Πατριωτικό μας καθήκον.

03/03/2015

samuel-johnson-poet-literary-critic-with-tourettesΈνα ανοιξιάτικο βράδυ του 1775  ο Samuel Johnson, μνημειώδης φιγούρα της αγγλικής λογοτεχνίας, είπε πως «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός καθάρματος».  Αιώνες μετά, ούτε ο J. Boswell -βιογράφος του Johnson ο οποίος και το κατέγραψε-  δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσες φορές αυτή η φράση θα αποκάλυπτε τα ποταπά κίνητρα όλων όσων έχουν επικαλεστεί την «πατρίδα» στο πέρασμα των χρόνων. 

Η ιστορία των ανθρώπων, γεμάτη σφαγές, ίντριγκες, ανισότητα, αγώνες και προδοσίες μας διδάσκει πως πριν οι λαοί οδηγηθούν στα προαναφερθέντα σχεδόν πάντα ξεκινούσαν φωνάζοντας συνθήματα που μέσα είχαν τη λέξη πατρίδα. Έτσι λοιπόν οδηγήθηκαν σε μάχες για να συντηρηθούν αυτοκρατορίες, βασίλεια, μεγάλες δυνάμεις και γεωπολιτικές ισορροπίες. Στις μέρες μας πια μάχες δίνονται και για να καταστούν χρέη βιώσιμα, να στηριχθούν χρηματαγορές, να έρθει ανάπτυξη.

Βέβαια, μάχες που δεν έχουν καθόλου πατρίδα μέσα δύσκολα δίνονται ή αφήνονται τελευταίες τόσο όσο να ξεχαστούν. Όπως οι μάχες για την ισότητα των ανθρώπων, την αποφυλάκιση παρανόμως κρατούμενων προσφύγων, την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα όσων έχουν εξουσία, την μέγιστη μάχη για την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αν κάποια στιγμή οι προτεραιότητες της «πατρίδας» αλλάξουν να το ξαναδούμε αλλά μέχρι τότε νομίζω πως το μόνο πατριωτικό μας καθήκον είναι να στέλνουμε στο διάολο τα καθάρματα που μας λένε τι είναι πατριωτικό μας καθήκον, μέχρι να μπορέσουν να μας πουν κάτι πιο πειστικό.

Written by Posted in Uncategorized Tagged with , , ,
Original link
Original author: ypoptomousi

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο