Να αναγνωρισθούν τώρα οι Σύροι απεργοί πείνας ως πρόσφυγες πολέμου

Κείμενο του αλληλέγγυου γιατρού Αθανάσιου Καραμπέλη, που μοιράστηκε κατά την συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Σύρους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα.

 

Να αναγνωρισθούν τώρα οι Σύριοι απεργοί πείνας ως πρόσφυγες πολέμου

 

Η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το Π.Δ. 80/2006, που προβλέπει τα εξής:

«Τα άτομα τα οποία εγκατέλειψαν ζώνες ενόπλων συγκρούσεων ή ενδημικής βίας» πρέπει να υπάγονται σε καθεστώς «προσωρινής προστασίας». (άρθρο 2γι, 2α)

Γι’ αυτό μιλάμε για «πρόσφυγες πολέμου».

Η δαπάνη παροχής προστασίας σε πρόσφυγες πολέμου καλύπτεται κατά 80% με κοινοτική χρηματοδότηση, από το Ευρωπαϊκο Ταμείο για τους Πρόσφυγες. (εισαγωγικά στο Π.Δ.)

Μάλιστα, το καθεστώς «προσωρινής προστασίας» ενεργοποιείται όχι μόνο όταν έλθουν στη χώρα μας, αλλά ακόμη κι αν επίκειται μαζική εισροή από τρίτες χώρες. (άρθρο 2α)

Είναι, επομένως, τεράστια η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, διότι, με δεδομενο από πρόπερσι τον πόλεμο στη Συρία, όχι μόνο δεν προνόησε για την αναμενόμενη συρροή προσφύγων, αλλά και σήμερα αρνείται να τους αναγνωρίσει και να εφαρμόσει το δικό της Π.Δ.

 

Σε περίπτωση διαπίστωσης μαζικής εισροής (άρθρο 5), «με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να υποβληθεί στην (εννοεί Ευρωπαϊκή) Επιτροπή αίτηση παροχής προσωρινής προστασίας για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου, και στην αίτηση αυτή περιγράφονται οι ανάγκες που (προβλέπεται ότι) πρέπει να καλυφθούν».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τι έχει κάνει; Πρέπει επειγόντως να υποβάλει την παραπάνω αίτηση για τους Σύριους πρόσφυγες, και να απολογηθεί γιατί δεν το έχει κάνει ακόμη.

 

Στο «Άρθρο 13: Κέντρα φιλοξενίας, κοινωνική βοήθεια, ιατρική περίθαλψη», παράγραφος 1, «τα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας διαμένουν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν με μέριμνα και ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Στο άρθρο 24 «με βάση τα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορεί να φιλοξενηθούν από τη χώρα μας κλπ.».

Πόσα κέντρα φιλοξενίας έχει δημιουργήσει ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας; Έχει προσωπική ευθύνη για την παραμονή στο ύπαιθρο μέσα στο χειμώνα των θυμάτων πολέμου από τη Συρία, παιδιών, βρεφών, εγκύων γυναικών, αναπήρων κλπ. που φθάνουν στη χώρα μας.

 

Στα παιδιά πρόσφυγες πολέμου «παρέχεται δικαίωμα πρόσφασης σε δημόσια σχολεία…» (άρθρο 14). Τι έχει κάνει ο επίσης λαλίστατος Υπουργός Παιδείας;

 

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων που χωρίστηκαν λόγω του πολέμου; (άρθρο 15)

 

Οι πρόσφυγες πολέμου «δύνανται να υποβάλουν αίτημα ασύλου» (17/1). «Τα ευεργετήματα της προσωρινής προστασίας είναι ανεξάρτητα με εκείνα του αιτούντος άσυλο» (19). Αυτά για να μην «μπερδεύουν!;» κάποιοι το άσυλο με την αναγνώριση του «πρόσφυγα πολέμου».

Στο άρθρο 13 καθορίζεται η διαδικασία μετακίνησης των δικαιούχων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την χορήγηση της «άδειας διέλευσης για τη μεταγωγή ατόμων που απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας», και δίνεται υπόδειγμα αίτησης για τη χορήγηση της.

Κατόπιν αυτών ερωτάται:

Τι έχουν κάνει Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Ε.Ε.;

Θα έπρεπε να είχαν ήδη απαιτήσει από την Κυβέρνηση της Ελλάδας και τις άλλες χώρες και την Ε.Ε., και να έχει ήδη υλοποιηθεί η κοινοτική οδηγία για τους πρόσφυγες πολέμου (σε συνεργασία και με τους Ιταλούς, και τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.).

 

Θα το κάνουν έστω και τώρα;

 

Πλατεία συντάγματος, Αθήνα, 30 Νοεμβρίου του 2014

Για την Αλληλεγγύη Υγειονομικών

Ιατρός Αθαν. Καραμπέλης

 

 

Επιπλέον, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου των Σύρων προσφύγων που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε την παρακάτω σχετική δήλωση σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες (via Δρομογράφος):

{"video":"http://youtu.be/99l5gvDSwCY","width":"800","height":"450"}

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο