Το αντάρτικο κίνημα των Ζαπατίστας γιορτάζει την 21η επέτειό του

Μετά από δύο δεκαετίες εμφυλίου αγώνα, τα αιτήματα των Ζαπατίστας παραμένουν ζωντανά στο Μεξικό.

Την 1η Ιανουαρίου του 1994, το Μεξικό σκόπευε να ενταχθεί στις χώρες του Πρώτου Κόσμου με μεγάλες τιμές και γιορτές: εκείνη την ημέρα, η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, η οποία υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι, άρχισε να παράγει αποτελέσματα.

Αυτή την παραμονή πρωτοχρονιάς, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες γιόρταζαν το τελευταίο βήμα του σχεδίου τους, ώστε το Μεξικό να ενταχθεί στο παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο σύστημα. Ελάχιστα γνώριζαν, ότι μερικές χιλιάδες οργανωμένοι ιθαγενείς θα εξέθεταν τα ψέματα και την αδικία του συστήματος και θα εξέπλητταν τον κόσμο με τα αιτήματά τους για αυτονομία και αξιοπρέπεια.

Εκείνο το πρωί, πριν από 21 χρόνια, ο στρατός των ανταρτών γνωστός αργότερα ως Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional  (Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση, EZLN) κατέβηκε από το βουνό και κατέλαβε απροσδόκητα επτά δήμους στη νότια πολιτεία της Τσιάπας, η οποία ήταν, και εξακολουθεί να είναι η φτωχότερη πολιτεία στη χώρα.

Ver imagen en TwitterVer imagen en Twitter
Ο στρατός αποτελούνταν από αυτόχθονες άνδρες και γυναίκες από διαφορετικές κοινότητες των Μάγια, οι οποίοι  ήταν καλυμμένοι με κουκούλες και οι οποίοι είχαν επισφαλή τουφέκια και πιστόλια, μερικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από ξύλο.
Σε ένα δελτίο τύπου, ο EZLN είπε ότι είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα που διαρκει 500 για την πραγματική ανεξαρτησία στο Μεξικό: πρώτα από τους Ισπανούς, στη συνέχεια, από τις ΗΠΑ και τους Γάλλους και όλες τις άλλες δυνάμεις που προσπάθησαν να κάμψουν το μεξικανικό πληθυσμό.

“Σήμερα, όμως, λέμε αρκετά !, είμαστε οι κληρονόμοι των πραγματικών δημιουργών του έθνους μας, είμαστε εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι και ζητάμε από τους αδελφούς μας να συμμετάσχουν στην παρούσα πρόσκληση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μην πεθάνουμε από την πείνα, μπροστά στην ακόρεστη φιλοδοξία μιας δικτατορίας που διαρκεί πάνω από 70 χρόνια, με επικεφαλής μερικούς προδότες που αντιπροσωπεύουν τις πιο συντηρητικές ομάδες της χώρας.”, ανέφερε  ο Γενικός Διοικητής του EZLN εκείνη την ημέρα.
Ωστόσο, για τον πληθυσμό εν γένει, το κίνημα των ανταρτών Ζαπατίστας ήταν ο αγώνας για την πραγματοποίηση όλων των υποσχέσεων για ελευθερία και ανακατανομή της γης, που ξεχάστηκαν μετά την Επανάσταση του Μεξικού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πήραν το όνομα τους, από ένας από τους πιο αυθεντικούς  ηγέτες της επανάστασης τον Emiliano Zapata.

Μετά την εξέγερση, η μεξικανική κυβέρνηση έστειλε το στρατό και διαπραγματευτές στην Τσιάπας, και μετά από μερικά τεταμένα χρόνια, το 1996, και τα δύο μέρη υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Σαν Αντρές. Πρόκειται για μια σειρά από συμφωνίες για την εξασφάλιση της ισότητας και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών στο Μεξικό.

Ωστόσο, δεν πέρασε καιρός μέχρι οι αρχές να αρχίσουν να αγνοούν τις συμφωνίες και να τις παραβιάζουν.

Από τότε, ο EZLN εφευρίσκει και δημιουργεί διάφορους τρόπους πάλης και αντίστασης. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι  Ζαπατίστας έχουν για άλλη μια φορά καλέσει τους γονείς των απαχθέντων φοιτητών από την Ayotzinapa, ως τιμώμενα πρόσωπα στο φεστιβάλ αντίστασης που οργάνωσαν: και οι δύο αγώνες έχουν γεννηθεί από την βαθιά κοινωνική αδικία που άπληστες εταιρείες και διεφθαρμένοι πολιτικοί έχουν δημιουργήσει στο Μεξικό για πολλά χρόνια.

Οι Ζαπατίστας έδειξαν με διαμαρτυρίες και δράσεις επανειλημμένως την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των απαχθέντων μαθητών της Ayotzinapa.

Το ακόλουθο tweet αναφέρει ότι οι οικογένειες των φοιτητών της Ayotzinapa, θα γιορτάζουν την 21η επέτειο του EZLN στην Τσιάπας. Και στη φωτογραφία, ένα πανό διαμαρτυρία του EZLN γράφει : «οργή σας είναι και δική μας», τονίζοντας την αλληλεγγύη τους για την υπόθεση των απαχθέντων μαθητών.

Ver imagen en Twitter

24 HORAS @diario24horas

Familiares normalistas se festejarán el 21 aniversario del surgimiento del EZLN en Chiapas | http://bit.ly/1x5ay2B 

21:29 – 31 dic 2014

Η εξέγερση των Ζαπατίστας ήταν μια δυνατή και καθαρή κραυγή κατευθείαν στο πρόσωπο της διοίκησης του Σαλίνα που έλεγε :« Είμαστε ακόμα εδώ ». Οι Ζαπατίστας κήρυξαν τον πόλεμο στην κυβέρνηση και τον στρατό του Μεξικού, και απαίτησαν σεβασμό, αυτονομία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και ισότητα για τους ανθρώπους που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει και έχουν πετάξει στην άκρη της ιστορίας του Μεξικού : την αυτόχθονες και φτωχών.

Ο EZLN ισχυρίστηκε ότι με τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το παγκοσμιοποιημένο και φιλόδοξο οικονομικό σύστημα θα ολοκληρώσει τη συνεχή λεηλασία της γης και την καταπάτηση των δικαιωμάτων, που οι ιθαγενείς έχουν υποστεί για χρόνια, επωφελώντας, ως συνήθως, τις πλουσιότερες και πιο ισχυρές τάξεις.

Δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στην Τσιάπας, ένα άγνωστο και άνευ σημασίας μέρος του κόσμου για πολλούς από αυτούς, για να καλύψουν την είδηση, η σουρεαλιστική ανάταση αυτών των μασκοφόρων φτωχών ανθρώπων, που είχαν εντολές να προχωρήσουν όλο το δρόμο προς την πρωτεύουσα και να νικήσουν τον στρατό του Μεξικού, και των οποίων ο ηγέτης ήταν ένας χαρισματικός μιγάς που κάπνιζε πίπα και ήταν γνωστός μόνο ως ειδικός Διοικητής Μάρκος.


Και οι δύο αγώνες προήλθαν από τις φτωχότερες πολιτείες της χώρας: την Guerrero και την Τσιάπας. Και τα δύο κινήματα έχουν τις ίδιες βασικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι η αναγνώριση και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Είκοσι ένα χρόνια μετά την εξέγερση των Ζαπατίστας,τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ: ο πρόεδρος του Μεξικού Enrique Peña Nieto (που ανήκει στο ίδιο πολιτικό κόμμα που ανήκε ο Σαλίνας) έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας, και τα πούλησε στους καλύτερους ξένους πλειοδότες, προκειμένου να «πάει το Μεξικό μπροστά».
Για άλλη μια φορά, η βία και η φτώχεια στην πολιτεία προκαλεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα και διεθνείς πιέσεις.

Ωστόσο, οι Ζαπατίστας ήταν οι πρώτοι που αψήφισαν τις αρχές του Μεξικού και απαίτησαν αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία για εκείνους στη χώρα που έχουν τα λιιγότερα.

(πηγές : http://www.telesurtv.net//englishnews/Mexican-Zapatista-Rebel-Movement-Marks-its-21st-Anniversary-20141231-0014.html

http://radiozapatista.org/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

(Για το φεστιβάλ Αντίστασης και Εξέγερσης που φιλοξενούν οι Ζαπατίστας από τις 3 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ :https://omniatv.com/blog/5019-%CE%BF%CE%B9-%CE%B6%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7%CF%82)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο