Ξεκίνησαν οι καταλήψεις πανεπιστημίων στη Βρετανία

της ΒlackCat

Από τις 6 το πρωί είναι σε κατάληψη τμήμα του πανεπιστήμίου στην πόλη Birmingham από 40 φοιτητές. Η διοίκηση του πανεπιστημίου, τους θυμισε γραπτώς την δικαστική εντολή που εξασφάλισε πέρσι το πανεπιστήμιο (με διάρκεια ισχύως ένα έτος), που απαγορεύει την κατάληψη κτιριακών εγκαταστάσεων, οι ίδιοι όμως έχουν νομική κάλυψη αφού η εντολή αφορούσε συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στην περσινή κατάληψη. Δύο αστυνομικοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο κτίριο το πρωί ενώ η ιδιωτική ασφάλεια του πανεπιστημίου παραμένει έξω από το κτίριο. Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της οργάνωσης Defend Education Birmingham στο twitter, στο προαύλιο του κτιρίου υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, περιπολικά και κλούβες. Ακολουθεί η ανακοίνωση των φοιτητών.

b2ap3_thumbnail_DEFEND.jpg

b2ap3_thumbnail_DEFEEEND.jpg

Οι αστυνομικές δυνάμεις έξω απο την κατάληψη των φοιτητών

 

Έχουμε κάνει κατάληψη σε ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου Άστον Γουέμπ, που περιλαμβάνει τα γραφεία του καγκελάριου και της ανώτατης διοίκησης, τα γραφεία τηλεπικοινωνικών και την αίθουσα συνεδριάσεων για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα για δωρεάν παιδεία, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη στέγαση των φοιτητών. Είμαστε εδώ παρά τις τακτικές της διοίκησης του πανεπιστημίου για να καταστείλει τις διαδηλώσεις των φοιτητών με τη χρήση πειθαρχικών μέτρων, αποβολών και δικαστικών εντολών. Η κατάληψή μας έγινε σε χώρους που παίζουν τεράστιο ρόλο στην ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, που θέλει την εξουσία για τους λίγους, την παιδεία ως προϊόν και το πανεπιστήμιο ως εταιρία.

Καταδικάζουμε τη διοίκηση του πανεπιστημίου για τις δράσεις που έχουν πάρει κατά των διαμαρτυριών μας και την αποβολή της φοιτήτριας Kelly Rogers και του φοιτητή Simon Furse. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με αυτά που συμβαίνουν και οι φοιτητές δεν είναι εξαίρεση. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είναι ένα οχυρό της ελευθερίας του λόγου και της αντίστασης. Όμως ενάντια σε αυτά είναι ξεκαθαρο πως το Πανεπιστήμιο του Birmingham δεν αναγνωρίζει αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα και προσπαθεί έμπρακτα να το περιορίσει.

Χθες, η Kelly και ο Simon είχαν την επανεκδίκαση της υπόθεσής τους που παρά την καθυστέρησή της, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έχουμε ξεχάσει αυτή την αδικία που υπέστησαν. Η υπόθεσή τους είναι ένα παράδειγμα ακραίας θυματοποίησης των φοιτητών από το πανεπιστήμιο. Τιμωρήθηκαν παραδειγματικά σε μια εποχή που είχαν γίνει καταλήψεις σε όλη τη Βρετανία και μόνο αυτοί οι δύο φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα τιμωρήθηκαν με εννιάμηνη αποβολή. Ο Σάιμον και η Κέλλυ απεβλήθηκαν παρά τους εκατοντάδες φοιτητές που συμμετείχαν. Μια τρίτη φοιτήτρια, η Hattie Craig, είναι αναγκασμένη να ζει με περιοριστικούς όρους υπό την απειλή εξάμηνης αποβολής. Με τις πράξεις του, το πανεπιστήμιο προσπαθεί να εκφοβίσει τους φοιτητές. Αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν δρακόντια μέτρα σε κατά τα άλλα ειρηνικές διαμαρτυρίες. Η προσβολή των δημοκρατικών αξιών είναι μια τεράστια ντροπή για το πανεπιστήμιο, και εμείς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να πετύχουν το στόχο τους, που είναι να σταματήσουν τις διαδηλώσεις για μια καλύτερη και πιο δίκαιη παιδεία για όλους.

Στην ηλεκτρονικη φοιτητική εφήμερίδα, εκπρόσωπος της διοίκησης του πανεπιστημίου απάντησε: ‘Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που μια μικρή ομάδα ατόμων που κρυβουν τα προσωπά τους έχουν ξανά καταλάβει παράνομα ένα εκπαιδευτικά και διοικητικά στρατηγικό σημείο του πανεπιστημίου, προκαλώντας προβλήματα σε φοιτητές, προσωπικό και επισκέπτες.’ Πρόσθεσε πως: ‘Έχουμε επίσης καθήκον απέναντι στο προσωπικό και τους φοιτητές μας και δεν θα ανεχθούμε τέτοια συμπεριφορά που προκαλεί κακό και εκφοβισμό σε άλλους φοιτητές, ζημιές στο χώρο και αναστάτωση στην κοινότητα του πανεπιστημίου’.

Τα αγνά αισθήματα του πανεπιστημίου εκφράζονται στις πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση για περαιτέρω αυξηση των διδάκτρων αλλά και στα μεροκάματα πείνας που καταδικάζουν ένα μέρος των εργαζομένων του στη φτώχεια. Τα αιτήματα των φοιτητών παραμένουν τα ίδια με πέρσι και θα τα βρείτε σε προηγούμενο άρθρο εδώ: Πανεπιστήμιο Birmingham: διαμαρτυρίες για περιοριστικά μέτρα σε 2 φοιτητές λόγω συμμετοχής τους σε καταλήψεις

Πηγές

Statement by Birmingham students on why they have occupied their Universit

Breaking: Defend Education Occupy Aston Webb

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο