Ελεύθεροι οι τρεις Κουβανοί των “Cuba 5” ενώ εξομαλύνονται οι σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ

cuban5report1.jpg

 

Ελεύθεροι οι τρεις Κουβανοί,  Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο και   Ραμόν Λαμπανίνο, οι τρεις Κουβανοί αιχμάλωτοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ.  Οι τρεις Κουβανοί μαζί με τους Ρενέ Γκονσάλες και Φερνάντο Γκονσάλες, που είχαν ήδη αποφυλακισθεί μετά την έκτιση της ποινής τους, είναι γνωστοί ως «Οι Πέντε Κουβανοί»

Οι τρεις Κουβανοί αποφυλακίστηκαν μετά από συμφωνία ανταλλαγής τους με τον Αμερικανό κρατούμενο Άλαν Γκρος, μετά από 16 χρόνια κράτησης σε άθλιες συνθήκες. Οι “Πέντε Κουβανοί” είχαν καταδικαστεί αρχικά σε ισόβια, επειδή έφεραν στο φως στοιχεία για τις τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα που σχεδιάζονταν και οργανώνονταν σε αμερικανικό έδαφος με την ανοχή και την υποστήριξη του επίσημου κράτους.

O Αμερικανός Άλαν Γκρος,  απελευθερώθηκε από φυλακή της Κούβας, μετά από πέντε χρόνια, ως μέρος της συμφωνίας που  περιλάμβανε  την απελευθέρωση των τριών Κουβανών αιχμαλώτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

b2ap3_thumbnail_cuba.jpg

Οι ΗΠΑ και η Κούβα πρόκειται να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.  

Κατά τους προσεχείς μήνες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να επανιδρύσουν την πρεσβεία στην Αβάνα, όπως δήλωσε ο Ομπάμα:

“Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ιστορικά βήματα για να χαράξουμε μια νέα πορεία στις σχέσεις μας με την Κούβα, να συνεχιστούν οι προσπάθειες και να ενδυναμωθεί ο κουβανικός λαός”.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Ομπάμα και του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη. Η συνομιλία τους περιγράφηκε ως “σύνοψη” των συνομιλιών που έχουν γίνει κατά το παρελθόν έτος και που οδήγησαν σ’ αυτές τις αλλαγές. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που έχουν σημασία για το ημισφαίριο, ενώ, επίσης,  σημείωσαν ότι έχουν και διαφορές.  Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο Ομπάμα έκανε σαφή την πρόθεσή του να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Ο Γκρος είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία από  Κουβανικό δικαστήριο το 2011 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για τη χρήση συσκευών τηλεπικοινωνίας στην Κούβα, ενώ εργάζεται ως υπεργολάβος για την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κουβανική κυβέρνηση τον κατηγόρησε ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος σε ένα  καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.

omniatv

 

 

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο