10 χρόνια

Ελσίνκι: ναι στο γάμο ομοφυλοφίλων

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, η Φιλλανδική Βουλή (Eduskunta.fi) ψήφισε υπέρ της θέσπισης του πολιτικού γάμου ατόμων του ιδίου φύλου με 105 ψήφους υπέρ έναντι 92 ψήφων κατά.

Το μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή ζητοκραύγασε μαθαίνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία έγινε αμέσως πρώτη είδηση σε όλα τα Μέσα. Μία τεράστια σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κυμάτιζε πάνω στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kiasma, ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Βουλής.

Η ψηφοφορία δεν έχει άμεση ισχύ. Θα προετοιμαστεί Νόμος που θα περιγράφει ακριβώς το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και εφόσον ψηφιστεί ως Νόμος του Κράτους, θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο το 2017 (και κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2016).

Οι σκεπτικιστές αναφέρουν ότι μεσολαβούν βουλευτικές εκλογές έως τότε (άνοιξη 2015) και καθώς το πρώτο κόμμα θα υποχρεωθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενδεχομένως αυτό να αλλάξει κάτι στις ισορροπίες. Ακόμα και στα μεγαλύτερα κόμματα, όπου υπήρξαν βουλευτές υπέρ αλλά και εναντίον της πρότασης, μπορεί να υπάρξουν διαφορές άποψης μετά τις εκλογές.

Από την ονομαστική ψηφοφορία προκύπτει ότι οι Οικολόγοι και το Αριστερό κόμμα ψήφισαν καθολικά υπέρ, οι Χριστιανοδημοκράτες καθολικά εναντίον ενώ στα υπόλοιπα κόμματα υπήρχαν διάφορες τάσεις. Ο πρωθυπουργός Alexander Stubb (νεοφιλελεύθερος και φιλο-ΝΑΤΟϊκός) τάχθηκε υπέρ της πρότασης και έκανε δηλώσεις ικανοποίησης.

Μεγαλύτερος πολέμιος του Νόμου είναι το μικρό Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, και συγκεκριμένα η Päivi Räsänen που κατέχει τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών στην παρούσα Κυβέρνηση συνεργασίας.

Στις παράπλευρες απώλειες, η ονομαστική ψηφορορία μάλλον προκάλεσε πονοκέφαλο στο συντηριτικό-λαϊκιστικό κόμμα των “Αληθινών Φιλλανδών” (το οποίο στο ύφος του είναι συγκρίσιμο με το ΛΑΟΣ, αλλά πολύ δημοφιλέστερο), καθώς μία βουλευτής του ψήφισε υπέρ. Ο ηγέτης του κόμματος Timo Soini δήλωσε συβιλλικά ότι η στάση της θα κριθεί από τους ψηφοφόρους. Παραδέχθηκε όμως ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου δεν θα τον απασχολήσει καθόλου, εάν κληθεί να λάβει μέρος στην Κυβέρνηση, καθώς έχουν προτεραιότητα τα ζητήματα της Οικονομίας και της Εργασίας.

Ο Kari Mäkinen, Αρχιεπίσκοπος της Φιλλανδικής Λουθηριανής Ευαγγελικής Εκκλησίας, που αποτελεί το πολυπληθέστερο δόγμα, σχολίασε θετικά την απόφαση λέγοντας ότι η Εκκλησια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

“Εάν περάσει η πρόταση, κανενός γάμος δεν θα έχει μικρότερη αξία, ούτε θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή έστω και ενός παιδιού.” τόνισε μεταξύ άλλων. Νωρίτερα είχε σχολιάσει στο Facebook ότι είναι πια καιρός να γίνει “ουδέτερος φύλου” ο θεσμός του γάμου ενώ αναφέρει τρεις τρόπου με τους οποίους μπορεί να διαχειριστεί τις εξελίξεις η Εκκλησία.

Ο πρώτος τρόπος είναι να συνεχίσει όπως σήμερα κάτι που θα την φέρει σε δυσαρμονία με τους Νόμους του Κράτους, ο δεύτερος να πάψει να τελεί γάμους και να επισημοποιεί απλά τον πολιτικό γάμο κάθε είδους, ενώ ο τρίτος τρόπος είναι να αρχίσει να τελεί και θρησκευτικούς γάμους ομοφυλοφίλων.

Αυτή η στάση του Αρχιεπισκόπου κόστισε περίπου 6 χιλιάδες μέλη στην Εκκλησία (όπως γράφει στο Κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Helsingin Sanomat) ή 7.800 σύμφωνα με άλλες πηγές, καθώς πολύ συντηριτικοί πολίτες επέλεξαν να διαγραφούν από τις τάξεις της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φιλλανδικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, 150-200 μέλη της την εγκαταλείπουν σε καθημερινή βάση.

Οι ομοφυλόφιλοι στη Φιλλανδία μπορούν να υπογράψουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης από το 2002 (το οποίο ισχύει φυσικά και για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια). Η πρόσφατη ψηφοφορία βάζει το θεμέλιο λίθο της διαδικασίας για τον πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων, το αποτέλεσμα της οποίας μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Είχε προηγηθεί αρνητική ψηφοφορία σε επιτροπή της Βουλής, λίγους μήνες νωρίτερα, εξαιτίας της κακής επεξεργασίας του πρώτου αιτήματος πολιτών τότε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα “citizens’ initiative” όταν 50 χιλιάδες πολίτες (λιγότερο από 1% του πληθυσμού) υπογράψουν ένα αίτημα, αυτό έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Οι υπογραφές για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου μαζεύτηκαν πολύ γρήγορα αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πραγματικό λαϊκό αίτημα.

 

Φωτογραφίες του πλήθους: 

http://yle.fi/uutiset/gallery_supporters_celebrate_passage_of_gay_marriage_bill/7658900

 

Στοιχεία από:

http://yle.fi/uutiset/finnish_parliament_approves_same-sex_marriage/7657759

http://yle.fi/uutiset/cracking_open_the_numbers_in_the_same-sex_marriage_vote/7659314

http://yle.fi/uutiset/lutheran_church_loses_members_over_archbishops_support_for_marriage_equality/7659441

http://yle.fi/uutiset/rasanen_vows_to_challenge_same-sex_marriage_decision/7659956

http://yle.fi/uutiset/gay_marriage_vote_pm_stubb_sincerely_happy_finns_partys_soini_disappointed/7659255

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο