Η UEFA αποφασίζει να μην επιτρέψει στο Ισραήλ να φιλοξενήσει παιχνίδια το 2020

 

a1sx2_Thumbnail1_Screen-Shot-2014-09-19-at-2.32.53-PM_20140919-225152_1.png

 

αναδημοσίευση από intifadagr

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) απέρριψε την ισραηλινή πρόταση, να φιλοξενήσει το Ισραήλ παιχνίδια, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από εκστρατεία παλαιστινιακών αθλητικών ομάδων και ομάδων ακτιβιστών σε όλη την Ευρώπη.

Η Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε προτείνει να φιλοξενήσει το Ισραήλ παιχνίδια στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο του τουρνουά UEFA 2020 που θα πραγματοποιηθεί σε 13 πόλεις, αλλά η UEFA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ιερουσαλήμ δεν ήταν μέσα στους επιτυχόντες υποψηφίους.

75 παλαιστινιακές ομάδες ποδοσφαίρου και ΜΚΟ έγραψαν στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, υποστηρίζοντας ότι μια φιλοξενία αγώνων της UEFA στην Ιερουσαλήμ, το 2020, θα ισοδυναμούσε με «ανταμοιβή» του Ισραήλ για την σφαγή περισσότερων από 2.100 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 500 παιδιών, κατά τη διάρκεια της τελευταίας, επίθεσης στη Γάζα, που κράτησε 52 ημέρες.

Άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πίεσαν την UEFA και τις εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις να μην αποδεχθούν την ισραηλινή πρόταση. Καθιστικές διαμαρτυρίες διεξήχθησαν από αλληλέγγυους στην Παλαιστίνη ακτιβιστές, στις έδρες των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο Abdulrahman Abunahel, συντονιστής στη Γάζα της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) [στο Ισραήλ], δήλωσε:

«Δεδομένου ότι το να δοθεί το δικαίωμα στο Ισραήλ να φιλοξενήσει τους αγώνες, θα ήταν ένα σημάδι υποστήριξης στη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα και του πολέμου στο παλαιστινιακό ποδόσφαιρο, η UEFA πήρε τη μόνη λογική απόφαση.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που μας στήριξαν να αντισταθούμε στην προσπάθεια του Ισραήλ να φιλοξενήσει παιχνίδια στην Ιερουσαλήμ, μια πόλη στην οποία το Ισραήλ διαπράττει εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. Η διαδικτυακή μας εκστρατεία και οι καταλήψεις μας σε κτίρια ομοσπονδιών ποδοσφαίρου στη Γαλλία και την Ιταλία αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στο να πειστεί η UEFA για να κάνει τη σωστή επιλογή.»

«Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του ποδόσφαιρου στην Παλαιστίνη: έχει σκοτώσει ποδοσφαιριστές, έχει βομβαρδίσει γήπεδα και έχει αρνηθεί την άδεια σε παίκτες να ταξιδέψουν σε αγώνες. Η UEFA θα πρέπει να αναστείλει τη συμμετοχή της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όσο συνεχίζει να διατηρεί τους δεσμούς της με το ισραηλινό κράτος που ασκεί την κατοχή, τον εποικισμό και το απαρτχάιντ.»

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια δράση στο Twitter, την Τρίτη, για να πουν στην UEFA ότι η βράβευση του Ισραήλ με το δικαίωμα να φιλοξενήσει τα παιχνίδια της UEFA το 2020, θα ισοδυναμούσε με ένα μήνυμα έγκρισης για τη σφαγή στη Γάζα.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην πρόσφατη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα ήταν οι Ahmad Muhammad al-Qatar και Uday Caber, δύο 19χρονοι ποδοσφαιριστές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, και ο 49χρονος Ahed Zaqout, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου στην Παλαιστίνη, γνωστός ως «η φωνή του ποδοσφαίρου» για τις ζωντανές μεταδόσεις του. 32 αθλητικές εγκαταστάσεις και περίπου 500 σπίτια αθλητών επίσης καταστράφηκαν.

Παλαιστινιακές ομάδες προειδοποίησαν επίσης ότι η διεξαγωγή των παιχνιδιών στην Ιερουσαλήμ θα νομιμοποιούσε το Ισραήλ για το βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία αναγνωρίζεται ως κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα βήμα που ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτοπισμούς και σε βίαιες διώξεις των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Σε δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της UEFA να επιτρέψει στο Ισραήλ να φιλοξενήσει το τουρνουά Under 21, το 2013, πάνω από 50 ποδοσφαιριστές – συμπεριλαμβανομένων των Didier Drogba και Frederik Kanoute – χαρακτήρισαν τη φιλοξενία του τουρνουά από το Ισραήλ ως «μια ανταμοιβή για ενέργειες που είναι αντίθετες προς τις αθλητικές αξίες».

Το 2010, ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, δήλωσε ότι: «Το Ισραήλ πρέπει να επιλέξει μεταξύ, του να επιτρέψει στο Παλαιστινιακό ποδόσφαιρο να συνεχίσει να υπάρχει και να ευημερεί ή να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τη συμπεριφορά του».

Οι ακτιβιστές σχεδιάζουν τώρα να εντείνουν την πίεση προς τον Πλατινί έτσι ώστε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να αναστείλει τη συμμετοχή της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: bdsmovement.net

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο