Aκτιβιστές στο Όκλαντ αναγκάζουν ισραηλινό πλοίο να αλλάξει πορεία #BlockTheBoat

 

BlocktheBoat.31Oct2014.jpg

 

Ως “καθοριστική νίκη” χαρακτήρισαν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές, την αλλαγή πορείας ισραηλινού πλοίου, από το λιμάνι του Όκλαντ προς τη Ρωσία.    Ήταν η πρώτη φορά που η εκστρατεία Block the Boat – η οποία είχε αρχικά προγραμματίσει να αποκλείσει το ισραηλινό πλοίο Zim Beijing κατά την άφιξή του στο λιμάνι του Όκλαντ – ανάγκασε το πλοίο να αλλάξει πορεία εξ ολοκλήρου.

Υποστηρικτές αλλά και αντίπαλοι της εκστρατείας δήλωσαν ότι αν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της εκφόρτωσης των πλοίων που ανήκουν στην ισραηλινή Zim Integrated Shipping Services, στο λιμάνι του Όκλαντ,  μπορεί αυτό να οδηγήσει την εταιρεία έξω από το λιμάνι.

“Όλες οι ενδείξεις μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι πιθανό η εταιρεία ΖΙΜ να αποσύρει τις δραστηριότητές της από το λιμάνι του Όκλαντ,” είπε η Λάρα Κισβάνι διευθύντρια στο Κέντρο Αραβικής Έρευνας και Οργάνωσης του Σαν Φρανσίσκο και εκπρόσωπος της εκστρατείας Block the Boat Όκλαντ.

Ο Sam Levine, εκτελεστικός διευθυντής του Σιωνιστικού Οργανισμού Αμερικανικής Δυτικής Περιφέρειας, συμφώνησε ότι η εκστρατεία ήταν κοντά στο να διώξει τα πλοία της Zim έξω από το λιμάνι.

“Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί”, είπε. “Είτε η αστυνομία πρέπει να συλλάβει αυτούς τους διαδηλωτές που εμποδίζουν το εμπόριο ή οι εργαζόμενοι του Συνδικάτου πρέπει να ωριμάσουν και να κάνουν τη δουλειά τους. Αν αυτό ξανασυμβεί νομίζω ότι τα πλοία της Zim δεν θα έχουν άλλη επιλογή και θα σταματήσουν να έρχονται στο Όκλαντ. “

 

“Μπορείτε να το ακούσετε τις φωνές τους”

Η εκστρατεία Block the boat ξεκίνησε στο Όκλαντ στις 16 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας και έχει στόχο να αποτρέψει τα πλοία που ανήκουν στην Zim -τον μεγαλύτερο αποστολέα φορτίου του Ισραήλ- από την εκφόρτωση του περιεχομένου τους σε λιμάνια της Βορείου Αμερικής

“Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου 2014, και η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, ήταν ο καταλύτης για μια σειρά δράσεων σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη,” δήλωσε η Kισβάνι.

Μια παρόμοια διαμρυτρία είχε γίνει το 2010, όταν διαδηλωτές στο Όκλαντ εμπόδισαν ένα πλοίο της Zim να εκφορτώσει για 24 ώρες, για να διαμαρτυρηθούν για τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας» με προορισμό τη Γάζα.

Οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι ένα μέρος της Zim ανήκει στην Israel Corporation, έναν οιονεί δημόσιο φορέα, και στηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση και τις σιωνιστικές οργανώσεις.

“Ο ρόλος που παίζουν τα πλοία της Zim στην καθιέρωση της παράνομης και ανήθικης κατοχής της Παλαιστίνης, είναι καλά τεκμηριωμένος,” είπε η Vicki Tamoush, διοργανώτρια του Block the Boat στο Λος Άντζελες. “Το μήνυμά μας προς τη Ζim και την ισραηλινή κυβέρνηση είναι ότι δείχνουμε την αντίθεσή μας στο απαρτχάιντ και το σιωνιστικό καθεστώς μπλοκάροντας τα πλοία αυτά κάθε φορά που επιχειρούν να δέσουν.”

Από τις 16 Αυγούστου οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί από τον μακρινό Βορρά ως το Βανκούβερ και από τον μακρινό νότο ως την Τάμπα, εμποδίζοντας ή καθυστερώντας τα πλοία της Zim από την εκφόρτωση, για αρκετές ημέρες, στα λιμάνια του Όκλαντ, του Λος Άντζελες, της Τακόμα, και του Σιάτλ.

Ο Roqayah Chamseddine, ένας δημοσιογράφος από το Σίδνεϊ, διερεύνησε το οικονομικό κόστος για τη  Ζim, από την εκστρατεία, και βρήκε ότι οι απώλεις θα είναι μεγάλες για τη Zim και τους πελάτες της.

“Αφού βρήκα πρόσβαση στην λίστα των επιχειρήσεων, άρχισα να τις καλώ και να αφήνω μηνύματα μέχρι κάποιος να μου μιλήσει. Όσοι  μίλησαν μου επέτρεψαν να δω μόνος μου πόσο μεγάλη μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η ζημιά μιας δράσης του BDS”.

“Όταν μίλησα σε ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, καθώς και σε εργαζόμενους, διαπίστωσα ότι ένας αριθμός από αυτούς ήταν προβληματισμένος –  και μπορείτε να το ακούσετε στις φωνές τους”, πρόσθεσε.

Ένας από τους διοργανωτής στο Όκλαντ, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, εκτιμά ότι οι απώλειες μόνο στη Zim “μπορεί να είναι εκατομμύρια ως τώρα”.

“Είναι δύσκολο να υπολογίσεις σε δολάρια τις ζημίες από τη δυσφήμιση και τους μελλοντικούς χαμένους πελάτες  τώρα που η εταιρεία είναι ο στόχος ενός μεγάλου και δημόσιου κινήματος μποϊκοτάζ”, δήλωσε ο Tamoush.

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=MFf5HyZaM4w","width":"800","height":"450"}

 

“To πρόβλημα του ενός”

Οι διαμαρτυρίες της εκστρατείας Block the Boat είναι μοναδικές μεταξύ των φιλοπαλαιστίνιων εκστρατειών, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του ρόλου που παίζουν οι οργανωμένοι εργάτες σ’ αυτές.

Παρόλο που το Συνδικάτο International Longshore and Warehouse – τα μέλη του οποίου ξεφορτώνουν τα πλοία στη Δυτική Ακτή – δεν στήριξαν τις διαμαρτυρίες, αρνήθηκαν να μεταφέρουν το φορτίο του Zim.

“Η ηγεσία του ILWU είναι γενικά πιο συντηρητική από την Local 10,” είπε ο Jack Heyman, ένας συνταξιούχος από την Local 10, τμήμα της ILWU για το λιμάνι του Οκλαντ, και πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Εργαζομένων στις Μεταφορές, η οποία υποστηρίζει την εκστρατεία.

“Το 1984”, πρόσθεσε, “μέλη της Local 10 μέλη αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν φορτίο από τη Νότια Αφρική για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της χώρας, μια ενέργεια σε αντίθεση με την ηγεσία του ILWU, που την ονόμασε παράνομη.”

“Η ηγεσία πήρε την αποφασιστική δράση ούτως ή άλλως,” είπε ο Heyman. “Και η εμπειρία μας ήταν παρόμοια στον αγώνα ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ».

Ο Michael Letwin, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δικηγόρων της Νέας Υόρκης και συν-ιδρυτής της Εργασίας για την Παλαιστίνη, είπε “Στηρίζοντας τις διαμαρτυρίες τα μέλη του ILWU έχουν κάνει πράξη την πιο πιο θεμελιώδη αρχή αλληλεγγύης των εργατών: το πρόβλημα ενός είναι πρόβλημα όλων”.

 

“Από τη Γάζα στο Φέργκιουσον”

Οι ακτιβιστές του Όκλαντ ανέφεραν επίσης τις σχέσεις της εκστρατείας με θέματα της κοινότητας ως άλλο έναν λόγο για την επιτυχία της εκεί.

“Υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα στην Bay Area ενάντια στην κρατική βία, και η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ έχει γίνει αντιληπτή ως καθοριστικής σημασίας για την εν λόγω βία”, δήλωσε η Kiswani. “Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τόσο μεγάλη επιτυχία σε δράσεις μας στο λιμάνι. Κοινότητες εγχρώμων, εργαζομένων και φτωχών, στέκονται στο πλευρό της δικαιοσύνης και κινητοποιούνται μαζί μας για να σταματήσουμε τη Zim. “

“Βλέπουμε την επιβολή του νόμου, την παρακολούθηση, και τις αντιρομοκρατικές τακτικές να διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να παίζουν έναν κεντρικό ρόλο σε αυτή την παγκόσμια καταστολή,” είπε ο Μοχάμεντ Σεκ, διευθυντής μέσων ενημέρωσης και διευθυντής επικοινωνιών της Κρίσιμης Αντίστασης, μιας ομάδας κατάργησης των φυλακών , και εκπρόσωπος του Block the Boat του Όκλαντ.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η παρατεταμένη βία και η καταπίεση των εγχρώμων συμπληρώνεται από την αυξημένη στρατιωτικοποίηση όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και της καθημερινής ζωής”, πρόσθεσε. “Αλλά, ως αποτέλεσμα, βλέπουμε επίσης τεράστια αλληλεγγύη που εκφράζεται μεταξύ εκείνων που αντιστέκονται, από τη Γάζα ως το Φέργκιουσον.”

ΠΗΓΗ:  middleeasteye

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο