγονται και δεν πρόσφεραν καμία βοήθεια.

“Αλλά δεν νομίζω ότι ακόμα και ένα τέτοιο τρομερό περιστατικό θα σταματήσει το φαινόμενο, επειδή οι άνθρωποι είναι εντελώς απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν. Λένε ξεκάθαρα ότι είναι καλύτερα να πεθάνουν στη θάλασσα από ό, τι να πεθαίνουν από την απόγνωση και την απογοήτευση στη Γάζα “, δήλωσε ο κάτοικος.

ΠΗΓΗ: haaretz

0
0
votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο