Ανταπόκριση από το Κουρδιστάν: Το Κομπανί συνεχίζει να αντιστέκεται

Με μαχητικά αεροσκάφη να πετούν από πάνω και με το ξέσπασμα των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων αστυνομικών και Κούρδων διαδηλωτών, ο  Ισκεντέρ Ντογκού * στέλνει ανταπόκριση από το Κουρδιστάν.

KurdishFighters-main.png

10 Οκτωβρίου 2014

Μετά από μια-δυο ημέρες στο Βόρειο Κουρδιστάν, έχοντας μιλήσει με πολλούς ανθρώπους και έχοντας δει και ακούσει περισσότερα από αυτά που το μυαλό μου μπορεί να επεξεργαστεί, ήρθε η ώρα να μοιραστώ μερικές παρατηρήσεις και εμπειρίες. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, οι Κούρδοι σε όλη την Τουρκία, αλλά κυρίως στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο ρόλο της Τουρκίας στην επικείμενη σφαγή στο Κομπανί. Το μέγεθος και η ένταση των διαμαρτυριών είναι πρωτοφανείς (τουλάχιστον σε σχέση με τη βία της δεκαετίας του 1990), όπως και η αντίδραση του κράτους. Η γνώμη που συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, είναι ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας κουρδικής εξέγερσης.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως σαφές είναι ότι   οι Κούρδοι δεν διαμαρτύρονται για να απαιτήσουν μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, όπως έχει παρουσιαστεί από πολλά mainstream μέσα ενημέρωσης. Αντ’ αυτού, οι διαδηλωτές – οι Κούρδοι και οι υποστηρικτές τους – απαιτούν να τερματιστεί η συγκαλυμμένη στήριξη της Τουρκίας στο ISIS και να ανοίξουν τα σύνορα στο Κομπανί για να περάσουν οι πρόσφυγες, η ανθρωπιστική βοήθεια και τα όπλα. Κάθε ένα άτομο με το οποίο μίλησα στα χωριά Ντιγιαρμπακίρ, Ούρφα, Σουρούκ, και στα χωριά στα σύνορα, συμφωνούν σε ένα πράγμα: Το ISIS δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει τόσο δυνατό και να κατακτήσει τόσο μεγάλο κομμάτι από τη Ροχάβα, αν δεν είχαν την υλική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που τους παρέχει το τουρκικό κράτος.

 

Τα βρώμικα κόλπα της Τουρκίας

Σε ένα χωριό έξω από το Σουρούκ, την τουρκική μεθοριακή πόλη απέναντι από το Κομπανί, μερικοί νέοι άντρες – όλοι Κούρδοι της Συρίας – μου είπαν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα λόγω των φόβων και των ανησυχιών τους. Το Κομπανί είναι ορατό στον ορίζοντα και στήλες καπνού υψώνονται πάνω από την πόλη, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας, με αεροπλάνα συνεχώς να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας. Οι Κούρδοι, είναι μέλη μιας ομάδας έξι οικογενειών που διέσχισαν τα σύνορα προς την Τουρκία από κοινού και οι οποίοι βρήκαν τώρα καταφύγιο στο σπίτι ενός αγρότη. Μου επιβεβαιώνουν ότι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια ένα τρένο που εισήλθε στη Συρία από την Τουρκία, φορτωμένο με άρματα μάχης και πυρομαχικά που προορίζονταν για άγνωστη τοποθεσία στη ελεγχόμενη από το ISIS περιοχή.

O Αμπντουραχμάν Αμπουκαντίρ, ένας Σύρος Κούρδος στα πενήντα του, ο οποίος έφυγε από το σπίτι του περίπου είκοσι μέρες πριν, είναι σαφής πάνω σ’ αυτό το θέμα: στο χωριό Ξερμπιζάν (περίπου 30 χιλιόμετρα από το Κομπανί) όπου είχε ένα καφενείο, είδε τις YPG / YPJ (Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις και τις Γυναικείες Αμυντικές Δυνάμεις) να καταστρέφουν τέσσερα τανκ των ISIS. Σύμφωνα με τον Αμπντουραχμάν, ο τουρκικός στρατός παρατηρούσε τη μάχη μεταξύ των YPG / YPJ και του ISIS από μακριά. Λίγο αργότερα, είδε ένα τρένο να μπαίνει στι Συρία από την Τουρκία και να μεταφέρει ακριβώς τέσσερα τανκ  για να αναπληρώσουν τις απώλειες του ISIS από τα χέρια των YPG / YPJ.

Σε μια άλλη περίπτωση, εντόπισε μια ομάδα ανδρών με “όπλα με μεγάλες κάνες, όπως εκείνες των ελεύθερων σκοπευτών” που προέρχονταν από την Τουρκία. Αυτό έγινε αμέσως μετά που οι YPG / YPJ είχαν αναγκάσει το ISIS σε υποχώρηση. Τότε αυτή η ομάδα των ενόπλων ανδρών άλλαξε την πορεία της μάχης σκοτώνοντας πάνω από ογδόντα μαχητές των YPG / YPJ.

 

Υποστήριξη για την επανάσταση της Ροχάβα

Ανάμεσα σε όλες τις διάφορες συζητήσεις που είχα με πρόσφυγες από τη Συρία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο θέμα: κάθε πρόσωπο που μίλησα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για την κοινωνική επανάσταση της Ροχάβα. Ένας 42χρονος πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος τώρα ζει με την οικογένειά του στην αυλή ενός τοπικού τζαμιού στο Σουρούκ – στηριζόμενοι στη γενναιοδωρία του δήμου για να τους ταΐσει – καθιστά πολύ σαφές ότι η ζωή του δεν ήταν ποτέ καλύτερη από ό, τι όταν είχε καθιερωθεί η δημοκρατική αυτονομία στη Ροχάβα. “Ήταν πολύ καλά. Ο καθένας μπορούσε να απολαύσει την ελευθερία, οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ισότιμα ​​και δεν υπήρχε τριβή μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων “.

Μου λέει,  ότι η γενειάδα του έχει ασπρίσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες: “Ποτέ δεν είδα κάτι τέτοιο στη ζωή μου”. Έπειτα, συνεχίζει να εξηγεί ότι θα προτιμούσε τη ζωή σε μια σκηνή στη Ροχάβα από το να μείνει εδώ στην Τουρκία, όπου φοβάται την κυβέρνηση τόσο πολύ, που δεν θέλει ούτε να πει το όνομά του σε μένα. “Υπάρχουν δύο βεβαιότητες στη ζωή του Κούρδου: Η καταπίεση και ο θάνατος.” Δυστυχώς, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη μοίρα των Κούρδων, η επανάσταση της Ροχάβα, έχει τώρα εξοντωθεί στο Κομπανί από τις συνεχείς επιθέσεις του ISIS και τις κυνικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Αμπντουραχμάν τονίζει ότι το σύστημα των καντονιών, ένα είδος ομοσπονδίας τοπικών κοινοτήτων που αυτοδιοικούνται μέσω τοπικών συμβουλίων και άμεσης δημοκρατίας, δεν ήταν απλώς ωφέλιμο για τους Κούρδους, αλλά ήταν ένα κοινό σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Γιεζίδων, των Τουρκομάνων, των Αράβων και άλλων.

Ο Βαχάμπ και ο Σερχάτ, δύο νεαροί ακτιβιστές της Επαναστατικής Αναρχικής Δράσης (DAF) στην Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα για πάνω από δύο εβδομάδες για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους από το Κομπανί, βοηθάνε τους πρόσφυγες και στις δύο πλευρές των συνόρων και περιφρουρούν ένα από τα χωριά για να αποτρέψουν επίδοξους τζιχαντιστές να μπουν στη Συρία και να ενταχθούν στο ISIS. Συμφωνούν με τον Αμπντουραχμάν: “Η επανάσταση στην Ροχάβα είναι εναντίον του σχηματισμού κράτους και των τρομοκρατικών συμμοριών, βασίζεται στην χειραφέτηση και την άμεση δημοκρατία, την αυτονομία και την αυτο-διοίκηση και απορρίπτει κάθε μορφή ιεραρχίας και εξουσίας.”

Συνεχίζονται οι ταραχές

Καθώς γράφω αυτές τις λέξεις στην πόλη Ούρφα, μπορώ να ακούσω την τοπική αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα στους φιλοκούρδους διαδηλωτές ,λίγα τετράγωνα πιο κάτω. Την ίδια στιγμή, μπορώ να ακούσω τα μαχητικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων που κατευθύνονται στο Κομπανί, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια από εδώ.

Η κατάσταση στο Βόρειο Κουρδιστάν (Νότια Τουρκία) κλιμακώνεται από λεπτό σε λεπτό. Παρά τις εκκλήσεις του ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν και του ηγέτη του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Ντεμιρτάς, να σταματήσει η βία, άλλοι δέκα θάνατοι αναφέρθηκαν σήμερα – που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε είκοσι μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες.

Τα θύματα δεν είναι μόνο Κούρδοι διαδηλωτές, αλλά και αξιωματικοί της αστυνομίας και υποστηρικτές του ISIS, πυροδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της εμφύλιας σύγκρουσης στην νότιες επαρχίες της Τουρκίας. Η πρόβλεψη ότι η νέα γενιά των Κούρδων ριζοσπαστικοποιείται σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και το ΡΚΚ θεωρείται  ότι είναι δύσκολο να τους συγκρατήσει, φαίνεται τώρα να γίνεται πραγματικότητα. Και μπορεί κανείς να μαντέψει τι θα γίνει στους δρόμους, τις γειτονιές και τις πόλεις της Βορείου Κουρδιστάν αν (ή όταν) το Κομπανί πέσει τελικά στα χέρια του ISIS.

 

Ισκεντούρ Ντογκού είναι ανεξάρτητος αρθρογράφος και συντάκτης του Roar Magazine.

ΠΗΓΗ: roarmag (απόδοση: filistina)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο