Το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα απειλή για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

alt

Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθημερινά εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Τουρκίας-Κύπρου που εμπλέκονται στο ακραίο ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα, η ειρήνη στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου δέχεται καθημερινά πλήγματα.

Ο προσεκτικός παρατηρητής των εξελίξεων καταγράφει ότι ήδη ο ενεργειακός πόλεμος έχει πάρει πολεμική μορφή καθώς ολοένα συχνότερα πληροφορούμαστε για ανατινάξεις αγωγών ενέργειας. Ήδη «άγνωστοι» ανατίναξαν τον αγωγό Ιράν-Τουρκίας, ενώ επαναλαμβανόμενα είναι τα χτυπήματα σε αγωγό Αιγύπτου-Ισραήλ.

Άμεσα συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις αλλά και με την επιβολή κυριαρχίας στην περιοχή η κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας, από το κράτος κατακτητή δηλαδή, εναντίον των Παλαιστινίων, όπου η κάθετη άρνηση στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους συνοδεύτηκε από την όξυνση της καταπίεσης και την πρόκληση της επέκτασης των εποικισμών και μάλιστα στην Ιερουσαλήμ.  Επιπλέον, η Τουρκία κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της κουρδικής μειονότητας και στα θύματα του τουρκικού στρατού, συνήθως άμαχοι, έρχονται να προστεθούν οι απώλειες Τούρκων στρατιωτών. Σε νέα επίθεση Κούρδων ανταρτών στην επαρχία Tunceli στο τουρκικό Κουρδιστάν, πέντε Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν. Οι Τούρκοι στρατιώτες κατευθύνονταν προς το σημείο που νωρίτερα οι μαχητές της κουρδικής οργάνωσης είχαν απαγάγει ένα φύλακα χωριού και είχαν πάρει μαζί τους δύο οχήματα με πετρέλαιο τα οποία χρησιμοποίησαν για να καταστρέψουν ένα τούνελ της περιοχής βάζοντας φωτιά σε αυτά. Κατά τη διάρκεια της επιχείρηση οι αντάρτες του PKK κατέστρεψαν τρία φορτηγά τα οποία μετέφεραν εμπορεύματα αφού πρώτα είχαν αφήσει ελεύθερους τους οδηγούς τους.

Όμως και η πολεμική εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώνεται και με αυτούς τους ρυθμούς είναι ζήτημα χρόνο να θρηνήσουμε θύματα. Στο Αιγαίο καταγράφεται ήδη μια ποιοτική και ποσοτική κλιμάκωση των αερομαχιών. Τα σχετικά δημοσιεύματα εντοπίζουν το εξής γεγονός «Δε μπορεί να συγκριθεί η σημερινή αεροπορική δραστηριότητα με αυτή του καλοκαιριού, που υπήρχε το μορατόριουμ. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες στρατιωτικών ασκήσεων για όλες τις χώρες. Εκεί ξεκίνησε και η τουρκική δραστηριότητα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Αριθμητικά δεν έχουμε ιδιαίτερη διαφοροποίηση από το παρελθόν. Ούτε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις έχουμε στο ποσοστό των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Πρόσφατα, για πρώτη ημέρα, είχαμε μια ποιοτική διαφοροποίηση. Ενώ κατά τις αναχαιτίσεις τα τουρκικά μαχητικά έφευγαν χωρίς να δημιουργούν καταστάσεις εικονικής αερομαχίας, την Τετάρτη για πρώτη φορά, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, οι Τούρκοι χειριστές όταν αναχαιτιστήκαν δεν έφυγαν, αλλά παρέμειναν, οδηγώντας την κατάσταση σε τρεις εμπλοκές. Συγκεκριμένα, στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο κατά τη χθεσινή ημέρα πέταξαν 12 τουρκικά μαχητικά, από τα οποία τα 8 ήταν οπλισμένα. Καταγράφτηκαν δύο παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις και έγιναν τρεις εμπλοκές. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν».

Βεβαίως, το τι σημαίνει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά ας κρατήσουμε τα ποιοτικά πολεμικά χαρακτηριστικά της περιόδου, που φέρνουν πολύ πιο κοντά τη πιθανότητα κατάρριψης.

Κάτι που βεβαίως εμπεριέχεται στις επιλογές των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της ισραηλινής.

Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες πληροφορίες. Όπως καταγράφει το πολεμικό ρεπορτάζ,  το Ισραήλ έστειλε μαχητικά του έξω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) ως απάντηση στην αποστολή τουρκικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών που πέταξε προηγουμένως  μερικές λίγα μίλια εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ!  Αμέσως μετά δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από ισραηλινή βάση πέταξαν προς την περιοχή του Ριζοκάρπασου πάνω από τα κατεχόμενα ενημερώνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και όχι το FIR Ercan.

Τα αεροσκάφη συνέχισαν την πτήση τους προς τον κόλπο της Μερσίνης και πέταξαν παράλληλα με τις ακτές της νοτίου Τουρκίας σε απόσταση 15 μιλίων, μέχρι την Φοινίκη κοντά στο Καστελόριζο! Ακολούθως τα μαχητικά κατευθύνθηκαν νότια και επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Ως απάντηση, λίγο αργότερα ένα τουρκικό F-16 αποπειράθηκε να προσεγγίσει το Ισραήλ αλλά αμέσως 6 ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν για την αναγνώριση του τουρκικού μαχητικού το οποίο εγκατέλειψε αμέσως την περιοχή, ενώ οι Ισραηλινοί πιλότο είχαν λάβει εντολή κατάρριψης!.

Επίσης, δικινητήριο τουρκικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών πέταξε σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων από το Ισραήλ. Το αεροσκάφος λίγη ώρα αργότερα αναχώρησε για τα κατεχόμενα, ενώ τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά, εξακολούθησαν τις παραβιάσεις του FLIR Λευκωσίας πετώντας ανοικτά της Λάρνακας – σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων (LCD3) των βρετανικών βάσεων.

Η θάλασσα γύρω από την εξέδρα στο οικόπεδο 12 παρουσιάζει έντονη παρουσία ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ-Βρετανίας-Ρωσίας. Μάλιστα, όταν το Piri Reis πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο «Οικόπεδο 12», εμφανίστηκε Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο να πετά στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας την περιοχή της πλατφόρμας και αυτή της πορείας του ερευνητικού σκάφους.

Αν όλα αυτά τα στοιχεία τα συνδυάσουμε με τις πληροφορίες επιφυλακής και προετοιμασιών του ελληνικού στρατού καταλαβαίνουμε όλοι την τεράστια ανάγκη εγρήγορσης του Αντιπολεμικού κινήματος.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο