Τουρκία: Καταδικαστικές αποφάσεις για παιδιά στην δίκη για το #OccupyGezi στην Αττάλεια

Τον Ιούνιο του 2013 το κίνημα OccupyGezi είχε εξαπλωθεί σε 80 από τις 81 πόλεις της Τουρκίας και οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια. Μέχρι το τέλος των διαδηλώσεων, πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία άμεσα και πολλές άλλες δεκάδες πιθανώς λόγω δευτερογενών επιδράσεων από την υπερβολική χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο, στον απόηχο των γεγονότων, ήταν οι διαδηλωτές που κάθονταν στις καρέκλες ως κατηγορούμενοι σε αίθουσες δικαστηρίων.

Αρκετοί εισαγγελείς απέρριψαν πολλές δικαστικές υποθέσεις, αλλά μερικές από τις δίκες που είχαν ξεκινήσει ήδη από τότε, συνεχίζονται. Οι διαδηλώσεις για το Πάρκο Gezi είχαν προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους από διάφορα στρώματα, και φυσικά αρκετούς έφηβους. Μία από τις πιο πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις προήλθε από τη δημοφιλή τουριστική πόλη της Αττάλειας, όπου στο παρελθόν μια νεαρή γυναίκα είχε κατηγορηθεί για «σοσιαλιστική προπαγάνδα» γιατί φορούσε κόκκινο μαντίλι. Η πιο πρόσφατη δικαστική υπόθεση που έληξε με ποινή φυλάκισης ήταν για περίπου 13 παιδιά που είχαν κατηγορηθεί ότι «συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες».

Οι διαδηλωτές του «Occupy Gezi» συμμετείχαν στις μαζικές αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013 στην λεωφόρο Çallı της Αττάλειας. Τα παιδιά με τα αρχικά SE, EK, ΒΚ, Ε.Ο., MBY, I.S., C.C., ΔΔΠ, ΒΚ, ΥΝ, LB, UBD και B.D. οδηγήθηκαν σε δίκη στο Δικαστήριο Ανηλίκων ΙΙΙ της Αττάλειας. Τα παιδιά κατηγορούνταν για «παραβίαση του νόμου σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τις συναθροίσεις». Η απόφαση του δικαστηρίου δήλωνε ότι η συμμετοχή των παιδιών στη διαμαρτυρία ήταν εντός του νομικού πλαισίου και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, να εκφράζουν γνώμη και να δείξουν συνταγματική αντίδραση, έτσι οι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ένοχοι. Σε συνέχεια της πρώτης υπόθεσης, τέσσερα παιδιά κρίθηκαν επίσης αθώα για την κατηγορία «αντίστασης κατά τη σύλληψη», λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ωστόσο, τρία παιδιά καταδικάστηκαν για αντίσταση κατά τη σύλληψη και για το ότι επανειλημμένα πετούσαν «πράγματα» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν όπλα, εναντίον αστυνομικών. Τα παιδιά καταδικάστηκαν σε 15 μήνες φυλάκισης, αλλά δεδομένου ότι είναι κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας των 18 ετών και έχουν δώσει ειλικρινείς δηλώσεις, η ποινή τους έχει μειωθεί σε 8 μήνες και 10 ημέρες. Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν είχαν ποινικό μητρώο πριν από το περιστατικό, η ποινή έχει αναβληθεί και απόφαση ορίζει να βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση για τρία χρόνια.

Ένα άλλο παιδί καταδικάστηκε σ’ένα χρόνο φυλάκισης για βανδαλισμό, για την ακρίβεια επειδή χτύπησε επανειλημμένα έναν τηλεφωνικό αστυνομικό θάλαμο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η ποινή του μειώθηκε επίσης σε 6 μήνες και 20 ημέρες, επειδή είναι κάτω από τη νόμιμη ηλικία των 18.  Καθώς οι «ζημιές σε δημόσια περιουσία» δεν έχουν αποζημιωθεί από τότε, η ποινή του παιδιού έχει μετατραπεί σε πρόστιμο περίπου 2.000 δολλαρίων.

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων Hakan Evcin, προέβη σε δήλωση μετά τη δικαστική υπόθεση. Ο Evcin τόνισε ότι τα δικαστήρια οδηγούνται τώρα σε αποφάσεις, που λένε ότι η συμμετοχή στις διαμαρτυρίες για το Gezi ήταν εντός των συνταγματικών δικαιωμάτων και δεν συνιστούν έγκλημα. Ο Evcin συνέχισε επίσης να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάρουν τα δικαιώματά τους στα δικά τους χέρια και είπε: «ενήλικες ή παιδιά, οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να πουν φωναχτά τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δύο από τα παιδιά, που κατηγορούνταν, όταν είχαν παραμείνει υπό κράτηση για μία νύχτα, δέχτηκαν έντονη αστυνομική βία. Για το λόγο αυτό θα προσφύγουμε δικαστικά και θα μηνύσουμε εκείνους που είναι υπεύθυνοι. Αν η διαμαρτυρία είναι νόμιμη, τότε η παρέμβαση της αστυνομίας με βία σε αυτή είναι παράνομη και πρέπει να τιμωρηθεί».

(πηγή : https://revolution-news.com/prison-sentence-for-children-in-occupygezi-case/)

(μετάφραση Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο