Μεξικό: Οι γονείς των 43 απαχθέντων φοιτητών συμφωνούν με τους Ζαπατίστας στη δημιουργία ενός εθνικού κινήματος.

Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας, Νοέμβριος 15 –

Στην επίσκεψή τους στην επικράτεια των Ζαπατίστας Επικράτεια, οι γονείς των 43 μαθητών που εξαφανίστηκαν από την Ayotzinapa του Guerrero, συμφώνησαν με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας (EZLN), να διαμορφώσουν ένα εθνικό λαϊκό κίνημα που θα εξετάζει τις βίαιες εξαφανίσεις και τις εξωδικαστικές δολοφονίες.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στη Caracol της Oventic στον επίσημο δήμο του San Larráinzar. Οι υποδιοικητές Moisés και Tacho ήταν παρόντες. «Αγκάλιασαν την αγανάκτηση και την οργή μας, μας έδωσαν την μέγιστη προσοχή και εξέφρασαν την απόλυτη προθυμία τους να μας στηρίξουν», δήλωσε ο Οmar García, μαθητής και μέλος του Daniel Solís Gallardo Caravan..

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas (Frayba), o Οmar García διευρκίνισε, ότι κατά τη συνάντηση που ήταν ανοιχτή για όλους τους Ζαπατίστας στις βάσεις στήριξης  και η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, “δεν μας αναζήτησαν οι συντρόφοι Ζαπατίστας , εμείς τους αναζήτησαμε, επειδή είμαστε εξοικειωμένοι με την πολιτική τους θέση και τις μορφές εργασίας τους.
Μας ξεκαθάρισαν από την αρχή της συνάντησης, πως δεν αποζητούν να καθοδηγήσουν κανέναν. Είναι μια θέση με την οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, και μας είπαν ότι δεν επιδιώκουν να μας δώσουν προτάσεις ή διαταγές για να ακολουθήσουμε. “

Αυτό που μοιράστηκαν μαζί μας, εξήγησε, «είναι ότι πρέπει να πάμε σε όσους ακριβώς σαν κι μας έχουν υποστεί βίαιη εξαφάνιση και εξωδικαστικές δολοφονίες, οι οποίοι δεν είναι  λίγοι στη χώρα, επειδή είναι οι μόνοι που μπορούν να μας κατανοήσουν και να δείξουν αλληλεγγύη στον πόνο και στον αγώνα μας και με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κίνηση, έναν μεγαλύτερο και πιο ισχυρό πυρήνα με όλες τις κοινωνικές οργανώσεις που θέλουν εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».

Zapatistas greet Ayotzinapa Caravan in Oventic. Photo: Frayba

Oι Ζαπατίστας καλωσορίζουν το Καραβάνι από την Ayotzinapa στοOventic. Photo: Frayba

 Ο Omar García είπε ότι ένας από τους στόχους του Εθνικού Καραβανιού Πληροφοριών,   είναι να καθιερώσει έναν διάλογο καθώς και συμφωνίες με τους κοινωνικούς φορείς με σκοπό την δημιουργία ενός κινήματος σε εθνικό επίπεδο, με στόχο να αγωνίζεται όχι μόνο για τους 43 μαθητές που εξαφανίστηκαν και για κείνουν που δολοφονήθηκαν στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου , αλλά και για άλλους, αφού οι βίαιες απαγωγές έχουν γίνει ένα εθνικό πρόβλημα.

Η María Inés Abrajan, θεία του Adán Abrajan de la Cruz, δήλωσε ότι επειδή οι αρχές έχουν αποδειχθεί ανίκανες, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτές και, ως εκ τούτου, αισθάνονται την υποχρέωση να ζητήσουν την υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών και με άλλες μορφές αγώνα που θα τους επιτρέψουν να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους.
«Έχουμε έρθει εδώ, επειδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ομοσπονδιακές αρχές δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να εντοπίσουν τους γιους μας,  ξέρουν πού η δημοτική αστυνομία πήγε τα παιδιά μας,  ξέρουν πού τα άφησε και σε ποιους τα έδωσαν.”  Δήλωσε επίσης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Jesus Murillo Karam, είπε ψέματα όταν ανακοίνωσε ότι τα παιδιά τους δολοφονήθηκαν, αποτεφρώθηκαν και ρίχτηκαν στο ποτάμι, “επειδή οι τρεις ιδιώτες που παρουσίασαν ως δράστες έχουν βασανίστει. Επίσης είδαμε σε μια εφημερίδα στην Chilpancingo, ότι τα ίδια τρία άτομα, είχαν ήδη συλληφθεί πριν από την απαγωγή των παιδιών μας. “

Οι γονείς κατήγγειλαν ότι παρενοχλούνται και απειλούνται από την πολιτειακή και ομοσπονδιακή αστυνομία , επειδή αγωνίζεται για λογαριασμό των εξαφανισμένων παιδιών τους, και ότι οι απειλές γίνονται και εναντίον των οργανώσεων  που τους υποστηρίζουν. «Ζητάμε από τον Enrique Peña Nieto εφόσον δεν είναι ικανός,  να παραιτηθεί. Πρώτα πηγαίνει σε άλλες πόλεις για να πουλήσει τη χώρα μας, πηγαίνει και κάνει διαπραγματεύσεις, ενώ δεν κοιτάει το δικό του λαό. Ζητάμε εγκαταλείψει τη θέση του, αν είναι ανίκανος. “

Οι γονείς και οι μαθητές της Ayotzinapa δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. Τόνισαν ότι τώρα μόλις αρχίζουν και γι’αυτό χρειάζονται όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, “γιατί αυτό που συμβαίνει δεν είναι πλέον μόνο δικό μας πρόβλημα, αφορά σύνολο της χώρας. Χρειαζόμαστε τις κοινωνικές οργανώσεις και οι κοινωνικές οργανώσεις πιθανώς χρειάζονται εμάς. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι πλέον τα κρατικά ιδρύματα, που έχουν αποδείξει την ανικανότητα, τη διαφθορά και την ατιμωρησία που καλύπτει το σύνολο της χώρας, δεν είναι πλέον χρήσιμα για μας και ως εκ τούτου έχουμε αποφασίσει να ζητήσουμε την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων.”

Για την Κυριακή, οι γονείς και οι μαθητές της Ayotzinapa, σκοπεύουν  να οργανώσουν μια διαδήλωση στο Tuxtla Gutiérrez, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικές οργανώσεις και οι μαθητές από τα 19  κρατικά κολλέγια , τα οποία βρίσκονται σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξαφάνιση των 43 νέων.

(πηγή : http://floweroftheword.wordpress.com/2014/11/17/ayotzinapa-caravan-meets-with-ezln-in-oventic/)

(μετάφραση Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο