10 χρόνια

Αίγυπτος: η κρατική ομοφοβία οδηγεί ανθρώπους στη φυλακή

   Στιγμιότυπο από το βίντεο, που αποτέλεσε τεκμήριο για την καταδίκη των οκτώ ανδρών

Σε μια έξαρση ομοφοβίας και με την κατηγορία της ‘προσβολής της δημόσιας αιδούς’, το δικαστήριο στο Κάιρο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών σε οκτώ Αιγύπτιους άνδρες όπως και περιοριστικούς όρους για τρία επιπλέον χρόνια μετά την έκτιση της ποινής τους.

Ο λόγος, η συμμετοχή τους σε βίντεο που όπως αναφέρει η κατηγορούσα αρχή καταγράφει τον πρώτο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στη χώρα. Το γεγονός, που έλαβε χώρα σε ένα ποταμόπλοιο στο Νείλο, δείχνει δύο άντρες να φιλιούνται, να ανταλλάζουν δαχτυλίδια και να κόβουν μια τούρτα, διακοσμημένη με τις φωτογραφίες τους. Παρ’ όλα αυτά, ένας από τους κατηγορούμενους σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, είπε πως το γεγονός δεν ήταν γάμος, αλλά πάρτυ γενεθλίων, όπου οι συμμετέχοντες επέλεξαν να διακωμωδήσουν μια τελετή γάμου. Με βάση το δικαστήριο, το βίντεο που ακολουθεί, ενοχοποιεί τα οκτώ άτομα.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=PMPhcV6uJNE#t=25","width":"800","height":"450"}

Οι κατηγορούμενοι, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες, άκουγαν σιωπηλά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ενώ την ίδια ώρα οι οικογένειές τους διαδήλωναν έξω από τη δικαστική αίθουσα μέχρι την καταστολή της διαμαρτυρίας τους από την αστυνομία. Ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Emad Sobhi, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ‘Οι εντολείς μου είναι αθώοι στην κατηγορία της διάπραξης ομοφυλοφιλίας. Το δικαστήριο συμβιβάστηκε με αυτό που ήθελε η κοινή γνώμη΄. Με γραπτή δήλωσή του, ο δημόσιος κατήγορος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του αναφέροντας πως το βίντεο είναι ‘ντροπή για τον Θεό’ και ‘προσβάλλει τα δημόσια ήθη’.

Επειδή η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί αδίκημα στην Αίγυπτο, συνήθως οι ομοφυλόφιλοι επιβαρύνονται με άλλες κατηγορίες. Στο παρελθόν, ομοφυλόφιλοι έχουν φυλακιστεί με κατηγορίες όπως ‘περιφρόνηση της θρησκείας’ και ‘διάπραξη πρακτικών ενάντια στο Ισλάμ’ που είναι και η κύρια θρησκεία του κράτους.

Σε μια διαφορετική υπόθεση, τον περασμένο Απρίλιο, ένα δικαστήριο καταδίκασε τρεις άνδρες σε οκτάχρονη φυλάκιση, ενώ επέβαλε ποινή τριών ετών σε ακόμα ένα άνδρα, με τις κατηγορίες της διοργάνωσης ‘παράνομων πάρτυ’ και της ένδυσης με γυναικεία ρούχα.

Το 2001, σε μια από τις πιο δημοσιοποιημένες ομοφοβικές επιθέσεις του κράτους, δεκάδες άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας στην πλωτή ντίσκο ‘Queen’ και εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, 52 άτομα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

b2ap3_thumbnail_homosexualsarrestedqueenboat2001.jpg

Οι συλληφθέντες από την ντίσκο Queen, κρύβουν τα προσωπά τους κατά τη μεταφορά τους στο δικαστήριο, το 2001

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, νομοθέτες και αστυνομία στοχοποιούν συστηματικά τους ομοφυλόφιλους, κάτι που έχει συνδράμει στο συχνό πλέον φαινόμενο των συστηματικών επιδρομών σε οικίες ατόμων που η αστυνομία υποψιάζεται πως είναι ομοφυλόφιλοι. Η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Human Rights Watch, αναφέρει πως η κρατική ομοφοβία έχει συντελέσει στη σύλληψη, κράτηση ακόμα και βασανισμό ομοφυλόφιλων ατόμων. Η δίκη αυτή αποτέλεσε την αποκορύφωση σε μια σειρά τέτοιων ενεργειών ενάντια στους ομοφυλόφιλους από την αστυνομία, που έχει πλέον μετατραπεί σε θέαμα από τα εγχώρια Μ.Μ.Ε.

Η καταναγκαστική ετεροφυλοφιλία μέσα από την έμμεση ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, στερεί την ελευθερία της έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού, αποκόπτει κάθε αίσθηση ασφάλειας και προστασίας από το κράτος για τα ομοφυλοφιλα άτομα και προάγει μια παραμορφωμένη αντίληψη της ‘φυσιολογικής’ σεξουαλικότητας και του φύλου.

Πάνω απ’ όλα όμως, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και η ένδειξη ασέβειας απέναντι τους, θα έπρεπε μέχρι τώρα να είναι καταδικαστέα.

 

 

Πηγές
Egypt jails 8 men for gay wedding video (AlJazeera.com)

Eight men sentenced to three years in prison for Egypt’s “first gay marriage video”

Video of ‘Egypt’s First Gay Wedding’ Lands Eight Men in Jail

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο