Νέα Υόρκη: Μια από τις αθλιότερες συγκεντρώσεις στην ιστορία #ICanBreathe

by filistina

Υποστηρικτές της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους χθες το βράδυ με t-shirt που έγραφαν τη φράση “Ι can breathe” («Mπορώ να αναπνεύσω») – ένα «λογοπαίγνιο» πάνω στα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ.

Ο άοπλος Γκάρνερ πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, τον Ιούλιο του 2014,  όταν αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης του έκανε λαβή στο λαιμό.

Σε βίντεο στο οποίο καταγράφηκε το περιστατικό, ακούγεται ο Γκάρνερ να φωνάζει, με όση δύναμη του είχε απομείνει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω!»

Η τελευταία αυτή φράση του Έρικ Γκάρνερ πριν ξεψυχήσει, μαζί με την τελευταία φράση «Μην πυροβολήσεις» του Μάικ Μπράουν, που πυροβολήθηκε στο Φέργκιουσον, έχουν γίνει τα συνθήματα του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι κοινότητες μειονοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα αισθάνονται τον διαχωρισμό και τις διακρίσεις από την πλειοψηφία των λευκών αστυνομικών,  και μια σειρά από περιστατικά στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί λευκοί και μαύροι άοπλοι άνδρες κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν τροφοδοτήσει σοβαρές  εντάσεις.

b2ap3_thumbnail_can2.jpg

Τα t-shirts των υποστηρικτών της αστυνομίας σχεδιάστηκαν από την Εταιρεία Σάουθ Μπεντ που έχει κάνει επίσης ένα t-shirt με το σύνθημα «Ανάπνεε καλά: Μην παραβαίνεις τον νόμο».

Ακριβώς πάνω στο πεζοδρόμιο, πίσω από δύο σειρές οδοφραγμάτων και μια σειρά αξιωματικών, περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας φράσεις όπως “Black Lives Matter” (Οι ζωές των Μαύρων αξίζουν) «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!» και κρατώντας πινακίδες, μερικές από τις οποίες έγραφαν «Να φυλακισθούν οι δολοφόνοι μπάτσοι».

Ήταν μια αντι-διαδήλωση και ήταν ισχυρή.

Οι υποστηρικτές των αστυνομικών συνέχιζαν να φωνάζουν συνθήματα όσο πιο δυνατά μπορούσαν για να καλύψουν τις φωνές των αντι-διαδηλωτών, όπως:

“I can breathe! ‘Cause I don’t steal!” – «Μπορώ ν’ αναπνεύσω, επειδή δεν κλέβω»

“Fuck the criminals!” – «Γαμήστε τους εγκληματίες»

“Blue lives matter!” – «Οι ζωές των μπλε αξίζουν»

“NYPD, thank you for protecting me!” – «Σ’ ευχαριστώ που με προστατεύεις, Αστυνομία της Νέας Υόρκης»

b2ap3_thumbnail_15360-7v6a16.jpg

Στη συνέχεια κάποιοι αντι-διαδηλωτές προχώρησαν κοντά στη συγκέντρωση των υποστηρικτών της αστυνομίας και τους έβγαλαν φωτογραφίες από κοντά. Μια γυναίκα,  κρατούσε τη φωτογραφική μηχανή στο ένα χέρι και στο άλλο μια πινακίδα που έγραφε «Ποιός επιβλέπει αυτούς που μας επιβλέπουν;».

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι αθλητές φοράνε μπλούζες με το σύνθημα “I can’t breathe”, σε πείσμα του ρατσισμού και της αδικίας που επικρατούν στη Νέα Υόρκη ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας, συνεχίζονται.

b2ap3_thumbnail_can3.jpg

independent.co.uk, buzzfeed

Περισσότερα για τις δολοφονίες άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς διαβάστε: Άοπλoι Αφροαμερικανοί που έχει δολοφονήσει η αστυνομία #BlackLivesMatter

omniatv

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

6 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
6 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο