Ακτιβιστές από το Ferguson πραγματοποιούν ιστορικό ταξίδι στην Παλαιστίνη

Εκπρόσωποι από τις αμερικανικές κινήσεις, Dream Defenders, Black Lives Matter & Ferguson Reps, για τη φυλετική δικαιοσύνη έρχονται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό κατοχή

Μαύροι δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διοργανωτές που εκπροσωπούν το Φέργκιουσον, έχουν ενταχθεί στην οργάνωση Dream Defenders  για να πραγματοποιήσουν μια 10ήμερη εκδρομή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ.

Το ταξίδι αυτό έρχεται μετά από ένα έτος που σημαδεύτηκε από βίαιες καταστολές και επιθέσεις στο Φέργκιουσον, τη Λωρίδα της Γάζας, και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ αυτών των τόπων.

Ο Ahmad Abuznaid, νομικός και πολιτικός διευθυντής των Dream Defenders και συν-διοργανωτής της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι ο στόχος του ταξιδιού είναι να κάνουν  συνδέσεις με άλλους ακτιβιστές.

“Ο στόχος ήταν κυρίως να μπορέσουν στα μέλη της ομάδας να ζήσουν και να δουν από πρώτο χέρι την κατοχή, την εθνοκάθαρση και την κτηνωδία που διαπράττει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, αλλά επίσης να οικοδομήσει πραγματικές σχέσεις με όσους ηγούνται και πρωτοστατούν στον αγώνα για απελευθέρωση,” έγραψε ο Abuznaid . «Στο πνεύμα του Μάλκολμ Χ, της Angela Davis, του Stokely Carmichael και πολλών άλλων, σκεφτήκαμε ότι οι συνδέσεις μεταξύ των Αφροαμερικανών του κινήματος στις ΗΠΑ και με όσους βρίσκονται στο έδαφος της Παλαιστίνης είναι ανάγκη να αποκατασταθούν και να εμπλουτιστούν».
Ο Abuznaid, είπε ότι το ταξίδι, αποτέλεσε μια ευκαιρία για να φέρουν τη δύναμη της Μαύρης οργάνωσης στην Παλαιστίνη.

«Ως Παλαιστίνιος, ο οποίος έχει μάθει πολλά για το τι σημαίνει αγώνας, κίνημα, αγωνιστικότητα και ελευθερία από τους Αφροαμερικανούς των ΗΠΑ, ονειρεύομουν την ημέρα όπου θα μπορούσα να μεταφέρω αυτή την δύναμη και τη γνώση πίσω στο λαό μου στην Παλαιστίνη. Αυτό το ταξίδι είναι ένα μέρος αυτής της διαδικασίας ».

Μια ομάδα ακτιβιστών, καλλιτέχνες, μουσικοί και δημοσιογράφοι, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της ρατσιστικής αστυνόμευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξίδεψαν στην Παλαιστίνη νωρίτερα αυτό το μήνα για να αξιοποιήσουν τους αυξανόμενους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ της Μαύρης Αμερικής και τους Παλαιστινιακούς απελευθερωτικούς αγώνες, που έχουν ενταθεί από την εξέγερση του περασμένου έτους στο Ferguson, του Μιζούρι.

Η ιστορική αντιπροσωπεία – η οποία περιελάμβανε διοργανωτές από τις οργανώσεις Dream Defenders, Black Lives Matter, Black Youth Project 100 and Hands Up United – πέρασε δέκα ημέρες ερχόμενη σε επαφή με Παλαιστίνιους ακτιβιστές. Η ομάδα αυτή είδε και έζησε από πρώτο χέρι, τι σημαίνει να ζεις υπό την ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ.

Μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, η ομάδα δημοσιοποίησε ένα βίντεο της διαδήλωσης flash mob που έγινε στη Ναζαρέτ – μια πόλη στην ιστορική Παλαιστίνη – σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό αγώνα κατά της ισραηλινής αποικιοκρατίας των εποικισμών.

«Ήρθαμε εδώ στην Παλαιστίνη για να σταθούμε με αγάπη και  επαναστατική αλληλεγγύη με τους αδελφούς και τις αδελφές μας», λέει ο δημοσιογράφος Marc Lamont Hill, ξεκινώντας την διαμαρτυρία.

Και συνεχίζει: «Ήρθαμε σε μια χώρα που έχει κλαπεί από την απληστία και καταστρέφεται από το μίσος. Ερχόμαστε εδώ και μαθαίνουμε νόμους που έχουν συνυπογραφεί με μελάνι, αλλά είναι γραμμένοι με το αίμα των αθώων. Και στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που συνεχίζουν να αγωνίζονται με θάρρος και να αντιστέκονται στην κατοχή, ανθρώπους που συνεχίζουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για την ελευθερία. Από το Φέργκιουσον ως την Παλαιστίνη ο αγώνας για ελευθερία συνεχίζεται.»

Στη διαδήλωση ακούγονται τα συνθήματα : « Από την Παλαιστίνη ως το Ferguson, τερματίστε την κατοχή ! Από το Φέργκιουσον ως την Παλαιστίνη παλεύουμε για να ελευθερώσουμε τα έθνη μας! ». Και « Οι ζωές των μαύρων έχουν και αυτές αξία».

{"video":"http://vimeo.com/116675694","width":"800","height":"450"}

Σε μια δήλωσή του, η συν-ιδρυτής του  Black Lives Matter, Patrisse Cullors εξήγησε γιατί βοήθησε να χορογραφήσει τον χορό που έκανε το πλήθος στην διαμαρτυρία. «Η προσφορά της ορατής αλληλεγγύης είναι και θεραπευτική και θαρραλέα και επιτρέπει στην εργασία μας ως διοργανωτές, καλλιτέχνες, αγωνιστές και θεραπευτές, να επισημάνει, τόσο στο κράτους του Ισραήλ, όσο και της Αμερικής, ότι το σημερινό κίνημα για την απελευθέρωση της Μαύρων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης ».

«Η ομάδα αποφάσισε να τα πραγματοποιήσει όλα αυτά, ως μια πρόσκληση στους ανθρώπους να υποστηρίξουν το μποϊκοτάζ, την απόσυρση επενδύσεων, τις κυρώσεις, την εκστρατεία που ξεκίνησε η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών το 2005», πρόσθεσε ο Αχμάντ Abuznaid, νομικός και πολιτικός διευθυντής των Dream Defenders και συν-διοργανωτής της αντιπροσωπείας .

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με πρόσφυγες, αφρο-Παλαιστίνιους, μια οικογένεια που την πέταξαν έξω από το σπίτι της, έποικοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με οργανώσεις που εκπροσωπούν τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, και με εκπροσώπους του κινήματος του Μποϊκοτάζ (BDS).

Η συν-ιδρυτής του Black Lives Matter, Patrisse Cullors είπε, ότι αμέσως η εντύπωση, που της δόθηκε γι ‘αυτό που είδε από κοντά, μπορεί μόνο να περιγραφτεί με τη λέξη, απαρτχάιντ.
“Αυτό είναι ένα κράτος απαρτχάιντ. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, κι αν το αρνηθούμε είμαστε μέρος της σιωνιστικής βίας. Υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα εδώ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα. Οι άνθρωποι μπορούν να πάνε σε μέρη της χώρας τους. Άνθρωποι αποκλείονται από την ίδια τους τη χώρα.”

Παραλληλισμοί

Από τότε που ο λευκός αστυνομικός του Φέργκιουσον, Darren Wilson πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο έφηβο Michael Brown τον περασμένο Αύγουστο, πυροδοτώντας μια εξέγερση για τη φυλετική δικαιοσύνη που σάρωσε το έθνος, υπήρξε αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με το ρόλο του Ισραήλ στην εκπαίδευση των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής νόμου, στις μεθόδους της κυριαρχίας και ελέγχου, που έχουν υποστεί εδώ και δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι, στην  μακρά κατοχή και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους, από το Ισραήλ, που δέχεται δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι παραλληλισμοί, που μπορεί να γίνουν μεταξύ της κατοχής στην Παλαιστίνη και την κατάσταση των κυρίως μαύρων γειτονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αγνοηθούν», δήλωσε η διοργανώτρια του Hands Up United και συμμετέχουσα στις διαδηλώσεις του Ferguson και στην αντιπροσωπεία, Tara Thompson.

Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση, ότι οι καταπιεστές τους – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ – εργάζονται μαζί πυροδότησε ένα ξέσπασμα αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ μιας νεότερης γενιάς των μαύρων Αμερικανών και των Παλαιστινίων. Παρά το γεγονός, ότι ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους Παλαιστινίους να προσφέρουν στους διαδηλωτές του Φέργκιουσον, συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα, αυτή η αλληλεγγύη έχει μεταφερθεί από τότε και στην πραγματική ζωή, όπως αποδεικνύεται από την αντιπροσωπεία των Dream Defenders στην Παλαιστίνη, ενώ είχε προηγηθεί μια επίσκεψη στο Σαιντ Λούις παλαιστινίων φοιτητών από την οργάνωση « Εκστρατεία για το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η Παλαιστινιακή ομάδα συναντήθηκε με ακτιβιστές που έχουν την βάση τους στο  Missouri, απαιτώντας δικαιοσύνη για τους μαύρους που χάθηκαν από ρατσιστική αστυνόμευση.

“Οι Παλαιστίνιοι ήταν οι πρώτοι που ήρθαν σε επαφή, δίνοντας συμβουλές και τρόπους, για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές του Φέργκιουσον από τα δακρυγόνα”, συνέχισε ο Thompson. «Είχαμε την τιμή να σταθούμε αλληλέγγυοι εκτελώντας την διαδήλωση και το  χορό flash mob στη Ναζαρέτ. Ήταν ένα μικρό δείγμα της εκτίμησής μας. Οι αγώνες μας είναι ευθυγραμμισμένοι γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη να ευθυγραμμιστούν και οι λαοί μας».

Η κοινοτική διοργανωτής Cherrell Brown, είπε ότι είδε πολλές ομοιότητες  μεταξύ της κρατικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων και των μαύρων Αμερικανών.

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του πώς οι πολιτικές των ΗΠΑ, βάζουν στη φυλακή, και διαιωνίζουν τη βία στη μαύρη κοινότητα και πώς το σιωνιστικό κράτος που υπάρχει στο Ισραήλ διαιωνίζει το ίδιο για τους Παλαιστίνιους», είπε η Μπράουν.
«Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν διαφορές και αποχρώσεις που πρέπει να κατονομάζονται , αλλά οι καταπιεστές μας κυριολεκτικά συνεργάζονται, μαθαίνοντας ο ένας από το άλλον – και ως καταπιεσμένοι άνθρωποι πρέπει να κάνουμα το ίδιο».

(πηγές :http://electronicintifada.net/blogs/rania-khalek/watch-ferguson-activists-bring-message-love-and-struggle-palestine

http://www.ebony.com/news-views/dream-defenders-black-lives-matter-ferguson-reps-take-historic-trip-to-palestine#axzz3P0yeMO8w)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο