Μεξικό: «Οι 43 αγνοούμενοι μαθητές είναι νεκροί, ορισμένοι κάηκαν ζωντανοί»

“Οι 43  μαθητές από το σχολείο Ayotzinapa που εξαφανίστηκαν από την Iguala είναι νεκροί. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να επιστρέψουν και μερικοί κάηκαν ζωντανοί”, δηλώνει ο ιερέας Αλεχάντρο Solalinde.

Σε μια συνέντευξη για το πρακτορείο Novosti και την αυστριακή εφημερίδα Der Standard της Βιέννης, είπε: «Από την Κυριακή μέχρι σήμερα, είχα πολλές συναντήσεις με τους μάρτυρες, αυτόπτες μάρτυρες,  μαθητές που υπέστησαν την πρώτη και δεύτερη επίθεση, αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές, οι οποίοι δεν είναι φοιτητές, που μας μίλησαν κάποια άλλη στιγή. Μίλησαν για κάποιους, που τραυματίστηκαν, και οι τραυματίες κάηκαν ζωντανοί. Είπαν ότι τους περιέχυσαν με βενζίνη.Θα γίνει προσεχώς γνωστό αυτό.  Είπαν μάλιστα ότι πριν βάλουν ξύλα πάνω τους για να τους κάψουν,  μερικοί από αυτούς ήταν ζωντανοί, ενώ άλλοι ήταν ήδη νεκροί.  

«Την πρώτη άμεση πληροφόρηση την πήρα την Κυριακή. Την δεύτερη, την  πήρα χθες στην Πόλη του Μεξικού. Το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι ότι υπάρχουν μάρτυρες, αλλά φοβούνται να μιλήσουν. Υπάρχουν μάρτυρες μεταξύ των ίδιων των αστυνομικών. Υπάρχει πάντα κάποιος που έχει συνείδηση​​, αλλά αν μιλήσουν, φοβούνται ότι πρόκειται να τους σκοτώσουνν », είπε ο ιερέας.

Ο Solalinde διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν οι νέοι βρίσκονταν σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (PGR) και η Ένωση των Λαών και Οργανισμών της Πολιτεία Γκερέρο (UPOEG) βρήκαν στην Iguala.

“Δεν γνωρίζουμε αν βρίσκονται σε αυτούς τους τάφους, η ιατροδικαστική ανθρωπολογική της Αργεντινής δεν έχει την τεχνολογία για να το εξακριβώσει. Μπορούν να εργαστούν σε κανονικές συνθήκες, αλλά είναι αδύνατο να το κάνουν με απανθρακωμένα πτώματα.». Όμως, επέμεινε: “δεν υπάρχει καμία ελπίδα να είναι ζωντανοί.”

Ο Solalinde, ο οποίος κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2012, δήλωσε ότι η μεξικανική κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση πολιτικά και όχι ως μία υπόθεση που χρίζει δικαιοσύνη, αξιολογώντας το αν πρέπει να πει την αλήθεια με βάση το λιγότερο πολιτικό κόστος.

Ο ιερέας συνέχισε καταγγέλοντας : «Τι είναι λιγότερο επώδυνο για το σύστημα; Να πει ότι τους έκαψαν, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται ή να πει ότι αγνοούνται και δεν ξέρουν τι τους συνέβη; Είναι λιγότερο συγκλονιστικό να πουν το τελευταίο, και επίσης χρειάζονται έτσι λιγότερους συμβιβασμούς, αλλά είναι πιο οδυνηρό για τις οικογένειες για να αφήνονται με την ελπίδα. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολλά πράγματα. Αν κρύβει την αλήθεια, αυτό είναι δική της ευθύνη. Η διαχείρηση τους στο θέμα, πρέπει να πω, έχει ήδη μολυνθεί και ο τρόπος που το διαχειρίζονται δεν έχει στόχο την δικαιοσύνη, το χειρίζονται πολιτικά.»

Ακολουθεί η συνέντευξη του ιερέα Solalinde στο http://www.proceso.com.mx/?p=385089 :

10712810_10152822002600681_1902839727496069053_n

 Ήταν ένας νεαρός φοιτητής από το σχολείο Ayotzinapa, ένας από τους αυτόχθονες που σώθηκαν. Ξαφνικά, ξέσπασε κλαίγοντας απαρηγόρητα. Ο Πατέρα Αlejandro Solalinde θυμάται: “Και έκλαψα μαζί του, κλάψαμε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.”
Αυτό ήταν την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου.

Την περασμένη Κυριακή, στις 12 Οκτωβρίου, ο ιερέας μπόρεσε να πάρει συνέντευξη από μερικά άτομα της αστυνομίας και από ανθρώπους που εμπλέκονται στην απαγωγή των 43 φοιτητών που, υποτίθεται, η κυβέρνηση συνεχίζει να “ψάχνει,” οι οποίοι εξαφανίστηκαν  τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Σεπτεμβρίου: “δεν μπορώ να σας πω ποιοι είναι, επειδή οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο. είναι γεμάτοι φόβο, γιατί είναι άνθρωποι που έχουν συνείδηση ,  άνθρωποι του λαού μας, που ήταν μάρτυρες του τρόμου (στην πραγματικότητα, ήταν περισσότερο από  μάρτυρες, προσθέτει). Πρόκειται για ανθρώπους που μου είπαν ότι κάποιοι από τους τραυματίες φοιτητές κάηκαν ζωντανοί . “

Ο Solalinde ρώτησε ένας από τους πληροφοριοδότες που τους περιέγραψε τη φρίκη που έζησε: «Γιατί δεν το αναφέρατε;»  Εκείνος απάντησε : «Αλλά σε ποιον, αφού ο καθένας μπορεί  να είναι δικαστής και ένορκος; Δεν μπορώ να πάω να πω τίποτα, γνωρίζοντας ότι πρόκειται να με σκοτώσουν κατευθείαν. Η μαρτυρία μου δεν θα φτάσει σε κανέναν ».

Σε μια συνέντευξη, ο Solalinde ανακεφαλαιώνει: «Είναι συγκλονιστικές πληροφορίες που με γεμίζουν θλίψη και πόνο και η επιβεβαίωση τους, θα αποκαλύψει όχι μόνο την κακία ενός ολόκληρου συστήματος, αλλά και την υποκρισία του και την κακοδιαχείριση της τραγωδίας Αντί να ακολουθήσουν μια ανθρωπιστική προσέγγιση.. , την προσέγγισαν πολιτικά, λες και η τραγωδία θα μπορούσε να είναι ένας πολιτικός πόρος για τη διοχέτευση πλεονεκτημάτων στα  πολιτικά κόμματα»

Proceso: Τα επιβεβαιώνετε αυτά; Μήπως έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με αυτούς τους μάρτυρες;

“Όχι, καμία απολύτως. Μου έδωσαν λεπτομέρειες, αλλά είναι σαν την αστυνομία στην Oaxaca, που έκαναν πράγματα παρά τη θέλησή τους και οδηγήθηκαν στην τρέλα από τη συνείδησή τους, από τις τύψεις. Δεν υπηρετούν πλέον το κράτος.”

Proceso: Ενημερώσατε πρώτα τους επισκόπους, την Καθολική ιεραρχία;

«Δεν έχω μιλήσει μαζί τους, αλλά θα το κάνω. Είμαι φίλος του Επισκόπου του Ακαπούλκο και των άλλων, και ξέρω ότι η Εκκλησία έχει πολλές πληροφορίες, διότι οι άνθρωποι προσεγγίζουν τους πνευματικούς τους και τους εμπιστεύοναι όσα τους στοιχειώνουν».

 Proceso: Γιατί μιλήσατε δημόσια για αυτήν τη σφαγή, όταν η κυβέρνηση λέει ότι συνεχίζει να ψάχνει για τους 43 μαθητές ;

“Επειδή η συνείδησή μου το απαιτεί. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Είμαι εξοργισμένος να ακούω τον  Κυβερνήτη Ángel Aguirre Rivero, να λέει ότι είναι αισιόδοξος, ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται να βρουν τους μαθητές ζωντανούς.
Γιατί να διαχειρίζονται πολιτικά την αλήθεια . Ήξεραν την αλήθεια, πριν από μένα και άλλους ιερείς που τους πλησίασαν άνθρωποι. Στην κυβέρνηση, από την αρχή, είχαν πληροφορίες … Προσποιούνται καθαρά μόνο από πολιτικό καιροσκοπισμό”

Το κράτος πυροβόλησε για να σκοτώσει και προχώρησε σε απαγωγές.

Proceso: Μπορείτε να ξεπεράσετε το σύνολο της δομής εξουσίας;

“Η συνείδησή μου και καθήκον μου ως ιερέας έρχονται πρώτα, πριν από τέτοιες σκέψεις. Δεν διαχειρίζομαι τον εαυτό μου σαν τους πολιτικούς. Πρέπει να φτάσουμε στην  αλήθεια και όχι να χειραγωγούμε τους ανθρώπους πολιτικά.”

Ο γνωστός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών, στη συνέχεια, προσθέτει : Πρέπει να καταλήξουμε σε πλήρη διαφάνεια, επειδή το Κράτος  καταδίωξε τους μαθητές του σχολείου. Τους πυροβόλησε. Σε δύο περιπτώσεις, πυροβόλησε για να σκοτώσει. Παρέδωσε σε εγκληματική συμμορία τους επιζώντες που κατάφεραν να συλλάβουν και τους έκαψαν ζωντανούς με βάναυσο τρόπο. “

Proceso: Μήπως θα ήθελαν να σας εξαπατήσουν με ψευδείς ή υπερβολικές πληροφορίες μόνο για να κάνουν ένα σκάνδαλο;

“Όλα είναι πιθανά. Ακόμη και μια παγίδα για μένα. Εκτός από το ότι γνωρίζω και έχω  εμπειρία με τους ανθρώπους. Θα προτιμούσα να χτυπήσουν εμένα, αντί να συνεχίζουν, να εξαπατούν τους ανθρώπους με ψεύτικες ελπίδες, όταν η κυβέρνηση έχει ήδη όλα τα στοιχεία.”

Ο Πατέρας Solalinde συχνά απαντά με ερωτήσεις: “Ω, πόσο ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτσι.  Ας δούμε: αν οι μαθητές από την Ayotzinapa ήταν ζωντανοί, νομίζετε, ότι κυβέρνηση θα έχανε την ευκαιρία να τους απελευθερώσει, ώστε το πρόβλημα να μην συνεχίσει να αυξάνεται; Η αποτυχία να το πράξει αυτό, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση πως έχουν δολοφονηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που ο νεαρός φοιτητής ξέσπασε σε δάκρυα όταν άρχισα να του μιλάω για τις άλλες μαρτυρίες, επειδή η κυβέρνηση τροφοδοτεί με  την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι μαθητές, που αγνοούνται ζωντανοί.

“Ξεκάθαρα, βλέπουμε ότι τα πολιτικά κόμματα καθυστερούν για τα πάντα για να παραμένει η αμφιβολία και να κερδίσουν χρόνο για να κερδίσουν τις εκλογές [ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον Ιούνιο του 2015]. Η κυβέρνηση πρώτα [PRI, το Κόμμα της Θεσμικής Επανάστασης, το κόμμα στην εξουσία], ενώ το PRD [το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης], το κάνει, για να μην χάσοει το σημαντικό προπύργιο [ ο Κυβερνήτης του Guerrero είναι PRD], διότι συνεπάγεται πολιτικό κεφάλαιο.

“Το PAN [δεξιοί, Κόμμα Εθνικής Δράσης] δεν είχε επίδραση στο νότιο τμήμα της χώρας, διότι δεν είχε εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για τους φτωχούς. Ωστόσο, μπορεί επίσης να κερδίσει έδαφος  από τα δύο τα πολιτικά κόμματα, που είναι ήδη σε αδιέξοδο , επειδή ένας τρίτος θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει την κοινωνία του Guerrero. “

Ο ιερέας λέει, ότι ξεκινώντας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μέσω του κρατικoύ επιπέδου και, φυσικά, σε επίπεδο δήμων, “όλα όσα συμβαίνουν στο Guerrero είναι ένα μπάλωμα. Όλα όσα συμβαίνουν είναι ένα μπάλωμα, τα ίδια συμβαίνουν στην Βερακρούζ, στην Tamaulipas, στην Michoacán, παντού.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια αναδιοργάνωση του Μεξικού, τη χώρα στην οποία εμφανίζονται πτώματα παντού. Το Μεξικό είναι ένας τάφος. Γιατί να μην κάνουμε ένα εθνικό σύμφωνο, ένα εθνικό διάλογο. Γιατί να μην πάρει το καλύτερο που έχουμε και αναδημιουργήσουμε τη χώρα;”
Ο ιερέας απαντά στην δική του ερώτηση: «Επειδή οι ​​αρχές επενδύουν όλο και περισσότερος στις δυνάμεις για την κυριαρχία, και επειδή είναι στην υπηρεσία των άλλων νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών συμφερόντων Εμείς δεν τους ενδιαφέρουμε. Δεν νοιάζονται για μας..”.

Οι πολιτικοί “εμφανίζονται στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι τους βλέπουν στην τηλεόραση, σε φωτογραφίες και στον Τύπο. Φαίνονται άνθρωποι σοβαροί, υπεύθυνοι. Φαίνονται να ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε μόνοι μας.”

Ο Solalinde αναφέρει, ότι ήταν θεόσταλτο, το γεγονός ότι έχασε το αεροπλάνο με το οποίο θα έφευγε από το Guerrero για τη Nayarit. Αντ ‘αυτού, του δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθεί με αυτόπτες μάρτυρες που ήταν παρόντες σε όλα.

Proceso: Μόνο αυτόπτες μάρτυρες;

Ο Solalinde διστάζει για λίγα δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια απαντά: “Κάτι περισσότερο από αυτό”
Δεν είναι πολύ σαφής, γιατί δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους. Ξέρει ότι η κυβέρνηση ελέγχει όλες τις κινήσεις του. Μέσω τηλεφώνου, προτιμά να μην μιλάει για ορισμένα πράγματα. Αλλά εντέλει λέει: «Προφανώς, παραμένουν φοβισμένοι δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, γιατί, πιστέψτε με, δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά και οι οικογένειές τους, οι οποίες απειλούνται αν πουν όσα είδαν».

(πηγές : http://floweroftheword.wordpress.com/2014/10/21/iguala-guerrero-mexico-what-i-saw-and-heard-about-ayotzinapa-massacre-father-alejandro-solalinde/

http://floweroftheword.wordpress.com/

http://radiozapatista.org/)
(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο