Ντοκιμαντέρ : «Iνδιάνοι Munduruku: Υφαίνοντας την Αντίσταση»

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο αριθμό από μεγάλα φράγματα στα ποτάμια γύρω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, την καταστρέφοντας έτσι την βιοποικιλότητα και διαταράσσοντας τον τρόπο ζωής  χιλιάδων Αμερινδιάνων και των τοπικών πληθυσμών. Τώρα που οι εργασίες για το τεράστιο φράγμα Belo Monte, στις όχθες του ποταμού Xingu, βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο μεγάλο έργο της – μια σειρά φραγμάτων στον ποταμό Ταπάχος. Αλλά 12.000 Munduruku Ινδιάνοι, ζουν εδώ και αντιστέκονται με καθημερινό αγώνα.  

Το ντοκιμαντέρ, «The Munduruku Indians: Weaving Resistance», γυρίστηκε στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014 και εξετάζει τη ζωή σε ένα χωριό των Munduruku, όπου εξασκούνται οι παραδοσιακές δεξιότητες και τα παιδιά ανατρέφονται με αξιοσημείωτη ελευθερία. Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνει την ανάπτυξη της αντίστασης, ακόμη και μεταξύ των γυναικών, μη παραδοσιακούς μαχητές, ορισμένες από τις οποίες αναδύονται ως guerreiras (γυναίκες πολεμιστές).
__________________________
Το ντοκιμαντέρ έχει παραχθεί ανεξάρτητα, με την υποστήριξη ορισμένων οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως την LAB και την Lipman Μίλιμπαντ Trust, τους ηγέτες των Munduruku και των τοπικών υποστηρικτών τους. Η διαδικασία της παραγωγής, έγινε χάρη στη συλλογική εργασία και την αλληλεγγύη.

Βοηθήστε τους Ινδιάνους Munduruku Ινδιάνους στον αγώνα τους για σεβασμό των αυτόχθονων δικαιωμάτων τους .

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ από την οργάνωση LAB, η Nayana Fernandez και η Sue Branford έχoυν ξεκινήσει ένα crowd-funding, για την υποστήριξη των Ινδιάνων Munduruku και την υπεράσπιση του ιερού έδαφούς τους στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, και ως εκ τούτου, του τρόπου ζωής τους. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην καμπάνια για να την υποστηρίξετε εδώ: here.
Επί του παρόντος, οι κύριες προσπάθειές τους επικεντρώθηκαν στην αυτόνομη διαδικασία χάραξης του προγονικού εδάφους τους στο βόρειο βραζιλιάνικο τμήμα  του Αμαζονίου, και στο να αποτρέψουν την καταστροφή του. Αυτή η αποστολή για την χάραξη του εδάφους ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στις 17 του μηνός, μετά από 13 χρόνια αναμονής για την επίσημη αναγνώρισή τους από την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Αυτή η οικονομική ενίσχυση αναπτύχθηκε σε συνεργασία πέντε ομάδων, που  προσπαθούν να διαδώσουν την προσπάθεια  υπέρ της αυτονομίας των ιθαγενών . Μαζί τους είναι και  οι οργανώσεις Munduruku “Iperêg Ayu», «Da’uk” και “Pahyhyp», η παραγωγή του ντοκιμαντέρ και η συλλογικότητα  «Amazônia em Chamas» μπορούν να υποστηρίξουν τους Ινδιάνους Munduruku στον αγώνα τους για δικαιοσύνη και ειρήνη στην ιερή γη τους.

Τι χρειαζόμαστε

Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο να αντλήσει κεφάλαια με τρεις κύριους  στόχους:

(Αναφέρονται κατά σειρά προτεραιότητας)

1) να υποστηρίξει τη διαδικασία της σήμανσης των ορίων του εδάφους DAJE Kapap EYPI – I`ECUG`AP KARODAYBI (μεταφορές και τρόφιμα για 30 Ινδιάνους)

2) να νομιμοποιήσει δύο Munduruku Συλλόγους: τους Dauk και Pahyhyp (νομικά έξοδα, μεταφορές και εγκαταστάσεις και για 6 Ινδιάνους)

3) να μεταφράσει και να αντιγράψει  το ντοκιμαντέρ  μια σειρά από DVD από την “Amazônia em Chamas” στη γλώσσα των Munduruku, και να τα διανείμουν σε εκείνους.

Άλλοι στόχοι είναι η δημιουργία ενός ιστοτόπου, σε συνεργασία με τις ομάδες Munduruku και τους υποστηρικτές τους που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να ενημερωθεί ένα ευρύτερο κοινό για τον αγώνα των Munduruku του αγώνα ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Σημείωση : Εάν αυτή η εκστρατεία δεν συγκεντώσει το πλήρες ποσό που είναι απαραίτητο, θα υποστηριχθούν μόνο τα αντίστοιχα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και που αναφέρονται παραπάνω κατά προτεραιότητα. Τυχόν πρόσθετα χρήματα θα διατεθούν για τις ενώσεις των Munduruku.

Από τις 20 Νοεμβρίου το ντοκιμαντερ “Τhe Munduruku Indians: Weaving Resistance” είναι διαθέσιμο on line, προσεχώς θα υποτιτλιστεί και στα ελληνικά μπορείτε να το δείτε εδώ

{"video":"http://vimeo.com/112230009","width":"800","height":"450"}

Το τρέιλερ του ντοκιμαντερ ήδη υποτιτλισμένο μπορείτε να το δείτε εδώ : 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=FeiGEt174IA","width":"800","height":"450"}

Τις προσεχείς μέρες θα δημοσιοποιηθεί και η συνέντευξη που μας έδωσε για την εκπομπή “Δίχως Καβάτζα”, μία από τις βασικές δημιουργούς και παραγωγούς του ντοκιμαντέρ η Nayana Fernandez.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://lab.org.uk/brazil-a-film-about-mundukuru-indian-resistance-to-dams 
Η σελίδα του ντοκμαντέρ στο fb: https://www.facebook.com/mundurukuindians

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο