Γάζα: Απόπειρα αυτοκτονίας ενός από τα παιδιά που χτυπήθηκαν ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο

b2ap3_thumbnail_070.jpg

 

ΓΑΖΑ: O Μουντάσερ είναι ένας από τους επιζώντες από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το καλοκαίρι 2014, που σκότωσε τον μικρό του αδερφό και τα τρία ξαδέλφια του. Πέντε μήνες και μια απόπειρα αυτοκτονίας αργότερα ο μικρός Παλαιστίνιος εξακολουθεί να στοιχειώνεται από τις μνήμες.

Ήταν η πρώτη εβδομάδα των θανάσιμων 50 ημερών του πολέμου του Ιουλίου-Αυγούστου, όταν δύο ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν μια παραλία στην πόλη της Γάζας, όπου ο Μουντάσερ  Μπακρ, 11 ετών, έπαιζε ποδόσφαιρο με τους συγγενείς του.

Τέσσερις από αυτούς, ηλικίας μεταξύ εννέα και έντεκα, σκοτώθηκαν. Ο Μουντάσερ, όπως και αμέτρητα άλλα παιδιά στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζει τώρα μια προσωπική μάχη για να ξεπεράσει το τραύμα και την ψυχολογική βλάβη που προκαλείται από τη βία.

Οι βομβαρδισμοί, που κράτησαν για έξι εβδομάδες μετά το χτύπημα στην παραλία, σκότωσαν σχεδόν 2.200 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 10.000.

Στην πυκνοκατοικημένη παράκτια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού 1,8 εκατομμύρια είναι ηλικίας 14 ετών και κάτω, περισσότερα από 500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους – περίπου το ένα τρίτο από αυτά κάτω των 12 ετών – και αποτελούν περισσότερο από το ένα τέταρτο των τραυματιών.

Σύμφωνα με τη UNICEF,  εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν σε απελπιστική ανάγκη για ψυχολογική βοήθεια για να ξεπεράσουν τη μακροπρόθεσμη βλάβη που ο πόλεμος προκάλεσε στον ψυχισμό τους.

“Από τη στιγμή του περιστατικού στην παραλία, ο Μουντάσερ βρίσκεται σε θεραπεία σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας”, λέει ο 55χρονος πατέρας του, Αχέντ Μπακρ.

“Εάν κάποια συνάντηση καθυστερήσει, ή αν αργήσει να πάρει τα φάρμακά του – ακόμη και μόλις 10 λεπτά – δεν μπορείς να τον ελέγξεις.”

Ο Μπακρ, ο οποίος έχασε τον 9χρονο γιο του Ζακάρια, στο χτύπημα των ισραηλινών στην παραλία,  βλέπει με ανησυχία τον Μουντάσερ που μασά σιωπηλά τα νύχια του.

“Συχνά γίνεται εξαιρετικά βίαιος, σπάζει τα πάντα και στη συνέχεια αρχίζει να χτυπάει το κεφάλι του   στους τοίχους. Προσπάθησε ακόμη και να πέσει από τη στέγη. ” Εκτός από το να προσπαθεί να αυτοκτονήσει. ο Μουντάσερ, επιτίθεται και στους συγγενείς του.

Μετά τον βομβαρδισμό, ο Μουντάσερ είναι “σε έναν άλλο κόσμο” και αρνείται να πάει στο σχολείο, λέει ο πατέρας του.

b2ap3_thumbnail_am.jpg

Ξαφνικά ο Μουντάσερ αρχίζει να μιλάει, με το βλέμμα καρφωμένο στο πάτωμα.

“Δεν θέλω να πάω στο σχολείο. Παλιά, συνήθιζα να πηγαίνω με τον Ζακάρια, με βοηθούσε να γράψω το όνομά μου. Τώρα είναι νεκρός”, λέει το αγόρι.

“Δεν θέλω να κάνω τίποτα, θέλω μόνο να πάρω ένα Καλάσνικοφ και να τους σκοτώσω όλους για να εκδικηθώ για τον Ζακάρια και τα ξαδέρφια μου,” φωνάζει.

Για λίγα δευτερόλεπτα το αγόρι μένει σιωπηλό και μετά λέει πως τους ονειρεύεται  κάθε βράδυ.

“Ονειρεύομαι ότι τους κρατάω στα χέρια μου. Ποτέ δεν θα ξαναπάμε στην παραλία  επειδή έχουν πεθάνει.”

Ο επαγγελματίας υγείας Samir Zaqqut λέει ότι τα παιδιά της Γάζας είναι πάρα πολύ τραυματισμένα για να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

“Οι μνήμες που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι σκληρές και είναι αδύνατο να σβήσουν.”

“Έχουν όλα υποστεί διαδοχικές κρίσεις και συνεχή τραύματα,” λέει το AFP. “Μετά από τρεις πολέμους σε έξι χρόνια, πώς μπορούν αυτά τα παιδιά να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή;”
 
 tribune      @omniatv

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο