«H Γάζα μέσα από τα μάτια μου», ένα ταξίδι στη Γάζα (επεισόδιο 1)

Στις 29, Μαρτίου του 2014 ο Denny Cormier, 68 ετών, ένας συνταξιούχος και Αμερικανός ακτιβιστής, ταξίδεψε στη Γάζα με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας για την Παλαιστίνη και για τους Παλαιστινίους.

Είχε επισκεφθεί τη Γάζα για ένα μήνα το 2013 για να συναντήσει τους ανθρώπους με τους οποίους είχε κουβεντιάσει στο ίντερνετ και στο skype – τους ανθρώπους που ο ίδιος ακολουθεί στο Facebook και στο Twitter για πολλούς μήνες. Ήθελε να τους συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο – για να μάθει περισσότερα γι ‘αυτούς – να ακούσει και να μοιραστεί τις ιστορίες τους.

Ο ίδιος έθεσε ως στόχο να ανακαλύψει για τον εαυτό του, ό, τι δεν είχε αναφερθεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης – να συμβιβάσει αυτά που είχε ακούσει εδώ και μήνες από τους φίλους του στη Γάζα, σε σχέση με αυτά που είχε διαβάσει σε εφημερίδες και δει στην τηλεόραση.

Τον είχαν συμβουλεύσει να προσέχει τους  τρομοκράτες – αλλά, στην πραγματικότητα συνάντησε, όμορφους ανθρώπους, φιλόξενους, ευγενικούς και γενναιόδωρους.

Στην ουσία αγάπησε πραγματικά τον  παλαιστινιακό λαό κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του το 2013 – και υποσχέθηκε να επιστρέψει.

Η ευκαιρία ήρθε το 2014, όταν κλήθηκε να συνεργαστεί με μια ομάδα πολιτών δημοσιογράφων, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και κοινωνικών ακτιβιστών των μέσων ενημέρωσης στο Youth Media center.

Για ένα χρονικό διάστημα 9 μηνών, ο ίδιος μοιραζόταν αυτό το ταξίδι, χρησιμοποιώντας τα social media – για να συστήνει τους Παλαιστίνιους φίλους του σε όλο τον κόσμο – να μοιράζεται τις ιστορίες και τις φωτογραφίες από το ταξίδι του στη Γάζα.

Αλλά το πρωταρχικό έργο του στη Γάζα δεν είναι μόνο να ανταλλάξει τις δικές του εμπειρίες. Με παλαιστίνιους φίλους του, ανέπτυξε μια πρωτοβουλία κατάρτισης που ονομάστηκε «1000 Φωνές για τη Γάζα» – μια προσπάθεια για να ενισχύσει την ομάδα των νέων ακτιβιστών που ήθελαν να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και την Παλαιστινιακή ιστορία. Μαζί με τους παλαιστίνιους φίλους του, οργανώνει εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, άτυπες συγκεντρώσεις ερωτήσεων και απαντήσεων- και πολλές συζητήσεις ενώπιος ενωπίω σε σπίτια, καφενεία και στους δρόμους.

Στην προσπάθεια αυτή εστιάζουν στην πιο αποτελεσματική χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με έμφαση στην προσέγγιση των ανθρώπων που ζουν πέρα από τα οδοφράγματα που τους περιβάλλουν.

Αλλά ο Denny έχει και ο ίδιος μια δική του ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών του, ενώ ζούσε στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίθεσης των 50 ημερών στη Γάζα, την οποία οι Ισραηλινοί ονόμασαν  «Operation Protective Edge». Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μοιραζόταν τις εμπειρίες του μέσω του live streaming, του Facebook και του Twitter. Ο ίδιος επέλεξε να μην αφήσει τη Γάζα. Επέλεξε να μείνει με τους φίλους του – ως υποστηρικτής και ως ένας αυτόπτης μάρτυρας. Πολλές από αυτές τις 50 ημέρες τις πέρασε στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα  – δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο, συναντώντας τους εκτοπισμένους ανθρώπους και τις οικογένειες, ενώ συχνά ενεργούσε ως ανθρώπινη ασπίδα – ως ένας αυτόπτης μάρτυρας σε αυτό που περιέγραψε ο ίδιος ως μια τρομακτική και βάρβαρη επίθεση.

Το « Η Γάζα μέσα από τα μάτια μου» είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το ταξίδι του αυτό – όσα βρήκε και συνάντησε ένας Αμερικανός  στη Γάζα από τη στιγμή που έφτασε το 2013 και ξανά το 2014 – ό, τι έχει αγαπήσει και εκτιμήσει.

Αυτό είναι το πρώτη επεισόδιο από μια σειρά από ντοκιμαντέρ. Γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2014 και κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου του 2015. Θα ακολουθήσει  μια σειρά κι άλλων ντοκιμαντέρ κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ γίνεται με την υποστήριξη και τον συντονισμό του Youth Media Center στη Γάζα.

Ο Denny ζει σήμερα στην πόλη της Γάζας σε ένα σπίτι, όχι μακριά από τη θάλασσα στο Al Mena. Περνά τις μέρες του συναντώντας και μιλώντας με Παλαιστινίους από όλα τα κοινωνικά στρώματα – με σπουδαστές, αγρότες, δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φωτογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, θρησκευτικούς ηγέτες, αστυνομικούς, οδηγούς ταξί, ιδιοκτήτες μαγαζιών, ακαδημαϊκούς, ψαράδες,  εργαζόμενους,  οικογένειες – και με πολλά, πολλά παιδιά.

Αυτή είναι η ιστορία του από το ταξίδι του στη Γάζα …

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=GEpb4Cu_rbk","width":"800","height":"450"}

Denny Cormier
Πόλη της Γάζας
1 Γενάρη 2015

To Επεισόδιο 1  –
– γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από toν Αmal Hmaid
– κινηματογραφήθηκε από τον Ahmed El Rass
– η επιμέλεια έγινε από τον  Abdulla Κ Hamied
– ο συντονισμός από τον  Nader Abd El Naby
– με τη βοήθεια του Mahmod Albayed και Fatma Εκπαιδευτής

Ο έφηβος που εμφανίζεται σε αυτό το πρώτο επεισόδιο είναι ο παλαιστίνιος καλλιτέχνης από την Shujaya – Mohammad Qureiqai

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ταξίδι στα εξής σημεία :

Denny Cormier on Facebook

Eyes on Gaza on Facebook

Denny Cormier on Twitter

Youth Media Center – Gaza

Gaza Through My Eyes – An American Journey to Gaza

(πηγή :http://revolution-news.com/gaza-eyes-american-journey-gaza-episode-1/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο