Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε την αφαίρεση της Χαμάς από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

a1sx2_Thumbnail1_1_20141217-132205_1.jpg

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πρέπει να αφαιρεθεί από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια που η Χαμάς έχει ασκήσει έφεση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον χαρακτηρισμό “τρομοκρατική οργάνωση”,

Αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απαγορεύσει την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, την Ιζ α-Ντιν αλ-Κασάμ, το 2002, ενώ οι κοινωνικές και πολιτικές πτέρυγες της οργάνωσης δεν είχαν τεθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Μετά από μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (ή εξέγερσης), τον Σεπτέμβριο του 2003, η ΕΕ επέκτεινε την απαγόρευση και συμπεριέλαβε την οργάνωση ως σύνολο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, η Χαμάς έκανε έφεση κατά της απαγόρευσης, κυρίως για διαδικαστικούς λόγους. Στην καταγγελία της, η ομάδα ανέφερε την έλλειψη της δέουσας διαδικασίας, συγκεκριμένα, ότι δεν είχε ενημερωθεί για την υλοποίηση της απόφασης. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ως “νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση , δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός έρχεται σε αντίθεση με την ‘αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους’.”

Το δικαστήριο δέχθηκε το επιχείρημα της οργάνωσης, λέγοντας ότι η απόφαση για την άρση της Χαμάς από τη λίστα δεν βασίστηκε στην εξέταση των δραστηριοτήτων της Χαμάς, αλλά μάλλον στην εξέταση των διαδικασιών που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά, για να κινήσουν την απαγόρευση του 2003. Όμως, λόγω της πιθανότητας να ασκηθεί έφεση από την ΕΕ, το πάγωμα της χρηματοδότησης σε βάρος της ομάδας και οι κυρώσεις εναντίον των μελών της, θα παραμείνουν για τρεις μήνες.

Η δικηγόρος της Χαμάς, Λιλιάν Κλοκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν “ικανοποιημένη με την απόφαση.”

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Χαμάς Ιζάτ αλ-Ρισκ επαίνεσε την απόφαση, λέγοντας ότι το δικαστήριο διόρθωσε την αδικία που έγινε με την οργάνωση, η οποία, όπως είπε, είναι ένα «εθνικό απελευθερωτικό κίνημα» και όχι μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ακροδεξιός βουλευτής της Λικούντ του Ισραήλ, Ντάνι Ντανόν, είπε, «Οι Ευρωπαίοι προφανώς πιστεύουν ότι το αίμα των Ευρωπαίων είναι πιο ιερό από το αίμα των Εβραίων που βλέπουν ως ασήμαντο. Αυτός είναι ή μόνη εξήγηση για την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ να αφαιρεθεί η Χαμάς από τη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας. “

Λίγο μετά την απόφαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από την ΕΕ να παραμείνει η Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

“Περιμένουμε να επαναφέρουν αμέσως τη Χαμάς πίσω στη λίστα,” αναφέρει στο Reuters ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Ynet, η ΕΕ και το Ισραήλ έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν την απόφαση, λέγοντας ότι το δικαστήριο θα πρέπει να επανθεωρήσει το αρχείο εναντίον της Χαμάς με αποδεικτικά στοιχεία των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, έτσι ώστε να την επαναφέρει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, των ισραηλινών εκθέσεις Ynet πύλη ειδήσεων.

Σύμφωνα όμως με την Πόλα Σλίερ του RT, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δώσει το Ισραήλ διαβεβαιώσεις ότι η θέση των Βρυξελλών δεν έχει αλλάξει, λέγοντας ότι η απόφαση της Τετάρτης ήταν «τεχνικό» λάθος. Αξιωματούχοι από την ομάδα των 28 μελών,δήλωσε περαιτέρω ότι το δικαστήριο δεν διαθέτει επαρκή εξουσία για να επηρεάσει τη θέση ολόκληρης της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με τη Χαμάς.

Ο πρέσβης της ΕΕ στο Ισραήλ, Lars Faaborg-Andersen, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Nissim Ben-Sheetrit, την Τετάρτη, για να συζητήσει το θέμα. Ο Faaborg-Andersen αναμένεται να επαναλάβει ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με τη Χαμάς παραμένει αμετάβλητη, και ότι μια μελλοντική απόφαση για να επαναταξινομηθεί η Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση είναι επικείμενη.

 a1sx2_Thumbnail1_2_20141217-132305_1.jpg

 

Κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου του 2006, η Χαμάς νίκησε το κόμμα της Φατάχ και κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία επτά χρόνια. Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει ότι η Χαμάς είναι ρομοκρατική οργάνωση, ενώ άλλα όχι. Ενώ η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκαν τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ή της στρατιωτικής πτέρυγάς της, ως τρομοκρατική οργάνωση, άλλα κράτη, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία, δεν το έκαναν.

Ηγέτες της Χαμάς έχουν κάνει διάφορα διπλωματικά ταξίδια προς τη Ρωσία για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, από την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση ως τις οικονομικές σχέσεις.

http://rt.com

omniatv 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο