Μεξικό : Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στην διαφθορά και για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στο Μεξικό, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου με αφορμή την 114η επέτειο της μεξικανικής Επανάστασης, που ξεκίνησε το 1910 για να ανατρέψει τον δικτάτορα Porfirio Diaz.  Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην πόλη του Μεξικού και σε άλλα μέρη της χώρας σε μία από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες,  εκφράζοντας την δημόσια οργή για την κυβερνητική διαφθορά και την πιθανή σφαγή των 43 φοιτητών.
Νέοι, γονείς, δάσκαλοι, διανοούμενοι, ολόκληρες οικογένειες και χιλιάδες άνθρωποι από πολλά κοινωνικά στρώματα συνέκλιναν από τρεις κατευθύνσεις στην κεντρική πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν κεριά παρά το κρύο και την βροχή  και κυμάτιζαν φωτογραφίες των αγνοουμένων μαθητών, οι οποίοι προέρχονταν από ένα αγροτικό σχολείο στην πόλη της Ayotzinapa, στην πολιτεία Γκερέρο, που στοχεύει στην εκπαίδευση των φτωχών κυρίως αγροτών και ιθαγενών, για να γίνουν δάσκαλοι – αυτό το ίδιο το σχολείο της Αγιοτσινάπα, είναι ένα προϊον της επανάστασης, της οποίας την επέτειο γιόρταζε το Μεξικό την Πέμπτη.

Protests on anniversary of Mexican Revolution

“Οι Μεξικανοί είναι έτοιμοι να εκραγουν,” λέει ο Homero Aridjis, ένας εξέχων μεξικανός ποιητής και κοινωνικός ακτιβιστής, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία. «Η διαφθορά έχει φτάσει στον πάτο, οι άνθρωποι είναι φτωχοί, υποφέρουν από τη βία. Έχουν απηυδήσει και είναι απελπισμένοι. “

Η τραγωδία στην Iguala εξέθεσε το πώς τα σάπια τμήματα του μεξικανικού πολιτικού συστήματος παραμένουν παρά τις υποσχέσεις για δημοκρατία και μεταρρυθμίσεις. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν τη βία,” δήλωσε ο Aridjis,  “αλλά αναρωτιούνται επίσης πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κυβέρνηση; Είναι μια κοινωνική κρίση και μια τρομερή κρίση εξουσίας. “

Το κλίμα της διαδήλωσης ήταν λυπημένο αλλά και οργισμένο, οι πορείες που έφτασαν και στη συνέχεια γέμισαν την τεράστια πλατεία Zocalo, ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Το πλήθος φώναζε ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Enrique Peña Nieto, ενώ στη συνέχεια μέτρησαν από το 1 ως το 43 φωνάζοντας : «Δικαιοσύνη!»

  “Είμαι εδώ γιατί έχω παιδιά που είναι φοιτητές και μια μέρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το  νούμερο 44,”, δήλωσε ο Roberto Garcia Santibañez., ένας 54χρονος αρχιτέκτονας. “Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν …. Αν θέλουν να μας σωπάσουν, είμαστε εκατομμύρια που η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει.”

«Φωνάζουμε πραγματικά δυνατά, έτσι ώστε να μπορέσει να μας ακούσει ο Peña Nieto», δήλωσε ο Mario Reyes Contreras, ένας 54χρονος πωλητής συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά. “Απαιτούμε να παραιτηθεί. Απαιτούμε ένα τέλος στους χιλιάδες νεκρούς και εξαφανισμένους της χώρας. “
 Η φοιτήτρια ιατρικής Alejandra Ramirez, 21ετών, είπε ότι πήρε μέρος στην πορεία, για να να μπορέσουν οι νέοι να κερδίσουν καλύτερες ευκαιρίες, οι οποίοι συχνά αποκλείονται  από την αγορά εργασίας στην πάσχουσα οικονομία του Μεξικού, «έτσι ώστε το μέλλον να μην είναι ένα μέλλον καταστολής, όπως αυτό που συνέβη στους 43 φοιτητές, οι οποίοι απλά αποζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον».

Mexico City protest

Νωρίτερα την ίδια μέρα, τα ΜΑΤ του Μεξικού προσπάθησαν να απωθήσουν μεγάλο πλήθος φοιτητών, που επιχείρησε να εισβάλει στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού. Η διαδήλωση των φοιτητών ήταν μέρος της εθνικής απεργίας που είχε αποφασιστει στο Μεξικό για τις 20 Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται η Μεξικανική Επανάσταση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την εμπλοκή της στην εξαφάνιση των 43 φοιτητών, σχεδόν δυο μήνες πριν.

  Για να αποκλείσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, εκατοντάδες ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί για να περικυκλώσουν το εξαγριωμένο πλήθος των φοιτητών που φώναζε : «Τους θέλουμε ζωντανούς!» Ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα στους φοιτητές και την αστυνομία που εμπόδιζε την διέλευσή τους.

Οι συγκρούσεις κατά μήκος του Fray Servando δύο χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο διήρκεσαν περίπου μισή ώρα.
Ενώ σύμφωνα με την αστυνομία κανείς δεν τραυματίστηκε στις συγκρούσεις, ο Ruptly ανταποκριτής του RT αναφέρει πως ένας διαδηλωτής έσπασε το πόδι του κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, όταν πάνω από 500 αξιωματικοί επιτίθενταν στο πλήθος με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

View image on Twitter

  Ο Peña Nieto έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή ενάντια στις διαδηλώσεις που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό με την οργή των διαδηλωτών να εκφράζεται πολλές φορές και με την πυρπόληση κυβερνητικών κτιρίων. Ο ίδιος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι, «οι διαμαρτυρίες κατά καιρούς δεν έχουν σαφή στόχο» φαίνεται να έχουν στόχο τη «δημιουργία αστάθειας και την κοινωνική αναταραχή.»
«Φαίνεται να είναι κάποιες φωνές», πρόσθεσε, «που δεν συμμερίζονται αυτό το εθνικό έργο» της κυβέρνησής του, «οι οποίες δεν θέλουν την ανάπτυξη της χώρας».

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος έκανε παρόμοιες δηλώσεις σε έναν λόγο που έβγαλε, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης, στον οποίο εξέφρασε επαίνους για τους αξιωματικούς του στρατού. Η επίθεση στους θεσμούς του Μεξικού, είπε, είναι μια επίθεση ενάντια στους ίδιους τους  Μεξικανούς.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τη συνήθη παρέλαση για την Ημέρα της Επανάστασης στην Πόλη του Μεξικού, προφανώς για να αποφύγει τις πορείες διαμαρτυρίας. Αντ ‘αυτού, η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ένα καλά ασφαλισμένο και στρατιωτικό τομέα.
Περισσότερες από 30 πόλεις του Μεξικού συμμετείχαν στις εθνικές διαδηλώσεις και στην απεργία. Ωστόσο, οι μεγαλύτερς διαδηλώσεις έλαβαν χώρα  στην Πόλη του Μεξικού και στην Πολιτεία Γκερέρο, όπου συνέβη η απαγωγή των 43 φοιτητών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Για τις συνθήκες της απαγωγής των φοιτητών, τις εξελίξεις στις έρευνες αλλά και την θέση των οικογενειών τους απέναντι στα επίσημα ανακοινωθέντα αποτελέσματα των ερευνών, καθώς και για την σχέση των πολιτικών με τα καρτέλ των ναρκωτικών, δείτε την συνέντευξη που έδωσε στο Omnia Tv, ο Αλεχάντρο Ρέγιες από το Μεξικό, στην εκπομπή «Δίχως Καβάτζα» : https://omniatv.com/community/videos/video/1882-dixos-kavatza-i-apagogi-ton-43-mathiton-apo-tin-ayotzinapa?groupid=53

 

(πηγές http://rt.com/news/207491-mexico-clashes-national-strike/

http://www.latimes.com/world/mexico-americas/la-fg-mexico-city-demonstrations-20141120-story.html

http://radiozapatista.org/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia .)

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο