Ζαπατίστας:Ανακοίνωση του EZLN και του CNI για την φυλάκιση του ιθαγενή Mario Luna

Προς την φυλή Yaqui :
Προς τους ανθρώπους του Μεξικού:

Προς την εθνική και διεθνή Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα
Προς τις κυβερνήσεις του Μεξικού και του κόσμου:

     “Ζητούμε την άμεση ακύρωση όλων των ενταλμάτων σύλληψης και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των μελών της Φυλής Yaqui Φυλή και καταδικάζουμε την ποινικοποίηση του αγώνα τους. Λέμε στις κακές κυβερνήσεις που προέρχονται από τα πολιτικά κόμματα: ο ποταμός Yaqui έχει υπηρετήσει ως ιστορικός φορέας για την προγονική συνέχιση του πολιτισμού και της επικράτειας της Φυλής Yaqui . Εμείς που απαρτίζουμε το Εθνικό Συνέδριο Αυτοχθόνων επαναλαμβάνουμε,  ότι αν αγγίξετε οποιονδήποτε από εμάς, αγγίζετε όλους μας, και εμείς θα σας απαντήσουμε αναλόγως σε κάθε προσπάθεια να καταστείλετε τον  αξιοπρεπή αγώνα των Yaqui ή οποιοδήποτε άλλο αγώνα.” Κοινό ανακοινωθέν από το CNI (εθνικό συνέδριο ιθαγενών)- και τον EZLN.

Δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τους λαούς μας. Όπως οι σπόροι, συνεχίζουμε και αυξανόμαστε. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν με τα όπλα, και όταν δεν μπόρεσαν, προσπάθησαν να μας σκοτώσουν με ασθένειες, και πάλι απέτυχαν. Οι ισχυροί έχουν δοκιμάσει πολλούς τρόπους για να σκοτώσουν τους αυτόχθονες.

Σήμερα θέλουν να μας σκοτώσουν με ανεμογεννήτριες, αυτοκινητόδρομους, ορυχεία, φράγματα, αεροδρόμια, ναρκωτικά και τραφίκινγκ. Πάνω απ ‘όλα, σήμερα ιδιαίτερα, νιώθουμε τον πόνο της προσπάθειας να μας σκοτώσουν στην Sonora, με υδραγωγεία.

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, άνθρωποι που προφανώς ανήκουν στο γραφείο του κρατικού Γενικού Εισαγγελέα της Sonora, συνέλαβαν τον αδερφό μας Mario Luna, εκπρόσωπο της Φυλής Yaqui, κατηγορώντας τον ψευδώς για εγκλήματα που οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει.

Με την ενέργεια αυτή σκοπεύουν να ποινικοποιήσουν τον αγώνα της Φυλής Yaqui για την υπεράσπιση των υδάτων της, τα οποία, μετά από ένα μακρύ πόλεμο, είχαν αναγνωριστεί ως δικά τους το 1940 από τον Lázaro Cárdenas. Από το 2010, οι κατέχοντας τα χρήματα, θέλουν να πάρουν και πάλι τα νερά αυτά μέσω του Ανεξάρτητου Υδραγωγείου, κατά παράβαση του ψηφίσματος που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Έθνους και κατά παραβίαση όλων των δικαιωμάτων που μας δίνονται από τις διεθνείς συμβάσεις για τα θέματα αυτά.

Είναι αστείο να λέμε, ότι το Ανεξάρτητο Υδραγωγείο σχεδιάζεται, ώστε οι φτωχοί να έχουν νερό και πρόοδο, όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες, σχεδιάζεται, έτσι ώστε οι πλούσιοι να πάρουν υπό την κατοχή τους το νερό που για αιώνες ανήκε στην Φυλή Yaquis. Αντί για τα πεδία σίτισης και τις καλλιέργειες, θέλουν να εκτρέψουν το νερό σε μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες στη Sonora.

Αυτή η λεηλασία ήταν το λάβαρο της προόδου για τις κακές κυβερνήσεις, με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας Guillermo Padrés Elías και τον Διευθύνοντα των ανώτατων Παραστρατιωτικών, Enrique Peña Nieto επικεφαλής του έργου. Ακριβώς όπως ο δικτάτορας, Porfirio Díaz διακήρυξε την εξόντωση των λαών μας, στο όνομα αυτού του είδους της προόδου, ​​ιδίως την εξόντωση της Φυλής Yaqui, γνωρίζουμε ότι τα λόγια του Padres και του Peña Nieto είναι ψέματα. Για να υπάρξουν αυτά τα τεράστια έργα, εμείς οι ιθαγενείς λαοί πρέπει να εξαφανιστούμε και μια και καλή λέμε σε όλους τους ισχυρούς ιθύνοντες, ότι δεν σχεδιάζουμε να εξαφανιστούμε. Κρατούν τον αδελφό μας Mario Luna, επειδή αρνήθηκε να ξεπουληθεί ή να υποχωρήσει, γιατί έχει υπάρξει αδερφός στον αγώνα όλων μας, όσων θέλουμε αυτός ο κόσμος να αλλάξει από τα κάτω και προς τα αριστερά.

Δεν ζητάμε τίποτα από τις κακές κυβερνήσεις, και αυτή τη στιγμή θέλουμε να τους πούμε ξεκάθαρα ένα πράγμα: η ελευθερία του συντρόφου μας Mario Luna δεν ανήκει σε αυτούς και δεν μπορούν να την πάρουν έτσι απλά. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ελευθερία του ανήκει σε αυτόν και τους ανθρώπους του, και ότι αυτό που πάρθηκε με τη βία θα πρέπει να επιστραφεί.

Mario Luna

Στον σύντροφό μας Mario θέλουμε να πούμε, ότι έχουμε περπατήσει μαζί για περισσότερα από 500 χρόνια. Η φυλή του, περπατά την πορεία του αγώνα, ακόμη και αν η δειλή κυβέρνηση τους στέλνει ως σκλάβους στην άλλη άκρη της χώρας, οι Yaquis επιστρέφουν στο Vícam, στο Potam, στο Torim, στο Bácum, στο Cocorit, στο Huiriris, στο Belem και στο Rahum, επειδή εκεί είναι που ρέει το αίμα τους. Θέλουμε να πούμε ότι είμαστε Yaquis, παρόλο που θα μπορούσαμε επίσης να είμαστε Zoques ή Mames ή Tojolobales ή Amuzgos ή Ναχούας ή Zapotecos ή Ñahto (φυλές ιθαγενών) ή να μιλάμε άλλη γλώσσα, και ως Yaquis που είμαστε, δεν θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν το νερό μας ή την ελευθερία μας.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Mario Luna, και ζητούμε την ακύρωση όλων των ενταλμάτων σύλληψης και των κατασκευασμένων κατηγοριών κατά των μελών της φυλής Yaqui. Ζητούμε επίσης την ελευθερία όλων των κρατουμένων μας, ιδίως των αδελφών μας από την φυλή Nahua, Juan Carlos Flores Solís και Enedina Rosas Vélez, οι οποίοι φυλακίστηκαν από την κακή κυβέρνηση τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και ψευδώς κατηγορηθήκαν για εγκλήματα, προκειμένου να σταματήσουν τον αγώνα του Λαϊκού Μετώπου, για την Υπεράσπιση του νερού και της γης των Μορέλος, Puebla, και Tlaxcala, που οργανώθηκε κατά του Ολοκληρωτικού Σχεδίου για την περιοχή των Morelos.

Μεξικό, Σεπτέμβριος του 2014.

Ποτέ Ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς.
Για την Ολιστική Ανασύσταση των λαών μας.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΩΝ
Αυτόχθονη Επαναστατική Μυστική Επιτροπή –  Γενική Διοίκηση του EZLN

(πηγή :http://radiozapatista.org/?p=10664&lang=en#more-10664)

(μετάφραση, επιμελεια Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο