Οι σημαντικότερες επιτυχίες του κινήματος BDS για το 2014

(Αναδημοσίευση από https://intifadagr.wordpress.com)
Μετάφραση κειμένου της παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BNC)

BDS_handala

Οι εντυπωσιακές νίκες που πετύχαμε μαζί το 2014

Για τους Παλαιστίνιους και τους απανταχού ανθρώπους με συνείδηση το 2014 θα μείνει στη μνήμη ως το έτος κατά το οποίο το Ισραήλ διεξήγε την πιο αιματηρή σφαγή των Παλαιστινίων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Το 2014 ήταν επίσης μια χρονιά που γνώρισε διαρκή αντίσταση και πρωτοφανή διεθνή αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη καθώς και τεράστια βήματα προς τα εμπρός για το κίνημα Μποϊκοτάζ, Απόσυρσης επενδύσεων και Κυρώσεων (BDS).

Παραθέτουμε εδώ μερικές από τις βασικές επιτυχίες του κινήματος BDS κατά το 2014. Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BNC), ο συνασπισμός των οργανώσεων της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών που εργάζεται για την καθοδήγηση και την υποστήριξη του κινήματος για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS), ευχαριστεί θερμά κάθε έναν που στήριξε την προσπάθεια και συνέβαλε στο κίνημα BDS φέτος.

Αν υπάρχει η δυνατότητα, παρακαλώ εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβάλετε με μια δωρεά στην πρώτη μας ερανική έκκληση. Θα μας βοηθήσει να παρέχουμε τους πόρους και την έρευνα που το κίνημά μας χρειάζεται για να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση κατά τη διάρκεια του 2015.

Ιανουάριος – η Scarlett Johansson συμβάλλει να μετατραπεί το BDS σε κυρίαρχη τάση

Το έτος ξεκίνησε με μια διεθνή διαμάχη γύρω από την απόφαση της σταρ του Hollywood Scarlet Johansson να διαφημίσει τη SodaStream, τον ισραηλινό κατασκευαστή μηχανών παρασκευής ροφημάτων που λειτουργεί ένα εργοστάσιο σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό.

Η κίνηση αυτή προσέλκυσε ιδιαίτερα την προσοχή επειδή η σταρ του “Χαμένοι στην μετάφραση’’ ήταν επίσης πρεσβευτής της Oxfam, μιας διεθνούς ΜΚΟ η οποία καταδικάζει τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Η Oxfam δέχτηκε τεράστια πίεση να ξεφορτωθεί τη Johansson και να ασκήσει δημόσια κριτική στην απόφασή της.

Τελικά ήταν η Johansson που έδωσε τέλος στην υπόθεση όταν παραιτήθηκε από εκπρόσωπος της Oxfam, αλλά όχι προτού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρουν φωτιά με την υποστήριξή της στο ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ και όχι προτού το κίνημα BDS κερδίσει την άνευ προηγουμένου προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η τιμή της μετοχής της SodaStream υπέστη το πρώτο από πολλά πλήγματα.

Μεγάλο ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο αποσύρεται από ισραηλινές τράπεζες

Σε μια κίνηση που έθεσε τα θεμέλια προκειμένου και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία να ακολουθήσουν αργότερα εντός του έτους, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM ανακοίνωσε ότι αποσύρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από 5 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ, λόγω της βαθιάς συμμετοχής τους στα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. Το Ταμείο διαχειρίζεται τις συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Veolia χάνει συμβόλαιο 4,5 δις δολαρίων στη Βοστώνη

Ακτιβιστές του κινήματος στη Βοστώνη πανηγύρισαν αφού η γαλλική πολυεθνική Veolia έχασε συμβόλαιο 4,5 δις δολαρίων ως αποτέλεσμα μιας έντονης εκστρατείας που κατήγγειλε την εταιρεία για την παροχή υποδομών σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Η διεθνής οργάνωση “Φίλοι της γης’” συμμετέχει σε μια αναπτυσσόμενη εκστρατεία BDS

Ο Ιανουάριος είδε επίσης τη διεθνή οργάνωση Φίλοι της Γης να εκφράζει την υποστήριξή της στην εκστρατεία ενάντια στην ισραηλινή κρατική εταιρεία ύδρευσης Mekorot αλλά και σε άλλες εκστρατείες για μποϊκοτάζ και απόσυρση επενδύσεων.

Ο Νορβηγός τραγουδιστής Moddi ακυρώνει προγραμματισμένη συναυλία στο Ισραήλ

Η απόφασή του αποτέλεσε την άμεση απάντηση σε μια δραστήρια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ακτιβιστές του BDS στη Γάζα.

Φεβρουάριος – το Ισραήλ πανικοβάλλεται καθώς περισσότερα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν κεφάλαια

Το Φεβρουάριο ξεκίνησε επίσης η Εβδομάδα Ισραηλινού Απαρτχάιντ που πραγματοποιήθηκε σε 160 πόλεις σε 32 χώρες

Επενδυτές από Δανία και Λουξεμβούργο αποσύρονται από το Ισραήλ

Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο FDC του Λουξεμβούργου αποκλείει 9 μεγάλες ισραηλινές τράπεζες και επιχειρήσεις και μία εταιρεία συμφερόντων ΗΠΑ, λόγω της εμπλοκής τους σε ισραηλινούς εποικισμούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Εν τω μεταξύ, η Dankse Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, εντάσσει σε μαύρη λίστα την ισραηλινή τράπεζα Hapoalim λόγω του ρόλου της στην ανέγερση εποικισμών.

Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του πανικοβάλλονται και επιτίθενται στην ελευθερία του λόγου από το φόβο του μποϊκοτάζ

Μετά το σκάνδαλο με τη Scarlett Johansson και μια σειρά από σημαντικότατες αποφάσεις για απόσυρση κεφαλαίων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και επενδυτές, η ισραηλινή κυβέρνηση συζητά την ανάληψη νομικής δράσης και τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κινήματος BDS. Στις ΗΠΑ, νομοθέτες στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ προβαίνουν σε τελικώς ανεπιτυχή βήματα για τη θέσπιση νόμων που θα επιτρέπουν την απόσυρση δημόσιων επιχορηγήσεων από ιδρύματα ή ακαδημαϊκές ενώσεις που υποστηρίζουν το BDS.

Βρετανικός φοιτητικός σύλλογος ακυρώνει συμβόλαιο με την G4S λόγω του ρόλου της στις ισραηλινές φυλακές

Η Ένωση φοιτητών του Πανεπιστημίου του Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία ψηφίζει για την ακύρωση συμβολαίου με την G4S, μετά την κατακραυγή όσον αφορά το ρόλο της σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη.

Μάρτιος – ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης χάνει συμβόλαιο 170 εκ. δολαρίων στην Αργεντινή

Ο Δήμος του Μπουένος Άιρες αναστέλλει συμφωνία ύψους 170 εκ. δολαρίων με τη Mekorot μετά από μια εκστρατεία σχετικά με τη συμβολή της στο ισραηλινό καθεστώς «απαρτχάιντ στο νερό». Περαιτέρω, η Mekorot μπήκε στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δράσης που ξεκίνησε την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Νίκη στο Galway καθώς ιρλανδική φοιτητική ένωση εγκρίνει τη συμμετοχή στο κίνημα BDS

Η πρόταση αυτή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Galway εγκρίθηκε με μία διαφορά σχεδόν 2 προς 1 και έρχεται σε συνέχεια της υιοθέτησης από την Ένωση Διδασκόντων της Ιρλανδίας το 2013 του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Απρίλιος – περισσότερες αρνητικές ειδήσεις για SodaStream και Mekorot

Το Δίκτυο για την Ημέρα της Γης διακόπτει τους δεσμούς του με τη SodaStream

Η SodaStream συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ημέρας της Γης ως μέρος της προσπάθειάς της να ξεπλύνει τη συμμετοχή της στο ισραηλινό απαρτχάιντ μέχρι που η πίεση του BDS έπεισε την πρωτοβουλία να εγκαταλείψει τη συνεργασία της με τον ισραηλινό εξαγωγέα. Η SodaStream επιχειρεί να ξεπλύνει το ρόλο της στο ισραηλινό απαρτχάιντ αυτοπροβαλλόμενη ως φιλική προς το περιβάλλον.

Ισραηλινή κρατική εταιρεία ύδρευσης χάνει συμβόλαιο στην Πορτογαλία

Η Mekorot αντιμετωπίζει μία δεύτερη σημαντική ακύρωση συμβολαίου μέσα σε ισάριθμους μήνες καθώς η εταιρεία ύδρευσης της Λισαβόνας EPAL ανακοίνωσε ότι τερμάτισε μια συμφωνία ανταλλαγής τεχνολογίας μαζί της μετά την πίεση που ασκήθηκε από Πορτογάλους βουλευτές και ομάδες εκστρατείας.

Το κίνημα για απόσυρση επενδύσεων συνεχίζει να σαρώνει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, το Πανεπιστήμιο Wesleyan του Κονέκτικατ και το Πανεπιστήμιο του Riverside στην Καλιφόρνια ψηφίζουν υπέρ της στήριξης στο αίτημα για απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που βοηθούν το Ισραήλ να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη φοιτητική συλλογή υπογραφών στην ιστορία της Φλόριντα απαιτεί απόσυρση επενδύσεων.

Η μεγαλύτερη Ένωση Εκπαιδευτικών της Ευρώπης υποστηρίζει το κάλεσμα για μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Η Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου εγκρίνει τη στήριξη στην απόφαση της βρετανικής ομοσπονδίας συνδικαλιστικών οργανώσεων για μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Μάιος – το Ίδρυμα Bill Gates αποσύρεται από την G4S λόγω του ρόλου της στις ισραηλινές φυλακές

Το Ίδρυμα Bill Gates, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα στον κόσμο, αποσύρει επενδύσεις από την G4S. Μια αναφορά υπογεγραμμένη από περισσότερους από 14.000 ανθρώπους καθώς και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ιδρύματος σε Λονδίνο, Γιοχάνεσμπουργκ και Σιάτλ απαίτησαν από το Ίδρυμα Gates να αποχωρήσει από την G4S, λόγω του ρόλου της στην παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις φυλακές όπου το Ισραήλ κρατά και βασανίζει Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τις εξαγωγές πουλερικών από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

Η απόφαση αποτέλεσε μια υλοποίηση της δέσμευσης της ΕΕ να μην αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που ήρθε ως αποτέλεσμα της πίεσης και της συνηγορίας από τα κινήματα βάσης.

Ιούνιος – οι Πρεσβυτεριανοί των ΗΠΑ αποσύρουν επενδύσεις και η G4S ανακοινώνει την αποχώρησή της από τις φυλακές

Χρόνια προσπαθειών από τα κινήματα βάσης αποδίδουν καθώς η γενική συνέλευση της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας (ΗΠΑ) στο Ντιτρόιτ αποφασίζει να αποσύρει τις μετοχές της από 3 αμερικανικές εταιρείες – Hewlett Packard (HP), Motorola Solutions και Caterpillar – λόγω του επαρκώς τεκμηριωμένου βαθμού συνενοχής τους στην καταπίεση και στην άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Η πίεση του BDS υποχρεώνει την G4S να ανακοινώσει την αποχώρησή της από τις φυλακές

Δεδομένου ότι περισσότεροι από 100 ηρωικοί Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι συνέχισαν την απεργία πείνας για 55η μέρα, την μεγαλύτερη απεργία πείνας που έγινε ποτέ, η βρετανική εταιρεία ασφαλείας G4S ανακοινώνει ότι θα τερματίσει την εμπλοκή της στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισραήλ, αν και όχι μέχρι το 2017. Η απόφαση προέκυψε μετά την πίεση της εκστρατείας BDS που έχει κοστίσει στην εταιρεία εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια και εξανάγκασε το Ίδρυμα Bill Gates και την Ενωμένη Μεθοδική Εκκλησία των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία στη χώρα, να αποσυρθούν από την εταιρεία.

Ωστόσο, η εκστρατεία κατά της G4S αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να γίνει πράξη η απεμπλοκή της από τις φυλακές και να τερματιστεί ο ρόλος της στους εποικισμούς και στο στρατό του Ισραήλ.

Επιτυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εκστρατεία κατά της SodaStream

Η μεγάλη βρετανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης John Lewis σταμάτησε να διαθέτει προϊόντα της SodaStream και ένα κατάστημα της SodaStream στο Μπράιτον έκλεισε μετά τη δραστήρια εκστρατεία που ανέδειξε τη συμμετοχή της εταιρείας στους παράνομους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης και στην εθνοκάθαρση στην έρημο Naqab στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Το μεγάλο ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP αποσύρει κεφάλαια από δύο ισραηλινές εταιρείες όπλων

Οι εταιρείες Aryt Industries Ltd. και Ashot Ashkelon μπήκαν στη μαύρη λίστα λόγω του ρόλου τους στην παραγωγή πυρομαχικών διασποράς

Ιούλιος – η ισραηλινή σφαγή στη Γάζα κάνει επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς κυρώσεις και δράσεις μποϊκοτάζ

Ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, κυβερνήσεις και άνθρωποι με συνείδηση σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μερικές βασικές επιτυχίες είναι οι εξής:

Το κοινοβούλιο της Χιλής ψηφίζει την αναστολή των διαπραγματεύσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ Βραζιλία, Χιλή, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ και Περού ανακαλούν τους πρεσβευτές τους.
Έκκληση για στρατιωτικό εμπάργκο του Ισραήλ με πρωτοβουλία 6 κατόχων βραβείου Νόμπελ και δεκάδων διασημοτήτων υπογράφεται από περισσότερα από 60.000 άτομα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ζητώντας τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και επιβολή εμπάργκο όπλων και κυρώσεων στο Ισραήλ από τις κυβερνήσεις τους.
Το δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου εκδίδει ψήφισμα που καλεί σε στρατιωτικό εμπάργκο και αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.
Στην Τουρκία τουλάχιστον 12 δήμοι, μια σειρά από μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις και ένα κορυφαίο συνδικάτο ζητούν μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων.

17 κράτη μέλη της ΕΕ αναλαμβάνουν δράση εναντίον της εταιρικής συνενοχής στα εγκλήματα του Ισραήλ

Πριν την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, περισσότερες από 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν εκδώσει οδηγία προειδοποιώντας τις επιχειρήσεις για τους κινδύνους από το εμπόριο και λοιπούς οικονομικούς δεσμούς με παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Οι επίσημες ανακοινώσεις ακολούθησαν την εκστρατεία από τα κινήματα βάσης και τη συνηγορία πάνω στο θέμα.

Αύγουστος – εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και ισραηλινά πλοία μπλοκάρονται στις ΗΠΑ

Στις 9 Αυγούστου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο της διεθνούς Ημέρας Οργής που ξεκίνησε από οργανώσεις στη Γάζα. Ο ήρωας κατά του απαρτχάιντ Desmond Tutu αποκάλεσε τη μέρα αυτή ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς κινητοποιήσεις για μεμονωμένο θέμα.

Χιλιάδες υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο συμμετέχουν σε πικετοφορίες και διαδηλώσεις που εμπόδισαν τον ελλιμενισμό ισραηλινού πλοίου στο λιμάνι στο Όκλαντ για τέσσερις συνεχόμενες μέρες . Μέχρι το τέλος Αυγούστου, η εκφόρτωση ισραηλινών πλοίων είχε αποτραπεί ή διακοπεί στα λιμάνια του Όκλαντ, της Τακόμα, του Σιάτλ και του Λονγκ Μπιτς.

Άλλες βασικές εξελίξεις τον Αύγουστο περιλαμβάνουν τα εξής:

Κορυφαίοι ισραηλινοί εξαγωγείς τροφίμων αναφέρουν πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από την Ευρώπη καθώς εντείνεται το δημοφιλές μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Στη Δυτική Όχθη, οι πωλήσεις των ισραηλινών προϊόντων παρουσιάζουν πτώση κατά 50% λόγω της ανάπτυξης του μποϊκοτάζ.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο Φιντέλ Κάστρο και μια σειρά άλλα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από την Κεντρική και Λατινική Αμερική ζητούν δράσεις BDS και κυβερνητικές κυρώσεις.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια βρετανούς φοιτητές, ενέκρινε πρόταση για την υποστήριξη της εκστρατείας BDS, όπως έκαναν και ενώσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Η διοίκηση του Ιδρύματος Soros, το οικογενειακό γραφείο του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros, πουλάει το μερίδιό του στη SodaStream μετά την πίεση που ασκήθηκε από τους εταίρους του στη Μέση Ανατολή.

Σεπτέμβριος – Η Veolia ανακοινώνει την αποχώρησή της από το Ισραήλ καθώς οι αρχές του Κουβέιτ την αποκλείουν από συμβόλαιο 750 εκ. δολαρίων

Οι αρχές του Κουβέιτ ανακοινώνουν ότι αποκλείουν τη Veolia από συμβόλαιο 750 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τη σχετική εκστρατεία από οργανώσεις του Κουβέιτ και την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BNC).

Η Veolia ανακοινώνει την πώληση των ισραηλινών της επιχειρήσεων

Τον Σεπτέμβριο προέκυψε επίσης η απόφαση της γαλλικής πολυεθνικής Veolia, που έχει χάσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της εκστρατείας εναντίον της κατασκευής από αυτήν υποδομών για παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, ότι σκοπεύει να «αποχωρήσει από το Ισραήλ ως αγορά» και να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών επιχειρήσεών της κατά τη διάρκεια του 2015.

Η εκστρατεία ενάντια στη Veolia πρέπει να συνεχιστεί έως ότου τερματίσει πραγματικά όλες τις πτυχές της εμπλοκής της στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στο παράνομο έργο του αστικού σιδηροδρόμου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Walden Bello σε ομιλία σε συνέδριο στις Φιλιππίνες ζητά ακύρωση συμφωνίας με την Elbit

O Walden Bello, βουλευτής των Φιλιππίνων, συγγραφέας και ακαδημαϊκός, προσθέτει τη φωνή του στην εκστρατεία που καλεί την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να ακυρώσει τη συμφωνία της με την ισραηλινή στρατιωτική εταιρεία Elbit Systems.

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) συμμετέχει στο κάλεσμα για πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ταξιδιωτικής απαγόρευσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Μέλη του ANC και ηγετικές προσωπικότητες δεν θα πρέπει να επισκέπτονται το Ισραήλ καθώς το κόμμα στέκεται αλληλέγγυο με τον λαό της Παλαιστίνης, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ANC Gwede Mantashe.

Η UEFA αποφασίζει να μη δεχτεί την προσφορά για διεξαγωγή αγώνων στην Ιερουσαλήμ

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) απορρίπτει μια ισραηλινή προσφορά για τη φιλοξενία αγώνων κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020 μετά από την εκστρατεία που διεξήγαν παλαιστινιακοί αθλητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.

Πάνω από 640 Ελβετοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί ζητούν από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

Οκτώβριος – Η SodaStream ανακοινώνει το κλείσιμο του εργοστασίου της σε παράνομο εποικισμό

Η SodaStream αναγγέλλει το κλείσιμο του εργοστασίου της στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Mishor Adumim μετά από μια σημαντική εκστρατεία μποϊκοτάζ εναντίον της που είχε ως αποτέλεσμα λιανικοί πωλητές και επενδυτές σε όλο τον κόσμο να διακόψουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία.

Ωστόσο, η SodaStream αποκαλύπτει ότι επωφελείται από τον ισραηλινό εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην έρημο Naqab και αναφέρει ότι το εργοστάσιο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι κάποια ημερομηνία μέσα στο 2015. Η εκστρατεία κατά της SodaStream συνεχίζεται.

Το Κουβέιτ μποϊκοτάρει 50 εταιρείες λόγω της εμπλοκής τους σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

Οι εταιρείες που μπήκαν στη μαύρη λίστα περιλαμβάνουν μερικούς από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς στόχους του κινήματος BDS όπως τις Veolia, Volvo, Heidelberg Cement, Dexia, Pizzarotti και Alstom.

H G4S χάνει συμβόλαιο με την ιρλανδική κυβέρνηση

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης διεξήγαν εκστρατεία κατά της σύναψης συμβολαίου με τη G4S λόγω του ρόλου της στις ισραηλινές φυλακές και στα σημεία ελέγχου.

Ακτιβιστές στο Λος Άντζελες εμποδίζουν την εκφόρτωση ισραηλινού φορτηγού πλοίου για δύο μέρες

Η οργάνωση Block the Boat του Λος Άντζελες ανακοίνωσε μία ακόμη νίκη, καθυστερώντας ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο για πάνω από 34 ώρες.

Το Ισραήλ εξαιρείται από στρατιωτικές ασκήσεις της Ιταλίας μετά από διαμαρτυρίες

Η δημόσια πίεση αναγκάζει την ιταλική κυβέρνηση να αποκλείσει τον ισραηλινό στρατό από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες είχε προγραμματιστεί να πάρει μέρος.

Νοέμβριος – Κορυφαία ευρωπαϊκά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα ζητούν τερματισμό της εμπορικής συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ

Περισσότερα από 300 πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και ομάδες εκστρατείας ζητούν την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το απρόσκοπτο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ και επιτρέπει στο Ισραήλ να συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων της Ένωσης.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται το Podemos, το αριστερό κόμμα που έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, η Ομοσπονδία των Συνδικάτων της Ιρλανδίας και άλλα κορυφαία εθνικά συνδικαλιστικά όργανα από την Ισπανία, τη Δανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ΗΠΑ και Βρετανία ψηφίζουν υπέρ της συμμετοχής στο κίνημα για απόσυρση επενδύσεων

Το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες γίνεται το έκτο από εννέα προπτυχιακά ιδρύματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που καλούν σε απόσυρση επενδύσεων ενώ το μεγαλύτερο στα χρονικά φοιτητικό δημοψήφισμα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ αποφασίζει η ένωση φοιτητών να συμμετάσχει στο κίνημα BDS.

Σημαντική επιτυχία της εκστρατείας κατά της G4S στις ΗΠΑ

Το Durham γίνεται ο πρώτος δήμος στις ΗΠΑ που μποϊκοτάρει μια εταιρεία λόγω της εμπλοκής της σε ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Δεκέμβριος – Η Elbit Systems χάνει σημαντικό συμβόλαιο στη Βραζιλία

Το βραζιλιάνικο κρατίδιο του Rio Grande do Sul ακυρώνει σημαντική συμφωνία συνεργασίας με την ισραηλινή στρατιωτική εταιρεία Elbit Systems στον απόηχο των διαδηλώσεων για τον ρόλο της εταιρείας στην καταπίεση των Παλαιστινίων.

Σωματείο εργαζομένων φοιτητών στις ΗΠΑ γίνεται η πρώτη εργατική ένωση που υποστηρίζει το BDS

Οι εργαζόμενοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπερψήφισαν θριαμβευτικά την ενίσχυση της παλαιστινιακής εκστρατείας για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) κατά του Ισραήλ.

Η Διακήρυξη της Ελιάς της Διάσκεψης του ΟΗΕ καλεί σε δράση

Η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ Διεθνής Διάσκεψη Τοπικών Κυβερνήσεων και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπέρ των Παλαιστινιακών Δικαιωμάτων ζήτησε από τους δήμους να αναλάβουν δράση για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Πηγή: bdsmovement. net

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο