Συνελήφθησαν οι ακτιβιστές για την κατάληψη εργοστασίου που προμηθεύει τη βιομηχανία όπλων του Ισραήλ

   Οι ακτιβιστές κρέμασαν την Παλαιστινιακή σημαία και πανό με συνθήματα στην οροφή του εργοστασίου

της Rania Khalek

Δέκα ακτιβιστές έχουν συλληφθεί μετά το κλείσιμο  εργοστασίου που ανήκει στην Thales UK, που βρίσκεται στη Σκωτσέζικη πόλη της Γλασκόβης την περασμένη Τρίτη, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σχέση της εταιρίας με τον Ισραηλινό στρατό.

Αυτή ήταν η πρώτη δράση του Δικτύου Παλαιστινιακής Δράσης που βρίσκεται στην Γλασκώβη, μιας νέας οργάνωσης που καθοδηγείται από γυναίκες, τρανς, και ομοφυλόφιλους ακτιβιστές που έχουν στηρίξει τον παλαιστινιακό αγώνα και στο παρελθόν.

Η κατάληψη του εργοστασίου διοργανώθηκε ως απάντηση στη σφαγή κατά των Παλαιστινίων που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2,100 Παλαιστίνιοι συμπεριλαμβανομένων και 500 παιδιών. Με την πράξη αυτή ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την ‘ αυξανόμενη συνεργασία της βιομηχανίας όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου με κυβερνήσεις που καταπατούν το διεθνές δίκαιο’.

Η εταιρία Thales UK, θυγατρική της γαλλικής εταιρίας Thales, που έχει αξιολογηθεί από την Ερευνητική Οργάνωση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη ως η εντέκατη μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στην παραγωγή όπλων, υπέγραψε συμφωνία αξίας $1.6 δις με την Ισραηλινή εταιρία στρατιωτικής τεχνολογίας Elbit Systems το 2011, για δημιουργια ενός νέου τύπου drone για τον Βρετανικό στρατό, με την ονομασία Watchkeeper.

Το Watchkeeper βασίζεται στο μοντέλο Hermes 450 της Elbit, που έχει χρησιμοποιηθεί επανηλημμένα από τον Ισραηλινό στρατό.

Όπως και ο περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός που παράγεται στο Ισραήλ, το Hermes 450, έχει χρησιμοποιηθεί και τελειοποιηθεί μέσα από τις επιθέσεις στους ανθρώπους της Γάζας, κάτι που φαίνεται και στην διαφήμιση του προϊόντος ως ένα drone ‘δοκιμασμένο στη μάχη’.

Το Hermes 450, σχεδιασμένο για να μεταφέρει δύο μετρίου μεγέθους βλήματα, χρησιμοποιήθηκε από τον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της χειμερινής εισβολής στη Γάζα το 2008-2009, όπου σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης   Human Rights Watch, στόχευε αποκλειστικά Παλαιστίνιους πολίτες.

Αυτή η διευθέτηση όπου έχει μετατρέψει την Παλαιστίνη σε  πειραματόζωο της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ισραήλ, έχει ανοίξει το δρόμο για να γίνει το το Ισραήλ ο πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγή drones.

Κόβοντας το δρόμο

Την Τρίτη το πρωί, τέσσερα μέλη της οργάνωσης του Δικτύου Παλαιστινιακής Δράσης στη Γλασκώβη, ανέβηκαν στην οροφή του εργοστασίου της Thales UK και αρνούμενοι να αποχωρήσουν, κρέμασαν μια μεγάλων διαστάσεων παλαιστινιακή σημαία και πανό με συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων.

‘Τα drones είναι το όπλο-κλειδί της Ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας’ εξήγησε η Φίφι Ο’ Χάρα, που συμμετειχε στην κατάληψη της οροφής του εργοστασίουυ. ‘Επιτρέποντας σε αυτό το εργοστάσιο να εξάγει εξαρτήματα για την παραγωγή drones αλλά και άλλων  όπλων στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει την αμέριστη στήριξή της στις σφαγές που κάνει το Ισραήλ.’

Κι ενώ στην οροφή οι καταληψίες άνοιγαν τα πανό τους, οι ακτιβιστές στο έδαφος δέθηκαν μεταξύ τους δημιουργώντας ανθρώπινες αλυσίδες έξω από τις δύο κύριες εισόδους του κτιρίου, αναγκάζοντας την εταιρία να αναστείλει όλες τις εργασίες που είχαν προγραμματιστεί για εκείνη τη μέρα.

b2ap3_thumbnail_glasgow1.jpg

Οι ακτιβιστές εμποδίζουν την πρόσβαση στο εργοστάσιο της εταιρίας Thales UK την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου

Παράλληλα, υποστηριχτές μαζεύτηκαν έξω από το κτίριο μετά από έκκληση της οργάνωσης για μια διαμαρτυρία αλληλεγγυης στην Παλαιστίνη.

Τελικά, οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν με τη βία και συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Αυτοί που έκαναν την κατάληψη είχαν έρθει προετοιμασμένοι για να μείνουν μερες, αλλά αναγκάστηκαν να κατεβούν αφού η αστυνομία χρησιμοποίησε ειδική μονάδα εξειδικευμένη στις διασώσεις σε ορεινές περιοχές, για να ανεβεί και να κατάσχει τα τρόφιμα και το νερό τους.

Η Λόρνα Μακμπέιν, που συμμετείχε στον αποκλεισμό των εισόδων είπε στο Electronic Intifada μόλις βγήκε από τα κρατητήρια την Τετάρτη το βράδυ, ότι πήρε τρεις ώρες στην αστυνομία για να κόψει το υλικό που χρησιμοποίησαν για να δέσουν τα χέρια τους οι διαδηλωτές.

‘Οι δέκα ακτιβιστές αντιμετωπίζουν κατηγορίες διατάραξης της κοινής ειρήνης και δικάζονται τον Φεβρουάριο’, πρόσθεσε η Μακμπέιν. Παρόλο που η οργάνωση στόχευε σε πιο σοβαρές κατηγορίες ελπίζοντας πως θα μετέτρεπαν τη δίκη τους σε πολιτική δίκη, δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και ενθαρρυμένοι από τη θετική ανταπόκριση της κοινότητας.

Είναι μόνο η αρχή

‘Eίχαμε τόση στήριξη απο τους κατοίκους της Γλασκώβης’, είπε η Μακμπέιν. ‘Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου και άλλοι έξω στο δρόμο’. Την οργάνωση στήριξαν και εμψύχωσαν ιδιαίτερα οι Παλαιστίνιοι στο Twitter και το Facebook.

‘Θέλαμε να δώσουμε προσοχή στο γεγονός ότι τα drones θεωρούνται ένα ειρηνικό μέσο επιτήρησης. Αλλά αυτό που βλέπουμε να γίνεται στη Γάζα και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Υεμένη είναι η χρήση τους ως θανατηφόρα όπλα’ είπε η Μακμπέιν.

Η Μακμπέιν πρόσθεσε ότι αυτή η δράση σηματοδοτεί την αρχή της οργάνωσης και υπόσχεται πως θα τηρηθεί η παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ (BDS), έπειτα από τη σφαγή της Γάζας.

‘Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να οργανώνουμε τρόπους ενημέρωσης για να γνωστοποιήσουμε στους εργάτες την πραγματική χρήση αυτών που κατασκευάζουν και τι πραγματικά σημαίνει το να μην εναντιώνεσαι σε αυτό που κάνει η κυβέρνηση’ είπε η Μακμπέιν.

Οι φωτογραφίες είναι από την Δίκτυο Παλαιστινιακής Δράσης στη Γλασκώβη.

πηγή http://electronicintifada.net/blogs/rania-khalek/glasgow-activists-arrested-shutting-down-drone-maker-tied-gaza-slaughter

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο