«Να με θυμάστε ως μια επαναστάτρια κομμουνίστρια»

 

Η Leslie Feinberg, τρανσέξουαλ θεωρητικός και συγγραφέας του βιβλίου ‘Stone Butch Blues’ άφησε την τελευταία της πνοή στις 15 Νοεμβρίου. Η Feinberg, ήταν πρωτοπόρος σε λεσβιακά ζητήματα, εργατικά δικαιώματα και διατομεακά θέαματα πριν καν δημιουγηθεί αυτή η λέξη. Η συντροφός της, Μινυ Πρατ Μπους και η οικογένειά της, μας προσέφερε αυτό το κείμενο.

Η ίδια, που έβλεπε τον εαυτό της ως μια λευκή αντι-ρατσίστρια της εργατικής τάξης, άθεη Εβραία, τρανσέξουαλ, λεσβία, γυναίκα, επαναστάτρια κομμουνίστρια, έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου. Η υγεία της δεν άντεξε διάφορες επιπλοκές από διάφορα κρωτονογενή νοσήματα, την νόσο του Lyme, την babeisiosis που είναι μια μορφή μαλάριας και την ρευματική protomyxzoa, που την έκαναν να υποφέρει για δεκαετίες.

Πέθανε στο σπίτι της στην πόλη Syracuse στην Νέα Υόρκη έχοντας δίπλα της, την επι 22 χρόνια σύντροφό της. Οι τελευταίες της λέξεις ήταν:

”Να με θυμάστε ως μια επαναστάτρια κομμουνίστρια”

Η Feinberg ήταν η πρώτη θεωρητικός που επέκτεινε τη μαρξιστική θεωρία προς τη δημιουργία της έννοιας της ‘τρανσέξουαλ απελευθέρωσης’ και η δουλειά της έχει επηρεάσει την κουλτούρα, την ακαδημαϊκή έρευνα και τα πολιτικά κινήματα.

Τα ιστορικά και θεωρητικά κείμενά της έχουν ευρέως διδαχτεί σε Αμερικανικούς αλλά και διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους. Η επίδρασή της στην κουλτούρα έγινε εμφανής μέσα από την πρώτη της νουβέλα που εκδόθηκε το 1993, με τον τίτλο ‘Stone Butch Blues’ που έχει θεωρηθεί και εχγώρια αλλά και στο εξωτερκό ως μια πρωτοποριακή δουλειά για την περιπλοκότητα του φύλου. Ένα βιβλιο που πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντιτυπα αλλά που πέρασε και από χέρι σε χέρι μέσα στις φυλακές, έχει μεταφραστεί στα Κινεζικά, τα Δανέζικα, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Σλοβενικά, τα Τουρκικά και τα Εβραϊκά (με τα έσοδα από αυτή την έκδοση να πηγαίνουν στην οργάνωση ASWAT των Παλαιστινίων Ομοφυλόφιλων Γυναικών).

b2ap3_thumbnail_stone-butch-bluesx400.jpg

Σε μια δηλωσή της, στο τέλος της ζωής της, είχε πει πως ποτέ ”δεν είχα ψάξει να βρω τον εαυτό μου κάτω από μια κοινή ταυτότητα ή γενικευμένη ορολογία που φέρνει κοντά τους ανθρώπους των καταπιεσμένων φύλων, τις εκφράσεις φύλου και τις σεξουαλικότητες” και πρόσθεσε πως πίστευε στο δικαίωμα αυτο-προσδιορισμού των καταπιεσμένων ατόμων, των κοινοτήτων, των ομάδων και των εθνικοτήτων.

Η ίδια προτιμούσε να χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες ‘zie’ αυτή και ‘hir’ αυτής, για τον εαυτό της, αλλά είχε επίσης αναφέρει πως: ”Με νοιάζει ποιά αντωνυμία χρησιμοποιείται, αλλά άνθρωποι έχουν δείξει ασέβεια με τη σωστή αντωνυμία και σεβασμό με τη λάθος. Σημασία έχει κάποιος να χρησιμοποιεί την αντωνυμία αυτή με σεβασμό και όχι με επιμέλεια”.

Η Feinberg γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1949, στην πόλη Κάνσας στο Μιζούρι, αλλά μεγάλωσε στο Μπάφαλο στην Νέα Υόρκη σε μια Εβραϊκή οικογένεια της εργατικής τάξης. Σε ηλικία 14 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα κατάστημα που πουλούσε ταμπέλες μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο και τελικά σταμάτησε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο λύκειο, παρόλο που επίσημα εξέλαβε το δίπλωμά της. Ήταν κατα τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ξεκίνησε να μπαίνει στην κοινωνική ζωή των gay bar στο Μπάφαλο. Μετακόμισε μακριά από το σπίτι της, αφού η οικογένειά της ήταν εχθρική προς την έκφραση του φύλου και της σεξουαλικής της ταυτότητας και μέχρι το τέλος της ζωής της μετέφερε νομικά έγγραφα που ξεκαθάριζαν πως αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν οικογενειά της.

Οι διακρίσεις εναντίον της ως άτομο τρανσέξουαλ έκαναν αδύνατο γι’ αυτήν να βρει σταθερή εργασία. Για το περισσότερο της ζωής της, κέρδιζε τα προς το ζειν μέσα από διάφορες χαμηλά αμειβόμενες προσωρινές δουλειές, περιλαμβανομένης και μιας θέσης εργασίας σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε σωλήνες από PVC, ένα βιβλιοδετείο, στις μεταφορές εμπορευμάτων των πλοίων, πλύνοντας πιάτα, ως μεταφράστρια ASL και γραμματέας που κατέγραφε ιατρικά στοιχεία.

Λίγο μετά τα 20, η Feinberg συνάντησε το Παγκόσμιο Κόμμα των Εργατών σε μια διαδήλωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη γη τους και το δικαίωμα αυτο-προσδιορισμού τους. Σύντομα έγινε μέλος του κόμματος στο τοπικό τμήμα τους στο Μπάφαλο.

Έπειτα, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και στα χρόνια που ακολούθησαν συμμετείχε σε διάφορες μαζικές καμπάνιες του κόμματος, όπως αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις υπέρ των εργατών. Το 1983-1984 ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία για το AIDS ως μια μη αναγνωρίσιμη επιδημία. Ήταν μια απο τους διοργανωτές της πορείας ενάντια στο ρατσισμό το Δεκέμβρη του 1974 στη Βοστώνη, μιας καμπάνιας ενάντια στις επιθέσεις φαστιστών σε Αφρο-Αμερικανούς ενήλικες αλλά και σε μικρά παιδιά που είχαν γίνει στην πόλη. Η Feinberg οδήγησε μια μικρή ομάδα ομοφυλόφιλων γυναικών σε ένα ολονύντιο “paste up”, όπου κόλλησαν αντι-ρατσιστικές αφίσες πάνω από ρατσιστικού περιεχομένου γκραφίτι.

b2ap3_thumbnail_MINNY_LESLIEX400.jpg

Leslie Feinberg και Minnie Pratt

Η Feinberg ήταν επίσης διοργανώτρια της κίνησης που έκοψε το δρόμο στην πορεία των μελών της Ku Klux Klan, όταν αυτοί προσπάθησαν να μπουν στην λεωφόρο Martin Luther King, στην Ατλάντα το 1988. Όταν οργανώσεις κατά των εκτρώσεων κατέβηκαν στο Μπάφαλο το 1992 και ξανά το 1998-1999 με τη δολοφονία του Δρ.Barnard Slepian, ενός γιατρού που εργαζόταν σε κλινική εκτρώσεων που πυροβολήθηκε από εξτρεμιστική οργάνωση, η Feinberg επέστρεψε και συνεργάστηκε με τις οργανώσεις ”Buffalo United for Choice” και τους ”Rainbow Peacekeepers”, όπου διοργάνωσαν κοινοτικά μαθήματα αυτο-αμυνας για τα LGBTQ μπαρ, όπως και μια γυναικεία κλινική.

Δημοσιογράφος του Παγκόσμιου Κόμματος των Εργατών από το 1974, η Feinberg ήταν συντάκτρια της σελίδας για τους πολιτικούς κρατούμενους στην εφημερίδα του κόμματος για 15 χρόνια. Το 1995 έγινε αρχισυντάκτρια. Ήταν μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος.

Από το 2004-2008 τα κείμενά της για τη σχέση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και την ιστορία των LGBT ”Λεβάντα και Κόκκινο”, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα των Παγκόσμιων Εργατών σε 120 μέρη. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, ‘Η Αλληλεγγύη του Ουράνιου Τόξου στην Κούβα’ είναι επιλεγμένα κείμενα από εκείνες τις δημοσιεύσεις.

Η Feinberg έχει συγγράψει άλλα δύο βιβλία, (όχι μυθιστορηματικά) το ‘Transgender Warriors: Making History and Trans Liberation: Beyond Pink or Blue’ αλλά και μια δεύτερη νουβέλα με τίτλο ‘Drag King Dreams’.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων, της οργάνωσης Local 1981 και του Pride at Work. Εξέλαβε ένα τιμητικό διδακτορικό από το ‘Starr King School for the Ministry’, πολυθρησκευτική θεολογική σχολή που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλι, για την προσφορά της στα ζητήματα των τρανσέξουαλ και τον αγώνα της για κοινωνική δικαιοσύνη. Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το ”Lambda Literary Award” και το ”American Library Association Gay and Lesbian Book Award’ για το συγγραφικό της έργο.

Όταν πλέον οι ασθένειές της δεν της επέτρεπαν να διαβάσει, να γράψει ακόμα και να μιλήσει, η Feinberg ξεκίνησε να επικοινωνεί μέσω της τέχνης. Κρατώντας τη φωτογραφική της μηχανή για πρώτη φορά, δημοσίευσε χιλιάδες φωτογραφίες στο Flickr, περιλαμβανομένης και της σειράς “The Screened-In Series,” μια μορφή τέχνης-αναπηρίας, που καταγράφει τη γειτονιά της το Hawley-Green από από μια ταξική σκοπιά. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν πίσω από τα παράθυρα του διαμερίσματός της.

b2ap3_thumbnail_feiberg.jpg

Η φωτογραφία έγινε για την Feinberg ένα μέσο επικοινωνίας, όντας πλέον καταβεβλημένη από τις ασθένειες. (Περπατώντας στον κήπο, από την σειρά “The Screened-In Series,”)

Ενώ διαγνώστηκε με κρωτονογενή νοσήματα το 2008, η ίδια είχε μολυνθεί από τις αρχες του 1970 όταν ακόμα δεν υπήρχε επαρκής πληροφόρηση γι’ αυτές τις αρρώστειες. Είχε λάβει θεραπεία για τις ασθένειες αυτές τα τελευταία έξι χρόνια. Είπε: η εμπειρία μου με τη φροντίδα της οργάνωσης ILADS, δίνει ελπίδα σε απελπιστικά άρρωστους ανθρώπους, που βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια κρωτονογενών νοσημάτων’.

Η ίδια θεωρούσε πως η κρίση της υγείας της οφειλόταν ”στο δογματισμό, την προκατάληψη και την έλλειψη επιστήμης” – η ενεργή προκατάληψη ενάντια στην τρανσέξουαλ ταυτότητά της έκανε πολύ δύσκολη την πρόσβασή της στις υπηρεσίες υγείας και η έλλειψη επιστήμης, μέσα από μια κυρίαρχη τάση στην ιατρική έθετε όρια στην διακίνηση πληροφοριών, στη θεραπεία και την διεξαγωγή έρευνας για την ασθένεια του Lyme και των λοιμόξεων που προκαλεί. Κατέγραψε την εμπειρία της στο μπλογκ της με τίτλο ‘Απώλεια ενός Ακύρηχτου Πολέμου’.

Τις τελευταίες μέρες της ζωής της, ετοίμαζε την ειδική έκδοση του βιβλιου Stone Butch Blues, επί τη ευκαιρία των 20 χρόνων από την έκδοσή του. Δούλευε ακόμα και λίγες μέρες πριν το θανατό της, για να ετοιμάσει μια διαδικτυακή εκδοχή του βιβλίου της με δωρεάν πρόσβαση και δυνατότητα αποθήκευσης αντιτύπου από τους αναγνώστες. Η ιντερνετική εκδοχή του βιβλίου θα περιέχει ένα επιπρόσθετο slideshow (εικόνες) με τον τίτλο ‘Να με τι μοιάζει η αλληλεγγύη’. Η συλλογή αυτή απεικονίζει την έκταση της καμπάνιας για την απελευθέρωση της Σίσι Μακντόναλντ, μιας νεαρής τρανσέξουαλ ακτιβίστριας από την Μινεάπολη, που φυλακίστηκε λόγω της άμυνάς της, όταν ένας λευκός νεο-ναζί της είχε επιτεθεί. Η νέα έκδοση είναι αφιερωμένη στη Μακντόναλντ. Μια ομάδα αφοσιωμένων φίλων της, συνεχίζουν να εργάζονται για την δημοσίευση των τελευταίων κειμένων και φωτογραφιών της στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο Lesliefeinberg.net.

Η συζυγός της, Minnie Bruce Pratt, ακτιβίστρια και ποιήτρια, είναι η συγγραφέας του βιβλίου ”Έγκλημα κατά της φύσης” που αναφέρεται στην απώλεια της κηδεμονίας των παιδιών της λόγω της σεξουαλικής της ταυτότητας. Η Feinberg και η Pratt γνωρίστηκαν το 1992 στην παρουσίαση μιας έρευνας της πρώτης στην Ουάσινγκτον με θέμα την τρανς-σεξουαλικότητα και είχε χρηματοδοτηθεί από το τοπικό σύνδεσμο των Παγκόσμιων Εργατών. Μετά από ένα εξ-αποστάσεως φλερτ, μετακόμισαν στην πόλη Jersey, όπου για να προστατεύσουν την σχέση τους, προχώρησαν σε σύμφωνο συμβίωσης το 2004 και σε πολιτικό γάμο το 2006. Επίσης, παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο και στην πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλά και στην Νέα Υόρκη το 2011.

Η Feinberg υπογράμμισε ότι η κρατική εξουσία δεν είχε δικαώμα να καθορίσει ποιά ήταν τα αγαπημένα της πρόσωπα και ότι μόνο αυτή μπορούσε να επιλέξει την οικογένειά της, αναφέροντας τη ρήση του Μαρξ πως η ανταλλακτική αξία της αγάπης είναι μόνο η αγάπη.

Η μνήμη της επιβιώνει μέσα από την Πρατ και μια οικογένεια που η ίδια είχε διαλέξει, όπως και στενούς φίλους, ακτιβιστές και συντρόφους ανά τον κόσμο που παλεύουν για απελευθέρωση από κάθε μορφή καταπίεσης.

Σημείωση συντάκτη: Παρόλο που στον Advocate έχουμε αναφερθεί στην Feinberg ως ‘αυτός’, αναγνωρίζουμε πως αυτό το κείμενο γράφτηκε από τη σύζυγό της, στο πλάι του κρεβατιού της Feinberg.Γι’ αυτό δημοσιεύουμε τις αντωνυμίες της δικής της προτίμησης εδώ, παρά τις προηγούμενες αναφορές μας.

Πηγή:Transgender Pioneer and Stone Butch Blues Author Leslie Feinberg Has Died
Μετάφραση: BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο