Περίεργο “δώρο” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, για το Γεράνι, την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου και Αθηνάς, προβλέπονται τα εξής:

* Εκπτωση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων ίση με το 80% του κόστους ανακαίνισης ακινήτου που θα χρησιμοποιηθεί ως κατοικία ή γραφείο. Το κόστος των έργων, ανάλογα με τη χρήση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 300-600 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ειδικά για ανακαίνιση όψης κτιρίου το κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν ώς τον Δεκέμβριο του 2014.

* Στο μέτρο μπορεί να ενταχθούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων.

**Επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στην περιοχή έχουν έκπτωση στον φόρο για μία πενταετία και για ποσό διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλλουν.

* Για διατηρητέα κτίρια προβλέπονται εκπτώσεις από τον φόρο για δέκα χρόνια και για κόστος έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

**Ειδικά για αγορά ακινήτων στην περιοχή προβλέπονται και μειώσεις του φόρου μεταβίβασης με συντελεστή 3%, εφόσον οι μεταβιβάσεις γίνουν μέσα σε δύο χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Χαμηλότερα κίνητρα προβλέπονται για ακίνητα στο Μεταξουργείο. Η έκπτωση στον φόρο παραμένει στο 80%, αλλά αφορά δαπάνες έως 300 ευρώ ανά τετραγωνικό. Διευκρινίζεται ότι η αποκατάσταση και οι αγοραπωλησίες αφορούν νόμιμα κτίσματα.

Με άλλη διάταξη, δίνεται 10ετής προθεσμία στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν την πολεοδομική μελέτη.

Σε αντίθετη περίπτωση διαλύονται. Εάν στις εκτάσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους περιλαμβάνονται δασικά τμήματα, τότε μπορούν να συνεργαστούν με γειτονικό δήμο για να προχωρήσουν σε ανταλλαγή με άλλη έκταση που δεν έχει πρόβλημα. Μπορούν επίσης να αναθέσουν στους δήμους τα έργα υποδομής.

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο