Δικαστήριο στην Κολομβία δίνει εντολή σε εξορυκτικές εταιρείες να επιστρέψουν γη στους αυτόχθονες

 

a1sx2_Thumbnail2_embera.jpg

Μποκοτά,  Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Κολομβιανό δικαστήριο έδωσε εντολή σε 11 εταιρείες να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού σε 50.000 εκτάρια (124.000 στρέμματα) στα βορειοδυτικά της χώρας και να επιστρέψουν τη γη στους αυτόχθονες που προηγουμένως ζούσαν εκεί.

Η απόφαση, η πρώτη του είδους της στη χώρα των Άνδεων, επιστρέφει τα εδάφη της περιοχής Choco στους 7.270 αυτόχθονες της φυλής Embera Katio, που κατοικούσαν στην περιοχή, πριν εκδιωχθούν βίαια από παράνομες ένοπλες δυνάμεις λόγω των εξορυκτικών δραστηριότητων.

Η περιοχή Choco, που βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού, είναι στρατηγικά πολύτιμη για τους εμπόρους ναρκωτικών και για δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες. Οι αυτόχθονες της φυλής Embera Katio ήταν θύματα δολοφονιών και βίαιης στρατολόγησης, όταν ζούσαν εκεί.

Η κυβέρνηση παραχώρησε τις μεταλλευτικές εργασίες στον δήμο Bagado, το 2008, και έλαβε αιτήσεις για τη διεξαγωγή εργασιών σε 31.000 εκτάρια, το 62 τοις εκατό του αποθεματικού, σύμφωνα με την έκδοση της απόφασης.

Η απόφαση διατάσσει την Εθνική Υπηρεσία Μεταλλείων, σε συντονισμό με τον στρατό, “να βγάλει έξω  από την κοινότητα όσους ασκούν δραστηριότητες εξόρυξης”. Η απόφαση ακυρώνει οποιουσδήποτε τίτλους και παραχωρήσεις στην περιοχή που κατέχονται από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της νοτιοαφρικανικής AngloGold Ashanti.

Η AngloGold Ashanti, δεν σχολιάσε λεπτομερώς, αλλά είπε ότι μοιράζεται την παραχώρηση της περιοχής με άλλες εταιρείες εξόρυξης και δεν λειτουργεί εκεί άμεσα.

Άλλες εταιρείες που αναφέρονται στην απόφαση είναι οι τοπικές Exploraciones Choco Colombia, Gongora και El Molino.

Η απόφαση απαιτεί από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δικαιώματα γης στους Embera Katio και να τους βοηθήσει στην επιστροφή τους στην περιοχή, όπως και να φροντίσει για την βελτίωση στον τομέα της ασφάλειάς τους.

 

a1sx2_Thumbnail1_embera-katio.jpg

 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και τις ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Κολομβία έχει 87 διαφορετικές φυλές αυτοχθόνων, με περίπου 1 εκατομμύριο μέλη, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εδώ και μισό αιώνα ένοπλες επιθέσεις εναντίον τους, που έχουν σκοτώσει πάνω από 200.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

ΠΗΓΗ:  reuters

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο