Συρία: σφαγή από κυβερνητικές δυνάμεις και παρακρατικούς

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους. Οι νεκροί συνολικά από την αρχή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων – εδώ και δυόμιση μήνες – υπολογίζονται στους 350.

Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ κληρονόμησε την προεδρία της χώρας από τον πατέρα του, Χαφίζ Αλ-Άσαντ, όταν ο δεύτερος πέθανε το 2000. Μάλιστα, το κοινοβούλιο αναθεώρησε το «σύνταγμα» που προέβλεπε κατώτατο όριο ηλικίας για την προεδρία τα 40 έτη, ώστε ο 34χρονος τότε Μπασάρ να μπορέσει να εκλεγεί. Ο Μπασάρ είχε υποσχεθεί «μεταρρυθμίσεις» στο σκληρό δικατορικό καθεστώς του πατέρα του, ωστόσο προέβη μόνο σε αναδιαρθρώσεις της οικονομίας, για την εξυπηρέτηση ξένων επενδυτών. Έχει καταπνίξει επανειλημμένα στο παρελθόν οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση.

Μετά τις εξεγέρσεις και τις πολιτικές αλλαγές στην Τυνησία και την Αίγυπτο, ξεκίνησε κύμα αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών και στη Συρία.

Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλος
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο