Με αφορμή ένα μήνυμα αντίστασης του Μίκη Θεοδωράκη

wbjrjueqxw4be287aa2f023

Από το πολιτικό μπλογκ “Στη Γαλαρία

«Ή τώρα ή ποτέ»! Κι όταν λέω «ποτέ», το εννοώ. Γιατί εάν ο ελληνικός λαός δεν αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία, θα είναι χαμένος, γονατισμένος, εξαθλιωμένος και ντροπιασμένος για πάρα – πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως και για αιώνες».

Έτσι ξεκινούσε ένα από τα τελευταία μηνύματα του Θεοδωράκη το οποίο δημοσιεύθηκε μερικούς μήνες πριν, τον Μάρτη-Απρίλη του 2014.

Πιστεύω πως αξίζει να ξαναδιαβαστεί το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα του Μ.Θ, βάζοντας στην άκρη το αυστηρό φίλτρο των ιδεών, το οποίο είναι μεν πάντοτε σοφό να το συμβουλευόμαστε όμως ταυτόχρονα μπορεί να καταστεί εμπόδιο στο να δημιουργηθούν πλατιά λαϊκά μέτωπα ενάντια σε μία καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές των μεγάλων ανακατατάξεων, δεν επιλέγουμε μόνο φίλους, επιλέγουμε ταυτόχρονα και συμμάχους αλλά και αυτούς με τους οποίους απλά θα συμπορευθούμε. Για κάθε μία επιλογή θα πρέπει προσεκτικά να λαμβάνουμε υπόψιν το ποιους χρειαζόμαστε μαζί μας, αλλά και ποιους δε θα θέλαμε απέναντί μας.

Σε έναν αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, καταρχάς, και δυναμικής ταξικής πάλης στη συνέχεια, όλες οι υγιείς δυνάμεις χρειάζονται. Δεν περισσεύει κανείς. Ο λαός θα αποφασίσει πως θα κατανείμει το βάρος του λόγου σε κάθε ιδεολογικό ρεύμα και τους πολιτικούς εκφραστές του. Όμως οι υγιείς δυνάμεις, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν εμπλοκή με το παρασιτικό σύστημα εξουσίας, πρέπει να βρεθούν από την ίδια πλευρά.

Είναι λάθος, συνεπώς, κατά την ταπεινή μου άποψη, να επικρατήσει αυτή τη στιγμή στο δημόσιο διάλογο μια πρακτική του να δακτυλοδείχνονται και να υπέρ-επισημένονται οι διαφορετικότητες μεταξύ των όσων θέλουν ένα άλλο μέλλον για τη χώρα. Γιατί ένα καλύτερο μέλλον απαιτεί καταρχήν, ως μίνιμουμ, την αναχαίτιση της επίθεσης που δεχόμαστε ως λαός και την απελευθέρωση μεγάλου μέρους των μαζών από τους πολιτικούς σχηματισμούς της διαπλοκής.

Άλλωστε, είναι πρόκληση και για την Αριστερά να αποδείξει στην πράξη ότι έχει τα ιδεολογικά εργαλεία και τη δυναμική ώστε να καταφέρει να πείσει και να πάρει τη θέση του πρωτοπόρου στις μεγάλες μάχες που έρχονται. Ελπίζω κάτι τέτοιο να συμβεί και μάλιστα αποφεύγοντας τους συγκεντρωτισμούς από τους οποίους έχουμε υποφέρει στο παρελθόν.

Μη ξεχνάμε όμως… προέχει να απονομιμοποιηθεί και να περιθωριοποιηθεί, με κάθε μέσο, το μπλοκ εξουσίας που κυβερνά τη χώρα δεκαετίες τώρα και μαζί του κάθε παράγοντας καταπίεσης και παρασιτισμού.

Για μια δημοκρατική διέξοδο από τη κοινωνική βαρβαρότητα και τον εκφασισμό.

Σωστά;

 

Ολόκληρο το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη

«Ή τώρα ή ποτέ»! Κι όταν λέω «ποτέ», το εννοώ. Γιατί εάν ο ελληνικός λαός δεν αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία, θα είναι χαμένος, γονατισμένος, εξαθλιωμένος και ντροπιασμένος για πάρα – πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως και για αιώνες».

Είσαι νέος. Διάβασε καλά! Αν θες διαφώνησε, αλλά μην αδιαφορείς! Η πατρίδα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Δεν ακούς; Ποιόν περιμένεις να τη σώσει; Ποιόν περιμένεις να σε σώσει; Κατάλαβέ το.

Η λαίλαπα του πολέμου, του ακήρυκτου πολέμου που ζούμε, είναι ανεξέλεγκτη. Ο εχθρός έχει ήδη περάσει το κατώφλι του σπιτιού σου. Όσο κοιτάμε, βέβαια, την τηλεόραση δεν το αντιλαμβανόμαστε. Δεν θα βγει, όμως, από εκεί κανένας σωτήρας…

Ο σωτήρας είσαι εσύ, γιατί η πατρίδα είσαι εσύ ! Αν κάτσεις με τα χέρια σταυρωμένα, πολύ σύντομα θα δεις τα παιδιά σου σκλαβωμένα. Θα δεις τον εαυτό σου να δουλεύει για ένα πιάτο φαΐ, δουλικά, ώρες ατελείωτες. Θα δεις την περιουσία σου να παραδίδεται στους ξένους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι. Θα δεις μια Ελλάδα ανοχύρωτη να σκίζεται σε κομμάτια και να μοιράζεται στους εχθρούς της. Κι όλα αυτά επειδή δεν αντέδρασες όταν είχες τη δυνατότητα να το κάνεις.

Η ένδοξη χώρα των Ελλήνων, η ποτισμένη από αίμα ηρώων και μαρτύρων, το λίκνο της Ρωμιοσύνης, στα βάρβαρα χέρια του 4ου Ράιχ και των συνεργατών του. Αμαχητί. Τι τραγική ειρωνεία…

Έλληνα αδελφέ μας, δεν υπάρχει, πια, η πολυτέλεια της αδιαφορίας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Μην απελπίζεσαι. Δράσε! Μην το σκέπτεσαι άλλο, ξεσηκώσου! Τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Η αρχή του ξεσηκωμού βρίσκεται πάντοτε, στην πνευματική αφύπνιση, στην αναζήτηση και συνειδητοποίηση της αλήθειας.

Η Ελλάδα, η πατρίδα σου, αναλογικά με την έκταση της και τον πληθυσμό της, είναι η πιο προικισμένη χώρα του κόσμου.

Mάθε, λοιπόν, ότι τα αποθέματα του υπεδάφους μας είναι αμύθητης αξίας. Η αξία του ορυκτού μας πλούτου ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, σε μεγάλη εκδήλωση που όλα τα μέσα απέκρυψαν (Ίδρυμα Κακογιάννη, 7-11-2012), ειδικοί επιστήμονες βεβαίωσαν, για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό, ότι μόνο τα άμεσα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Κι εκτός του ανυπολόγιστης αξίας, υπεδάφους μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γεωγραφική μας θέση, μας καθιστά παγκόσμιο κόμβο εμπορίου. Πως η ναυτιλία μας είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως κι η αξία του τουρισμού μιας τέτοιας, νησιωτικής , κι όχι μόνον, χώρας είναι ανυπολόγιστη. Πως θα ανεχθείς να δεσμεύονται όλα αυτά τα έσοδα σε ένα «Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» με στόχο την -ες αεί- αποπληρωμή τού μεθοδευμένα υπέρογκου χρέους; Αντιλαμβάνεσαι τώρα την έσχατη προδοσία που συντελείται; Κατανοείς γιατί οι «σύμμαχοί» μας, μας… «σώζουν» μέσω Μνημονίων από την κρίση που αυτοί δημιούργησαν;

Για να μας κατακτήσουν χωρίς να υποψιαστούμε και να καταφέρουν το μεγάλο ξεπούλημα της γης μας. Βλέπεις γιατί τα παπαγαλάκια του συστήματος κάνουν ό,τι μπορούν, χρόνια ολόκληρα τώρα, να σε πείσουν ότι όλα γίνονται «για το καλό σου»; Για να σε κατακτήσουν αδιαμαρτύρητα. Για να σε κατακτήσουν ολοκληρωτικά. Γιατί όποιος κατακτά τις συνειδήσεις, κατακτά ολοκληρωτικά.

Έκρυψαν τα όπλα, τα αντικατέστησαν με γραβάτες. Τα τανκς, μετατράπηκαν σε απεσταλμένους της τρόικας, οι βόμβες λέγονται τώρα δάνεια. Σ” έκαναν να προσκυνάς τους Εφιάλτες σου, για μια θεσούλα στο Δημόσιο, που τώρα θα στην πάρουν. Η προδοσία μετονομάστηκε σε σωτηρία, η αντίσταση σε ανοησία. Έτσι, μεταμφιεσμένοι, «Έλληνες» και ξένοι κατακτητές απεδείχθησαν πολύ αποτελεσματικοί.

Σε έπιασαν στον ύπνο, σε κορόιδεψαν και συνεχίζουν ξεδιάντροπα να το κάνουν. Μας υποδούλωναν ενώ εμείς θαυμάζαμε τη «δημοκρατία» που μας σέρβιραν. Και θα αποθρασύνονται περισσότερο όσο τους αφήνεις. Δεν αργεί η ώρα που θα στρέψουν εναντίον του συμπατριώτη σου, όπως καλά ξέρουν να το κάνουν. Για να ισοπεδώσουν τα πάντα στον πολύπαθο τούτο τόπο, κι ύστερα να ‘ρθούν ως ελευθερωτές να τους δοξάσεις υπηρετώντας τους. Το ίδιο ιστορικό σκηνικό για άλλη μία φόρα.

Mη τους αφήσεις ! Θυμήσου τους αγώνες των προγόνων σου και τίμα το αίμα που χύθηκε ως τα σήμερα. Εμπνεύσου απ” το φρόνημα των αγωνιστών του Ελληνικού Έθνους.

«Να ‘ρθει ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στέργομαι να μου βγάλει και τα δυο μου μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά με θρέφει. Αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να “χω, στραβός θε να είμαι», έλεγε ο Μακρυγιάννης, απηχώντας το διαχρονικό ανυπέρβλητο πνεύμα του Ελληνισμού.

Αγάπα την πατρίδα σου! Αγάπα την άδολα, μακριά από μισαλλοδοξία. Αγκάλιασε τον συμπατριώτη σου αληθινά, ό,τι κι αν πρεσβεύει «ιδεολογικά». Δεν είναι αυτός ο εχθρός σου. Αυτοί που σε σαγήνευσαν με τις υποσχέσεις τους και θέλησαν να σε κάνουν συνένοχο με τα ρουσφέτια τους, αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας. Αυτοί που σ’ αποκοίμισαν όσο θαύμαζες τον εκσυγχρονισμό τους, σ’ είχαν προγραμματίσει να ξυπνήσεις μέσα σε εμφύλιο σπαραγμό.Ξύπνα αδελφέ πριν το μοιραίο! Μην περιμένεις τίποτα απ’ όσους διαχειρίζονται «πολιτικά» την κατάσταση. «Αλίμονο στους αγώνες που κρέμονται από τα χαρτιά. Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας», έκραζε πριν δύο αιώνες ο Παπαφλέσσας.

Τώρα είναι η σειρά σου! Να πεις το νέο «ΟΧΙ»! Να πεις το νέο «Μολών Λαβέ»! «Η Λευτεριά δεν χαρίζεται, κατακτιέται»!

Δεν είσαι μόνος σου στον αγώνα αυτό. Πολλοί είμαστε αυτοί που αρνούμαστε πεισματικά να γίνουμε οι πρώτοι Έλληνες στην τρισχιλιετή ιστορία αυτού του Έθνους που θα σκύψουν, ομοθυμαδόν, το κεφάλι στον κατακτητή. Έστω και καθυστερημένα, ξεσηκωθήκαμε, πολεμάμε και θα νικήσουμε! Ένωσε τη σπίθα του αγώνα σου μ” αυτήν του διπλανού σου. «Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει». Για μια ανεξάρτητη Ελλάδα, μ’ αληθινή δημοκρατία και υγιή πατριωτισμό !

Και μη ξεχνάς το πού χρωστάς.

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί» (Κωστής Παλαμάς).

–:{Ο}:–

Υ.Γ.1. O Μίκης Θεοδωράκης στις 06/01/2015 σε μια προεκλογική δήλωσή του ανέφερε ότι ο όρος υπό τον οποίο θα στήριζε ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταργήσει άμεσα το Μνημόνιο. Ταυτόχρονα, η πολιτική ομάδα που ηγείται, η “Σπίθα”, εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στο ίδιο μήκος κύματος όπου επίσης αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την Αριστεράς που έχει ιστορική ευκαιρία να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Αναλυτικότερα εδώ

Υ.Γ.2. Έχουμε εκφράσει διάφορες αρνητικές απόψεις για τον ρόλο του Μ. Θεοδωράκη στην πολιτική ζωή και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι έχει καταφέρει να αποτελέσει σημαία μιας πατριδολάγνας μερίδας ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε όλο το πολιτικό φάσμα αλλά κυρίως στα δεξιά. Περισσότερα στο παλιότερο άρθρο: Μίκης Θεοδωράκης: Από καλλιτέχνης της Αριστεράς, σημαία της πατριδολαγνείας (το λιγότερο)!

Από το πολιτικό μπλογκ “Στη Γαλαρία

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο